Ενέργεια

OΠΕΚ: Η Σαουδική Αραβία θέλει να παρατείνει τις περικοπές πετρελαίου τον Ιούνιο

OΠΕΚ: Η Σαουδική Αραβία θέλει να παρατείνει τις περικοπές πετρελαίου τον Ιούνιο
Σχεδιάζει να παρατείνει τις δικές της εθελοντικές περικοπές για να αυξήσει τις τιμές

Η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την επέκταση των περικοπών πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους της έως τον Ιούνιο και είναι επίσης έτοιμη να παρατείνει τις δικές της εθελοντικές περικοπές για να αυξήσει τις τιμές εν μέσω ενός νέου κύματος lockdowns, σύμφωνα με το Reuters.

Μετά από σταθερά κέρδη στις τιμές του πετρελαίου νωρίτερα αυτό το έτος, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, ήλπιζαν να περιορίσουν τις μειώσεις της παραγωγής.

Ωστόσο, ένα νέο κύμα lockdowns για την αποτροπή μιας νέας εξάπλωσης του ιού έχει απομακρύνει το πετρέλαιο από τα υψηλά του τρέχοντος έτους και πηγές του ΟΠΕΚ + δήλωσαν στο Reuters ότι αυτό πιθανότατα θα ενθάρρυνε την ομάδα να παρατείνει τις περικοπές του Μαΐου όταν συναντηθεί την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να επεκτείνει τις περικοπές πέρα από τον Μάιο και τον Ιούνιο."Δεν βλέπουν τη ζήτηση ακόμα αρκετά ισχυρή και θέλουν να αποτρέψουν την πτώση των τιμών", ανέφερε.

Αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Τρίτη ότι ο ΟΠΕΚ + δεν είχε λάβει ακόμη απόφαση και οι συζητήσεις για την πολιτική που θα ακολουθηθεί δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει.

Ο ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Ρωσία, έχουν μειώσει πάνω από 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), ενώ η Σαουδική Αραβία έχει κάνει μια επιπλέον εθελοντική μείωση 1 εκατομμυρίου βαρέλια ημερησίως.

Πέρυσι, ο όμιλος συμφώνησε να μειώσει κατά 9,7 εκατομμύρια bpd, ή περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, αλλά στη συνέχεια περιορίσθηκε καθώς η ζήτηση ανέκαμψε.

Σε συνάντηση στις 4 Μαρτίου, ο ΟΠΕΚ + εξέπληξε την αγορά αποφασίζοντας να διατηρήσει την παραγωγή σε γενικές γραμμές σταθερή, αν και επιτράπηκαν στη Ρωσία και στο Καζακστάν μικρές αυξήσεις.

Η Μόσχα αναμένεται να υποστηρίξει την επέκταση των περικοπών επιδιώκοντας άλλη μια μικρή αύξηση της παραγωγής για την ίδια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης