Ενέργεια

Η Ινδία σχεδιάζει μείωση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία

Η Ινδία σχεδιάζει μείωση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία

Εντείνεται η αντιπαράθεση

 

Τα ινδικά κρατικά διυλιστήρια σχεδιάζουν να μειώσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία κατά περίπου ένα τέταρτο τον Μάιο, ενισχύοντας τηνκλιμακούμενη αντιπαράθεση με το Ριάντ μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να αγνοήσει τις εκκλήσεις από το Νέο Δελχί για να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία με υψηλότερη προσφορά .

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters η κίνηση ήταν μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να μειώσει την εξάρτηση από το αργό της Μέση Ανατολή.

Η Indian Oil Corp, η Bharat Petroleum Corp., η Hindustan Petroleum Corp και η Mangalore Refinery and Petrochemicals Ltd ετοιμάζονται να αυξήσουν περίπου 10,8 εκατομμύρια βαρέλια την προμήθεια τον Μάιο.
Τα κρατικά διυλιστήρια, τα οποία ελέγχουν περίπου το 60% των δυνατοτήτων διύλισης των 5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως της Ινδίας (bpd), εισάγουν κατά μέσο όρο 14,7-14,8 εκατομμύρια βαρέλια Σαουδαραβικού πετρελαίου σε ένα μήνα.

Πυρά για τις περικοπές

Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, εισάγει περισσότερο από το 80% των αναγκών του σε πετρέλαιο και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Μέση Ανατολή. Μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ο υπουργός πετρελαίου της Ινδίας Dharmendra Pradhan κάλεσε επανειλημμένα τον Οργανισμό Πετρελαιοειδών Εξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του, γνωστούς ως ΟΠΕΚ +, να μειώσουν τις περικοπές του εφοδιασμού. Έχει κατηγορήσει τις εθελοντικές περικοπές της Σαουδικής Αραβίας για τη συμβολή τους στην αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ + αποφάσισε αυτόν τον μήνα να παρατείνει τις περισσότερες περικοπές έως τον Απρίλιο.

Απαντώντας στο αίτημα του Pradhan, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρότεινε στην Ινδία να στραφεί στα στρατηγικά αποθέματα τα οποία γέμισαν με φθηνότερο πετρέλαιο που αγοράστηκε πέρυσι. Το υπουργείο πετρελαίου της Ινδίας απάντησε ζητώντας από τα διυλιστήρια να επιταχύνουν τη διαφοροποίηση των πηγών τους και να μειώσουν την εξάρτηση από τη Μέση Ανατολή.
Τα ινδικά διυλιστήρια δεν μπόρεσαν να μειώσουν τις εισαγωγές πετρελαίου τον Απρίλιο από τη Σαουδική Αραβία καθώς υποβλήθηκαν υποψηφιότητες πριν από την απόφαση του ΟΠΕΚ + στις αρχές Μαρτίου, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι τα σχέδια για το Μάιο ήταν προκαταρκτικά και οι τελικές υποψηφιότητες του Μαΐου θα γίνουν γνωστές στις αρχές Απριλίου. Η Σαουδική Αραβία έχει μειώσει τις προμήθειες πετρελαίου του Απριλίου για ορισμένα ασιατικά διυλιστήρια, αλλά έχει διατηρήσει τον μέσο όρο μηνιαίων όγκων για τα ινδικά διυλιστήρια. Το Βασίλειο, ωστόσο, απέρριψε το αίτημα από ινδικές εταιρείες για επιπλέον προμήθειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης