Περιβάλλον

Πως η Νature Conservancy προσφέρει στους κολοσσούς της Wall συμφέρουσα αντιστάθμιση άνθρακα

Πως η Νature Conservancy προσφέρει στους κολοσσούς της Wall συμφέρουσα αντιστάθμιση άνθρακα
Η Νature Conservancy προφυλάσσει τα δάση αποζημιώνοντας τις ρυπογόνες εταιρίες - Πως λειτουργεί το σύστημα
Οι μεγάλες εταιρείες φαίνεται να προστατεύουν μεγάλα δάση των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η JPMorgan Chase & Co. επένδυσε σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια για τη διατήρηση δασικών εκτάσεων στην Pennsylvania.
Σαράντα μίλια μακριά, η Walt Disney Co. έχει επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες για να αποτρέψει την πόλη της Bethlehem, Pa., από την επιθετική περικοπή του δάσους που περιβάλλει τις δεξαμενές της.
Σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης, ο επενδυτικός γίγαντας BlackRock Inc. πλήρωσε χιλιάδες στην πόλη του Albany για να μην κοπούν τα δέντρα γύρω από τις δεξαμενές της περιοχής.

Η JPMorgan, η Disney και η BlackRock χαρακτηρίζουν αυτά τα έργα ως σημαντικούς μηχανισμούς για την καταστροφή των δικών τους μεγάλων αποτυπωμάτων άνθρακα.
Χρηματοδοτώντας τη διατήρηση των δασών που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα αντισταθμίζουν την παραγωγή άνθρακα των παγκόσμιων δραστηριοτήτων τους. Αλλά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η γη δεν απειλήθηκε ποτέ και τα δέντρα ήταν ήδη μέρος καλά διατηρημένων δασών.

Οι εταιρείες δεν μειώνουν πουθενά τη ρύπανση στο βαθμό που ισχυρίζονται.

Αντί να αλλάζουν δραματικά τις δραστηριότητές τους - τα στελέχη της JPMorgan συνεχίζουν να διακτινίζονται σε όλο τον κόσμο, τα κρουαζιερόπλοια της Disney εξακολουθούν να καίνε πετρέλαιο και τα κτίρια γραφείων της BlackRock αυξάνουν την ηλεκτρική ενέργεια.
Ωστόσο οι εταιρείες συνεργάζονται με τη Nature Conservancy, τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική ομάδα στον κόσμο για να τους απαλλάξει από τις περιβαλλοντικές αμαρτίες τους.

Η Nature Conservancy "στρατολογεί "  τους γαιοκτήμονες και εγγράφει τα δικά της καλά προστατευμένα ακίνητα σε έργα αντιστάθμισης άνθρακα, τα οποία δημιουργούν πιστώσεις που δίνουν στις μεγάλες εταιρείες έναν φθηνό τρόπο να διεκδικήσουν μεγάλες μειώσεις εκπομπών.
Σε αυτές τις συναλλαγές, κάθε μετρικός τόνος μειωμένων εκπομπών αντιπροσωπεύεται από μια χρηματοοικονομική μονάδα γνωστό ως αντιστάθμιση άνθρακα.
Οι εταιρείες αγοράζουν τις αντισταθμίσεις, με τα χρήματα να ρέουν στους γαιοκτήμονες.
Οι εταιρικοί αγοραστές στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτές τις χρεώσεις για να αφαιρέσουν ένα ισοδύναμο ποσό εκπομπών από τα δικά τους καθολικά.

Η αγορά

Η αγορά για αυτές τις πιστώσεις είναι ακμάζουσα, σύμφωνα με το BloombergNEF, όπως αναφέρει μια ερευνητική ομάδα καθαρής ενέργειας.
Τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, οι εταιρείες χρησιμοποίησαν περισσότερες από 55,1 εκατομμύρια πιστώσεις άνθρακα για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές τους. Με αύξηση 28% από την ίδια περίοδο το 2019.
Ενώ ορισμένες από αυτές τις πιστώσεις πληρώνουν για έργα που μειώνουν πραγματικά τις εκπομπές, ένας άγνωστος αριθμός αντιπροσωπεύει φουσκωμένους λογαριασμούς.

Λίγοι έχουν εισέρθει σε αυτήν την αναπτυσσόμενη αγορά με ζήλο όπως η Nature Conservancy, η οποία ιδρύθηκε πριν από 69 χρόνια από μια μικρή ομάδα οικολόγων που επιδιώκουν να διατηρήσουν τα τελευταία παρθένα εδάφη στις ΗΠΑ. Πέρυσι, τα έσοδά της ανήλθαν σε 932 εκατομμύρια δολάρια, μέγεθος που υπερκάλυψε συνολικά τους προϋπολογισμούς των επόμενων τριών μεγαλύτερων περιβαλλοντικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων της χώρας.

Οι μεθοδολογίες

Τώρα, με έναν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών που αναζητούν δημιουργικούς τρόπους μείωσης των εκπομπών, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός έχει επιταχύνει το έργο του για έργα άνθρακα.
Ωστόσο, μια ανασκόπηση στα στοιχεία στα οποία βασίζονται αυτά τα έργα και οι συνεντεύξεις με μισούς από μια δωδεκάδα συμμετεχόντων γαιοκτημόνων, δείχνουν ότι το Conservancy διατηρεί συχνά δασικές εκτάσεις που δεν χρειάζονται υπεράσπιση.

Η Conservancy υπερασπίζεται τα έργα αντιστάθμισης άνθρακα, λέγοντας ότι όλα συμμορφώνονται με ομότιμες μεθοδολογίες που αναπτύχθηκαν και ότι κάθε έργο επικυρώνεται από τρίτους ελεγκτές. «Δεν έχουμε απολύτως κανένα κίνητρο να μην επιτύχουμε τους στόχους του κλίματος», λέει η Lynn Scarlett, επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων στο Conservancy.

Η κλιματική κρίση και η λογιστική της

Η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης του πλανήτη είναι σχεδόν αδύνατο να υποεκτιμηθεί. Για την αποφυγή των πιο επικίνδυνων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, κορυφαίοι επιστημονικοί φορείς προειδοποιούν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ την επόμενη δεκαετία. Χιλιάδες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν δεσμευτεί να αναλάβουν το ρόλο τους, αλλά πολλές από αυτές τις μειώσεις εκπομπών επιτυγχάνονται μέσω της αγοράς αντισταθμίσεων. Όταν οι πιστώσεις δεν αντιπροσωπεύουν πραγματική μείωση του άνθρακα, δημιουργείται μια αναστάτωση που δεν μπορεί να αντέξει ο πλανήτης.

Έτσι λειτουργεί η λογιστική του άνθρακα: 2.380 στρέμματα δένδρων έχουν απορροφήσει σχεδόν μισό εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα, αποθηκεύοντάς το στους κορμούς, τους μίσχους και τις ρίζες τους.
Οι αντισταθμίσεις άνθρακα που προέρχονται από εταιρικούς αγοραστές όπως η JPMorgan, θέτουν σε κίνδυνο, ό,τι αναπτύχθηκε από την Conservancy.
Η επιθετική συγκομιδή ξυλείας θα μπορούσε να γίνει εφικτή εξαλείφοντας περίπου το 89% των ζωντανών δέντρων σε μόλις πέντε χρόνια.

Φθηνοί τρόποι μείωσης των εκπομπών

Για δεκαετίες επιστήμονες, εταιρείες και νομοθέτες που διψούν για φθηνούς τρόπους μείωσης των εκπομπών, είδαν την αντιστάθμιση άνθρακα με μεγάλη υπόσχεση.
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι γνωστό ως παγκόσμιο αέριο, που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το πού και πώς εκπέμπεται, αναμιγνύεται με την ατμόσφαιρα και καταλήγει να διανέμεται σε όλο τον πλανήτη.

Επιτρέποντας σε εταιρείες ή κυβερνήσεις να πληρώνουν - και να λαμβάνουν πίστωση για - φθηνότερες μειώσεις εκπομπών πέρα από τα όρια τους, το κόστος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής καθίσταται λιγότερο επώδυνο.
Επιτρέπει επίσης σε βιομηχανίες με μικρή ευελιξία, όπως οι αεροπορικές εταιρείες να αρχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των καθαρών εκπομπών τους.

Πολλές εταιρείες επενδύουν ήδη. Η Delta Air Lines Inc., για παράδειγμα, νωρίτερα φέτος δεσμεύθηκε να διαθέσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια την επόμενη δεκαετία, μεγάλο μέρος της σε αντιστάθμιση άνθρακα, για να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις εκατοντάδες αεροσκάφη της.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή». Οι αντισταθμίσεις θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον δεκαπέντε φορές, εάν ο κόσμος έχει την πιθανότητα να μηδενίσει όλες τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050, λέει ο Mark Carney, ειδικός για την κλιματική.

Η εκπρόσωπος της Nature Conservancy, Ciaran Clayton, ενέγραψε «η βιώσιμη δασοκομία και ο άνθρακας μπορούν να διατηρήσουν το δάσος υγιές, ανθεκτικό και παραγωγικό για τους ανθρώπους και τη φύση».

Τουλάχιστον ένας μεγάλος εταιρικός αγοραστής φαίνεται αδιαπέραστος από τις λεπτομέρειες: Η Disney έχει ήδη αγοράσει 180.000 από τις πιστώσεις του έργου.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης