Ενέργεια

Εμπειρογνώμονες ΕΕ: H πυρηνική ενέργεια πληροί τις προϋποθέσεις της πράσινης ετικέτας

Εμπειρογνώμονες ΕΕ: H πυρηνική ενέργεια πληροί τις προϋποθέσεις της πράσινης ετικέτας
Την επόμενη εβδομάδα η δημοσίευση του σχεδίου της έκθεσης JRC

Εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια ως πράσινη επένδυση, εκτιμούν ότι το καύσιμο χαρακτηρίζεται ως βιώσιμο, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να ολοκληρώσει την αειφόρο χρηματοοικονομική ταξινόμησή της, η οποία θα αποφασίσει ποιες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να χαρακτηριστούν ως βιώσιμη επένδυση στην ΕΕ, βάσει του εάν πληρούν αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια.
Οι εμπειρογνώμονες σύμβουλοι των Βρυξελλών πέρυσι διαφωνούσαν εάν η πυρηνική ενέργεια άξιζε την πράσινη ετικέτα, αναγνωρίζοντας ότι ενώ παράγει πολύ χαμηλές εκπομπές CO2 που θερμαίνουν τον πλανήτη, χρειαζόταν περισσότερη ανάλυση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων.
Η Επιτροπή ζήτησε από τον επιστημονικό τμήμα του Κέντρου Ερευνών Joint Research Centre (JRC), τον επιστημονικό του τομέα, να υποβάλει έκθεση σχετικά με το θέμα.
Το σχέδιο της έκθεσης του JRC, σύμφωνα με το Reuters το οποίο πρόκειται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει ότι η πυρηνική ενέργεια αξίζει την πράσινη ετικέτα.
«Οι αναλύσεις δεν αποκάλυψαν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πυρηνική ενέργεια βλάπτει περισσότερο την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον από άλλες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει το έγγραφο.

Αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων

Η αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων σε βαθιά γεωλογικούς σχηματισμούς θεωρείται «κατάλληλη και ασφαλής», , αναφέροντας χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Φινλανδίας, σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης τέτοιων τοποθεσιών.
Δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων θα εξετάσουν τα πορίσματα του JRC για τρεις μήνες, προτού η Επιτροπή λάβει τελική απόφαση.
Οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες για τα πυρηνικά. Η Γαλλία, η Ουγγαρία και πέντε άλλες χώρες προέτρεψαν την Επιτροπή να στηρίξει τα πυρηνικό σε πολιτικές συμπεριλαμβανομένης της ταξινόμησης.

Άλλα κράτη, όπως η Αυστρία, και ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες, αντιτίθενται στο καύσιμο, επισημαίνοντας τα επικίνδυνα απόβλητά του, τις καθυστερήσεις και το αυξανόμενο κόστος των πρόσφατων έργων.
«Η πυρηνική βιομηχανία είναι απελπισμένη για κεφάλαια, καθώς η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ ακριβή και τα νέα έργα καθυστερούν», δήλωσε η σύμβουλος πολιτικής της Greenpeace της ΕΕ, Silvia Pastorelli.
Οι χώρες της ΕΕ είναι επίσης διχασμένες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ταξινόμηση πρέπει να αντιμετωπίζει τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο.
Μετά από ένα σχέδιο για τον αποκλεισμό του φυσικού αερίου που προέρχεται από τις χώρες υπέρ του αερίου, η Επιτροπή κατάρτισε αυτόν τον μήνα σχέδια για την επισήμανση ορισμένου φυσικού αερίου ως βιώσιμου - χωρίζοντας χώρες μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν το καύσιμο ως εναλλακτική λύση στον ρυπογόνο άνθρακα, και όσων υποστηρίζουν ότι οι νέες μονάδες φυσικού αερίου κινδυνεύουν να κλειδώσουν τις εκπομπές για δεκαετίες, αποτρέποντας τους κλιματικούς στόχους.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης