Ηλεκτρισμός

Target Model: «Πρεμιέρα» σήμερα (15/12) της σύζευξης με Ιταλία

Target Model: «Πρεμιέρα» σήμερα (15/12) της σύζευξης με Ιταλία

Η σημερινή αύξηση της μέσης ΤΕΑ αποδίδεται στην ενίσχυση της ζήτησης λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα

 

Ένα ακόμη βήμα για την εφαρμογή του Target Model πραγματοποιείται σήμερα (15/12), με την έναρξη σύζευξης της ελληνικής Αγοράς Επόμενης Ημέρας με την ιταλική.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος κατά 41% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα (14/12) οφείλεται στην πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης από 328.97 GWh, σε 338.11 GWh λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.

Διαβούλευση τροποποίησης του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης

Εν όψει αυτής της εικόνας και προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση η ΡΑΕ έχει δώσει σε επείγουσα διαβούλευση η οποία λήγει αύριο Τετάρτη 16/12, εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης σε ό,τι αφορά το δίκτυο της Πελοποννήσου όπου ως γνωστόν η μη ολοκλήρωση της γραμμής 400 KV επηρεάζει την ένταξη των μονάδων της περιοχής στο σύστημα.

Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ αφορά την υιοθέτηση για μεταβατικό και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ειδικών ρυθμίσεων για τις μονάδες που παρέχουν υπηρεσιών εξισορρόπησης που βρίσκονται εντός του περιορισμού συστήματος της Πελοποννήσου.
Με απλά λόγια ο ΑΔΔΜΗΕ προτείνει οι προσφορές των μονάδων της Πελοποννήσου όταν έχουν πάρει καθοδική εντολή από τον Διαχειριστή να μην μπαίνουν στον υπολογισμό του κόστους της καθοδικής υπηρεσίας εξισορρόπησης.

Συγκεκριμένα ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει στη πρόταση του ότι: «Για μεταβατικό χρονικό διάστημα, έως την θέση σε λειτουργία της Γραμμής Μεταφοράς 400kV Μεγαλόπολη-Σύστημα, οι καθοδικές Προσφορές Ενέργειας Εξισορρόπησης χειροκίνητης ΕΑΣ που ενεργοποιούνται από Οντότητες Υπηρεσιών Εξισορρόπησης που βρίσκονται εντός του περιορισμού της συμφόρησης στο δίκτυο στην περιοχή της Πελοποννήσου, επισημαίνονται και εξαιρούνται από τον υπολογισμό των τιμών καθοδικής Ενέργειας Εξισορρόπησης χειροκίνητης ΕΑΣ της παραγράφου 2 του Άρθρου 85 του παρόντος Κανονισμού.

Ωστόσο παράγοντες που γνωρίζουν την αγορά σημειώνουν ότι το πρόβλημα της αγοράς εξισορρόπησης δεν αφορά μόνο την Πελοπόννησo.


Στο 31% οι ΑΠΕ

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη τη ελληνικής προημερήσιας αγοράς αξίζει να σημειωθεί ότι η υψηλότερη προσφορά που έγινε ήταν στα 95,17 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη στα 19,95 ευρώ/MWh.

Σημαντικός προσδιοριστικός παράγοντας της τιμής είναι και το ενεργειακό μίγμα παραγωγής στο οποίο ο λιγνίτης κατέχει ποσοστό 14%, το φυσικό αέριο 38%, τα υδροηλεκτρικά 3%, οι εισαγωγές 13% και οι ΑΠΕ 31%.

Όμως πέραν της τιμής που διαμορφώνεται στην προημερήσια αγορά το κόστος του ρεύματος για τους προμηθευτές επιβαρύνεται και με το κόστος των τριών υπηρεσιών της αγοράς εξισορρόπησης την οποία διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ.

Μέσο μοναδιαίο κόστος 36,37 ευρώ/MWh του λογαριασμού ΛΠ3

Στη συγκεκριμένη αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ τα οποία ωστόσο δημοσιοποιούνται με μεγάλη καθυστέρηση, το μέσο μοναδιαίο κόστος του λογαριασμού ΛΠ3 την πέμπτη εβδομάδα λειτουργίας του Target Model (30.11.2020- 6.12.2020) διαμορφώθηκε στα 36,37 ευρώ/MWh, έναντι 17,09 ευρώ/ΜWh την τέταρτη εβδομάδα, 16,64 ευρώ/ΜWh την τρίτη, 12,37 ευρώ/ΜWh τη δεύτερη και 5,09 ευρώ/ΜWh την πρώτη.

Η ΛΠ2 διαμορφώθηκε στα 3,84 ευρώ/ΜWh την πέμπτη εβδομάδα έναντι 1,35 ευρώ/ΜWh την τέταρτη, ενώ η ΛΠ1 την πέμπτη εβδομάδα ήταν στα 3,16 ευρώ/ΜWh έναντι 1,62 ευρώ/ΜWh την τέταρτη.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης