Φυσικό Αέριο

O τυφώνας Zeta απογειώνει τις τιμές του φυσικού αερίου στα 3,32 δολ/mmbtu

O τυφώνας Zeta απογειώνει τις τιμές του φυσικού αερίου στα 3,32 δολ/mmbtu
Ο τυφώνας κινείται με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων την ώρα σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων και έχουν καταγραφεί σοβαρές ζημιές σε πολλές κατοικίες ενώ σημειώνονται προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση

Αν και θεωρητικά, οι τυφώνες είναι καταστροφικοί, ενδέχεται από την άλλη πλευρά να παρέχουν ένα σημαντικό όφελος στους παραγωγούς ενέργειας όταν αυξάνουν τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Τα τελευταία 24ωρά ο τυφώνας Zeta χτυπά τις νοτιοανατολικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο τυφώνας κινείται με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων την ώρα σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων και έχουν καταγραφεί σοβαρές ζημιές σε πολλές κατοικίες ενώ σημειώνονται προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση.

Επίσης, ο εν λόγω τυφώνας μπορεί να επηρεάσει την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.
H τιμή του φυσικού αερίου ανήλθε στα 3,32 δολ/mmBtu.  Όπως αναφέρεται αναλυτικά στο investing.com, οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ παρέπεαν σε μεγάλο βαθμό λόγω του κορωνοϊού και ο τυφώνας αυτός δεν θα διευκολύνει τα πράγματα.

Ο Dan Myers, αναλυτής της Gelber & Associates, με έδρα το Χιούστον, σημείωσε ότι, ακόμη και πριν από την άφιξη του «Zeta», σχεδόν 1,21 δισεκατομμύρια μετρικά κυβικά πόδια ημερήσιας παραγωγής φυσικού αερίου - ή περίπου το 45% της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού στις ΗΠΑ είχε κλείσει.


kolpl

Οι αισιόδοξες προοπτικές

Παρά τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο του Zeta στο LNG, υπάρχει μια εναλλακτική άποψη για το πώς θα μπορούσαν να αποδώσουν οι τιμές του φυσικού αερίου μετά την καταιγίδα.

Η Naturalgasintel.com αναμεταδίδοντας έρευνα του EBW Analytics ότι, υπογραμμίζει ότι ενώ οι διαταραχές των εξαγωγών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άμεση καθοδική πίεση για τις τιμές του φυσικού αερίου, ένας ψυχρότερος Νοέμβριος μπορεί επίσης να προκαλέσει ράλι στις τιμές.

«Μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια στο μέτωπο του καιρού, οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς. Εάν διατηρηθούν οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες και αυξηθεί η ζήτηση για LNG, τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου κρύβουν κέρδη» συμπληρώνει.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ποσότητα του φυσικού αερίου που ρέει στις εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG των ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο 7,4 bcfd μέχρι τον Οκτώβριο.

Εποχιακή αποθήκευση για το φυσικό αέριο των ΗΠΑ;

Οι περισσότεροι αναλυτές δήλωσαν ότι αυτή η προοπτική θα είναι πιθανότατα η τελευταία ένεση του έτους. Η αύξηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 23 Οκτωβρίου θα αυξήσει τα αποθέματα στα 3,963 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Αυτό θα ήταν 8,1% υψηλότερο από τον μέσο όρο των πέντε ετών και περίπου 8% πάνω από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.

Ο καιρός ήταν πιο ζεστός από το συνηθισμένο την περασμένη εβδομάδα. Οι ψυχρότεροι άνεμοι αναμένεται να εξαπλωθούν στο υπόλοιπο ανατολικό μισό του έθνους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να προκαλέσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με το κανονικό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης