Διεθνή

Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη - Τέσσερις νεκροί πολίτες και ένας δράστης

Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη - Τέσσερις νεκροί πολίτες και ένας δράστης
Συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βιέννη
Διάγγελμα στον αυστριακό λαό θα απευθύνει σήμερα Τρίτη 3/11 στις 11:00 το πρωί ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz στον απόηχο των χθεσινοβραδινών τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βιέννη, οι οποίες έχουν προκαλέσει παγκόσμιο σοκ και οι οποίες έρχονται λίγες ημέρες ύστερα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία.
Από τις επιθέσεις των δραστών που έγιναν στην εβραϊκή συναγωγή και σε έξι περιοχές στο κέντρο της Βιέννης, σκοτώθηκαν τέσσερις πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 15.
Νεκρός έπεσε από τα πυρά των αστυνομικών και ένας εκ των δραστών.
Σύμφωνα με τις αρχές της Αυστρίας, εξακολουθεί να παραμένει ασύλληπτος τουλάχιστον ένας από τους δράστες.
Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για άντρες που πυροβολούσαν με αυτόματα όπλα αδιακρίτως κατά ανθρώπων που βρίσκονταν σε μπαρ, καθώς πολλοί είχαν βγει έξω λίγες ώρες πριν επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν αμέσως μετά τους πρώτους πυροβολισμούς το ιστορικό κέντρο της Βιέννης καλώντας τους πολίτες να βρουν καταφύγιο σε ασφαλή μέρη, ενώ αμέσως διακόπηκε η κυκλοφορία των μέσων μεταφοράς.

Ισλαμιστής ο δράστης της επίθεσης

«Είναι η πιο δύσκολη ημέρα για την Αυστρία εδώ και πολλά χρόνια.
Είμαστε αντιμέτωποι με μια τρομοκρατική επίθεση» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών, Karl Nehammer, ο οποίος υποστήριξε πως ο δράστης που σκοτώθηκε από τους Αυστριακούς ατυνομικούς ήταν «ισλαμιστής τρομοκράτης».
«Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο Nehammer κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση αυτή «συνιστά προσπάθεια αποδυνάμωσης της δημοκρατικής μας κοινωνίας, κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επ’ ουδενί». 
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί «συμπαθούντα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Όπως είπε ο Nehammer, o δράστης, «συμπαθών» του Ισλαμικού Κράτους, φόραγε ζώνη που έμοιαζε να περιέχει εκρηκτικά, η οποία όμως αποδείχθηκε πως ήταν ομοίωμα, και ήταν εφοδιασμένος με αυτόματο τουφέκι.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι υπήρχαν και άλλοι δράστες, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της αστυνομίας έχουν μεταφορτωθεί από αυτόπτες μάρτυρες πάνω από 20.000 βίντεο, τα οποία σχετίζονται με την επίθεση.
Από αυτά τα βίντεο, το 20% έχει αξιολογηθεί ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βιέννης ανέφερε ότι τα θύματα της επίθεσης είναι τρία, δύο άνδρες και μια γυναίκα.
Σημειώνεται πως μέχρι χθες η Βιέννη είχε μείνει έξω από το στόχαστρο τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως έχει συμβεί με το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια.
Image
Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο δράστης «εξουδετερώθηκε» στις 20:09 τοπική ώρα (21:09 ώρα Ελλάδας) ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης το διαμέρισμα του δράστη.
Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν περισσότεροι δράστες.
Πολλά θύματα εξακολουθούν να βρίσκονται στο νοσοκομείο ή είναι σε κατάσταση σοκ.
Όπως έγινε γνωστό, ανάμεσα στους τρεις νεκρούς είναι δύο άνδρες και μία γυναίκα, σερβιτόρα σε κατάστημα εστίασης στην περιοχή.
Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους κατοίκους της Βιέννης εάν έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο σπίτι τους και να αποφύγουν το κέντρο της Βιέννης.

Kurz: Επαγγελματίες οι δράστες – Τρομοκρατική η επίθεση

Σε δηλώσεις του ο αργά χθες το βράδυ ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz χαρακτήρισε «επαγγελματίες» τους βαριά οπλισμένους δράστες.
Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή ZiB Spezial, ο Kurz τόνισε πως η επίθεση ήταν αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι τα κίνητρα των δραστών δεν είναι σαφή.
Κατά τον επικεφαλής της κυβέρνησης, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέσα στην ημέρα.
«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας», είπε νωρίτερα ο καγκελάριος, ο οποίος ευχαρίστησε τα στελέχη της αστυνομίας και των πρώτων βοηθειών «που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα».
Image
Στο δρόμο ο στρατός – Συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση κτιρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.
Σημειώνεται πως ο Kurz έχει συγκαλέσει εκτάκτως για τις 10:00 ώρα Ελλάδας το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Μerkel: Κοινή η μάχη κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας

Tη φονική επίθεση που σημειώθηκε στη Βιέννη καταδίκασε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel,  δηλώνοντας πως «η τρομοκρατία είναι ο κοινός εχθρός μας» και πως η μάχη εναντίον της είναι «ο κοινός μας αγώνας».
«Η μάχη εναντίον αυτών των δολοφόνων και των υποκινητών τους είναι ο κοινός μας αγώνας», δήλωσε η Angela Merkel, σύμφωνα με μια ανάρτηση του εκπροσώπου της στο Twitter ενώ εξέφρασε επίσης στην Αυστρία της «αλληλεγγύη» της μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο κέντρο της Βιέννης και είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων πολιτών και ενός δράστη.
«Σε αυτές τις τρομερές ώρες, που η Βιέννη έχει γίνει ο στόχος τρομοκρατικής βίας, οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους εκεί και με τις δυνάμεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο», ανέφερε η Μerkel στο μήνυμα που ανήρτησε ο εκπρόσωπός της στο Twitter.
«Εμείς οι Γερμανοί συμπαραστεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αυστριακούς φίλους μας.
Η μάχη εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι η κοινή μας μάχη».

Trump: Αυτές οι σατανικές επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν

Τη θέση ότι αυτές οι σατανικές επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Turmp αναφερόμενος στις χθεσινοβραδινές επιθέσεις στη Βιέννη.
«Προσευχόμαστε για τους πολίτες της Βιέννης έπειτα από ακόμη μια χαμερπή τρομοκρατική ενέργεια στην Ευρώπη.
Αυτές οι σατανικές επιθέσεις εναντίον αθώων ανθρώπων πρέπει να σταματήσουν.
Οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό της Αυστρίας, της Γαλλίας και όλης της Ευρώπης στον αγώνα τους εναντίον των τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων των ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών τρομοκρατών», ανέφερε ο Trump σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικης δικτύωσης Twitter παραμονή των εκλογών.

Biden: Φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση

Στην επίθεση στη Βιέννη αναφέρθηκε και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, Joe Biden.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στο Πίτσμπεργκ (Πενσιλβάνια) ο Biden έκανε λόγο για μια «φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση», τονίζοντας ότι «πρέπει όλοι μας να ορθώσουμε ενωμένοι το ανάστημά μας μπροστά στο μίσος και τη βία».

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία

Τη θέση ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε επικοινωνία με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Sebastian Kurz.
Ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αυστριακό λαό αναφέροντας τα εξής:
«Σοκαρισμένος από τις τρομερές επιθέσεις στη#Vienna.
Έχω μεταφέρει στον @sebastiankurz την πλήρη αλληλεγγύη μας.
Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους στη Βιέννη και τις αρχές που ασχολούνται με την κατάσταση.
Οι καρδιές μας, είναι με τα θύματα και τους αγαπημένους τους.
Η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία».

Mήνυμα Macron στα γερμανικά

Με ένα μήνυμά του στα γερμανικά, ο Γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Αυστρία, που δοκιμάζεται από ένα τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα, όπως συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα στη Γαλλία.
Ειδικότερα, ο κ. Μacron ανέφερε πως «Εμείς οι Γάλλοι μοιραζόμαστε το σοκ και τον άφατο πόνο της Αυστρία, που δοκιμάζεται μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη.
Μετά τη Γαλλία, άλλη μία χώρα υπέστη μια τρομερή τρομοκρατική επίθεση,
Αυτή είναι η Ευρώπη μας, με αυτήν έχουμε να κάνουμε, δεν θα υποχωρήσουμε».
Image
 
Σοκαριστικά βίντεο από τις επιθέσεις

Σοκαριστικά είναι τα βίντεο και οι εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τις επιθέσεις στη Βιέννη.
Μια από αυτές δείχνει έναν τρομοκράτη να συναντά στο διάβα του έναν περαστικό και δεν διαστάζει να γυρίσει και να τον εκτελέσει εν ψυχρώ.
Στη συνέχεια, φεύγει αλλά φαίνεται να επιστρέφει και να τον πυροβολεί και πάλι, παρά το γεγονός ότι το θύμα ήταν πεσμένο στο δρόμο.
Image
Image

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης