Επικαιρότητα

Αργά υποχωρεί ο κορωνοϊός, σε αδιέξοδο η κυβέρνηση για λιανεμπόριο

Αργά υποχωρεί ο κορωνοϊός, σε αδιέξοδο η κυβέρνηση για λιανεμπόριο
Στους 3.289 οι νεκροί, στους 578 οι διασωληνωμένοι – Παραμένει υπό πίεση το ΕΣΥ, στο 83% η πληρότητα των ΜΕΘ
(upd3) Παρά το lockdown των 5 εβδομάδων, η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων της επιδημίας του κορωνοϊού εξελίσσεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, γεγονός που τινάζει στον αέρα κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό για το άνοιγμα της αγοράς ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Αν και η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε ένα σταδιακό άνοιγμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από την ερχόμενη Δευτέρα 14/12, καμία από τις προϋποθέσεις που είχαν θέσει οι επιστήμονες δεν πληρούνται αυτή τη στιγμή.
Τα κρούσματα εξακολουθούν παρά τη μείωση τους, να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς μόλις χθες 9/12 αναφέρθηκαν 1.677 νέες μολύνσεις, αριθμός που ήταν και πολύ υψηλότερος από αυτόν των προηγούμενων ημερών.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων (578) μειώνεται αλλά δεν επιτρέπει καμία χαλάρωση και εφησυχασμό ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την χώρα ανέρχεται στο 83% (στο 91% στη Θεσσαλονίκη, στο 77% στην Αττική), πιστοποιώντας την ασφυκτική πίεση υπό την οποία λειτουργεί το ΕΣΥ.
Και όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχει έκδηλη ανησυχία για την πορεία της επιδημίας τόσο στην Αττική, και κυρίως στις δυτικές συνοικίες όσο και σε 9 ακόμα περιοχές της Ελλάδας (Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ξάνθη, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα και Λάρισα).
Είναι προφανές πως τα δεδομένα αυτά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε αναφέρει πως η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς θα γίνει μόνο όταν υποχωρήσει σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ.
Την ίδια στιγμή, όμως, πολλές επιχειρήσεις ασφυκτιούν και αγωνιούν για το μέλλον τους, θεωρώντας την εορταστική περίοδο ως την τελευταία σανίδα σωτηρίας τους.
Απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο, όπου οι επιχειρήσεις πρέπει να ανοίξουν αλλά χωρίς να καταρρεύσει το ΕΣΥ και χωρίς να προκληθεί ένα νέο πιο ισχυρό τρίτο κύμα από τις αρχές του 2021, η κυβέρνηση καλείται εντός των επόμενων ωρών – το αργότερο έως το Σάββατο 12/12 όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας – να πάρει τις αποφάσεις της.
Το πιθανότερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να αποφασίζει ένα μερικό άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα 14/12, με την επαναλειτουργία μικρών καταστημάτων, βιβλιοπωλείων, καταστημάτων με παιχνίδια, κομμωτηρίων, κοκ και με τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα να ακολουθούν αργότερα, πιθανότατα στις 21/12 και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Πέτσας: Δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί – Πολύ επιφυλακτικοί οι επιστήμονες

Τη θέση ότι «είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως ενδεχομένως πολλοί να το είχαν φανταστεί» διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας βάζοντας φρένο σε όλα εκείνα τα σενάρια που έκαναν λόγο για οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 14/12.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Πέτσας αναφέρθηκε και στις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν σε Μ. Βρετανία και Γαλλία, ενώ ερωτηθείς για το τι θα συμβεί με λιανεμπόριο, εκκλησίες και κομμωτήρια, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν αύριο Παρασκευή 11/12.
«Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με το βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τρίτο κύμα, καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν.
Να δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση, να προσέξουμε τις επαφές μας.
Με την οικογένειά μας, με το στενό κύκλο μας να μείνουμε σπίτι για να περιορίσουμε τη διασπορά» τόνισε ο κ.Πέτσας.

Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα υπάρξει ελαστικοποίηση στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

«Θα υπάρξει ελαστικοποίηση στου ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 και μετά, σε περίπτωση που ανοίξει το λιανεμπόριο», υπογράμμισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι αρκετές εβδομάδες μείναμε σε καθεστώς lockdown και ότι θα παραμείνουμε έως τις 7 Ιανουαρίου στις βασικές μας δραστηριότητες.
Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπ.Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης είχε αναφέρει ότι πρώτα από όλα θα ανοίξουν κομμωτήρια και κουρεία, δηλαδή καταστήματα με μικρή κινητικότητα, καθώς οι ειδικοί κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου.
«Η πολιτεία θα πρέπει να ανοίξει την οικονομία με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή αύξηση της κινητικότητας» τόνισε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προειδοποιώντας παράλληλα πως «αύξηση κρουσμάτων δεν αντέχουμε», για αυτό και «πρέπει να έχουμε το δυνατόν μικρότερη αύξηση της κινητικότητας».

Μεγάλη η διασπορά, ανησυχία για την Αττική

Κατά την χθεσινή ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας ανέφερε ότι η διασπορά του ιού παραμένει μεγάλη, καθώς κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται σε τουλάχιστον 50 περιφερειακές ενότητες της χώρας, ενώ σε περίπου 28 εξ αυτών πρόκειται για δεκάδες κρούσματα.
Όπως είπε, η Αττική παρέμεινε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα «πρωταθλήτρια» σε ημερήσια βάση, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 365 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η μέχρι πρότινος «πρωταθλήτρια», η Θεσσαλονίκη, με 317 κρούσματα.
Η σύγκριση των δύο μητροπολιτικών περιοχών είχε γίνει και από τον καθηγητή, Γκίκα Μαγιορκίνη, την περασμένη Δευτέρα που είχε επισημάνει ότι η ταχύτητα της μείωσης των νέων διαγνώσεων είναι μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την αντίστοιχη στην Αττική.
Ειδικότερα στην Αττική ήταν η μείωση της τάξης 8% ενώ στη Θεσσαλονίκη έφθανε και το 22%.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υπουργό Υγείας στη Δυτική Αττική, η οποία κουβαλά υψηλό φορτίο σε σχέση με τις άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου (Βόρειος, Νότιος, Ανατολικός και Κεντρικός τομέας Αττικής, Πειραιάς, Νησιά).
Στη Δυτική Αττική η επίπτωση της επιδημίας είναι μεγάλη τις τελευταίες 14 ημέρες καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνονται και καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Πρόκειται για τη μοναδική περιοχή της νότιας Ελλάδας η οποία έχει επιβάρυνση ανάλογη με εκείνη των «κόκκινων» περιοχών της βόρειας Ελλάδας.
Το υπόλοιπο λεκανοπέδιο βρίσκεται στο «πορτοκαλί» επίπεδο επιδημιολογικής επίπτωσης, που μεταφράζεται σε 50 έως 149 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού.
Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται και στις νοσηλείες των νοσοκομείων της δυτικής Αττικής.
Έως και χθες νοσηλεύονταν 38 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στο Θριάσιο, άλλοι 16 στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, 75 στο Αττικόν, 23 στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και 24 στο Τζάνειο.
Οι άλλες περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στην επικράτεια για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ανησυχία, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι οι εξής: Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ξάνθη, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Λάρισα.

Πίεση στο ΕΣΥ, σταθεροποίηση στις ΜΕΘ

Ιδιαίτερη αναφορά στην πιεστική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία έκανε κατά την ενημέρωση ο υπουργός Υγείας.
Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, στα νοσοκομεία οι εισαγωγές είναι ίσες με τα εξιτήρια, ενώ η εικόνα στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη: υπάρχει 83% κάλυψη πανελλαδικά, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.
Ο υπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθώς έπειτα από πέντε εβδομάδες lockdοwn έπρεπε να υπήρχαν άλλα αποτελέσματα στο επιδημιολογικό φορτίο.
Όπως είχε αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, τα κρούσματα που καταγράφονται είναι όσα καταγράφονταν και στις αρχές Νοεμβρίου, πριν από την καραντίνα, αλλά έχει μειωθεί ο δείκτης μετάδοσης της λοίμωξης.
Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στις ηλικίες 40-64 ετών, ανέφερε ο κ. Κικίλιας, ενώ οι νοσηλείες αφορούν άτομα ηλικίας 75 και άνω καθώς και 65 και άνω.

Μερικό lockdown έως τις 7/1


Σταδιακά, αργά και με ασφάλεια θα γίνει η επάνοδος στην κανονικότητα με την άρση κάποιων απαγορευτικών μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

Τι θα μείνει κλειστό

-τα σχολεία
-η εστίαση
-η ψυχαγωγία,
-τα δικαστήρια
-οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),
-τα χιονοδρομικά κέντρα
Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.
Όπως εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.
 
Στους 3.289 οι νεκροί στην Ελλάδα

Στους 3.289 οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
O EΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 9/12 1.677 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 119/.720, εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.677, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 119.720 (ημερήσια μεταβολή +1,4%), εκ των οποίων 52,7% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 95, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 3.289 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 578 (70,2% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image
Από το σύνολο των 119.720 κρουσμάτων, τα 5.038 (4,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 33.160 (27,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Image

 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης