Φυσικό Αέριο

Uniper: Αναθεωρεί την κατασκευή τέρμιναλ στην Γερμανία - Ο κύριος λόγος της απόφασης

Uniper: Αναθεωρεί την κατασκευή τέρμιναλ στην Γερμανία - Ο κύριος λόγος της απόφασης
Το έργο Wilhelmshaven είναι ένα από τα τρία προτεινόμενα projects για τερματικούς σταθμούς LNG στη Γερμανία

Η γερμανική εταιρεία Uniper δήλωσε σήμερα ότι θα επανεξετάσει τα σχέδια για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Wilhelmshaven, επικαλούμενη την απροθυμία των παραγόντων της αγοράς να κάνουν δεσμευτικές κρατήσεις για τις δυνατότητες εισαγωγής, αναμεταδίδει το Reuters.

«Πολλοί παίκτες της αγοράς συμμετείχαν στη διαδικασία και εξέφρασαν το γενικό τους ενδιαφέρον, αλλά αρκετοί από αυτούς δεν έχουν προχωρήσει σε δεσμευτικές προσφορές» τόνισε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Νέες επιλογές για τον τερματικό σταθμό LNG Wilhelmshaven GmbH (LTeW), μια αποκλειστικά ιδιοκτησία της Uniper, περιλαμβάνουν τη χρήση του ως λιμένα εισαγωγής για φιλικό προς το περιβάλλον φυσικό αέριο ενώ εξετάζεται μακροπρόθεσμα και η εισαγωγή υδρογόνου.

Η επιλογή του Wilhelmshaven και οι ανταγωνιστές

Το έργο Wilhelmshaven είναι ένα από τα τρία προτεινόμενα projects για τερματικούς σταθμούς LNG στη Γερμανία, στοχεύοντας στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Στους ανταγωνιστές περιλαμβάνονται ο τερματικός σταθμός RWEG.DE German LNG που υποστηρίζεται από την RWE στο Brunsbuettel, μια κοινοπραξία του ολλανδικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Gasunie [GSUNI.UL], του γερμανικού παρόχου αποθήκευσης δεξαμενών Oiltanking GmbH και της ολλανδικής εταιρείας αποθήκευσης Vopak LNG Holding VOPA.AS.

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, το Wilhemshaven προορίζεται να είναι μια μονάδα επιπλέουσας ταξινόμησης και αποθήκευσης, η οποία θα έχει χωρητικότητα περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ή 7,3 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

xsa

Συμμετοχή της Uniper στην κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream 2

Αξίζει να επισημανθεί ότι η γερμανική Uniper συγκαταλέγεται στις πέντε εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού. Πρόκειται αναλυτικά για την γαλλική Engie Energy, την γερμανική Uniper, την αυστριακή OMV, την αγγλο-ολλανδική Shell και τη γερμανική Wintershall.

Τον περασμένο μήνα η πολωνική αντιμονοπωλιακή αρχή (UOKiK) ανακοίνωσε πως επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ 6,45 δισ. ευρώ) στην Gazprom για την κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία.

Πλήττει τον ανταγωνισμό

Το 2016, το UOKiK είχε αποφανθεί πως ο Nord Stream 2 μπορούσε να βλάψει τον ανταγωνισμό και είχε αρνηθεί να εγκρίνει την κοινοπραξία, πριν αρχίσει δύο χρόνια αργότερα διαδικασία σε βάρος έξι εταιρειών.

«Σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου του Γραφείου Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών, οι οντότητες καλούνται να ακυρώσουν τις συμφωνίες που συνήφθησαν για τη χρηματοδότηση του αγωγού αερίου Nord Stream 2», αναφέρεται στην ανακοίνωση του UOKiK.

Η Πολωνία, η Ουκρανία, καθώς και οι χώρες της Βαλτικής αντιτίθενται στον Nord Stream 2 εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα «πολιτικό» σχέδιο.

Η Ρωσία προσπαθεί να επιβληθεί

«Ο Nord Stream 2 είναι ένα στοιχείο πολιτικής, γεωπολιτικής, που ασκείται με επιμονή από τη Ρωσική Ομοσπονδία», είχε χαρακτηριστικά δηλώσει στις Βρυξέλλες ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα στοιχείο ρωσικής γεωπολιτικής που έχει στόχο τα συμφέροντα όχι μόνο της Πολωνίας, αλλά όλης της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης και ενός μεγάλου μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ένα από τα θεμέλιά της – την ενεργειακή αλληλεγγύη», δήλωσε ακόμη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης