Ενέργεια

Σε εξέλιξη οι εγγραφές επιχειρήσεων στο μητρώο για το νέο καθεστώς μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ

Σε εξέλιξη οι εγγραφές επιχειρήσεων στο μητρώο για το νέο καθεστώς μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ
Ενημέρωση για τη διαδικασία και τα οφέλη της από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την εγγραφή των επιχειρήσεων στη νέα πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΔΑΠΕΕΠ ώστε να γίνει η υπαγωγή τους στο νέο καθεστώς ΕΤΜΕΑΡ.

Η πλατφόρμα άνοιξε πριν από περίπου δυο εβδομάδες και με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση θα παραμείνει ανοικτή για 45 ημέρες προκειμένου οι επιχειρήσεις να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους τόσο φορολογικά όσο και στοιχεία που αφορούν την κατανάλωση ενέργειας. Το νέο καθεστώς όπως είναι γνωστό αφορά τις επιχειρήσεις μέσης και υψηλής τάσης οι οποίες θα ωφεληθούν με μειωμένες τιμές ΕΤΜΕΑΡ μειώνοντας έτσι το ενεργειακό κόστος τους.

Δεδομένου ότι η διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ είναι σχετικά απαιτητική, έχει υπάρξει κινητοποίηση από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, αλλά και από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους για τα οφέλη της όλης διαδικασίας αλλά και για τον τρόπο με το οποίο θα πρέπει να χειριστούν την εγγραφή τους στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ.

Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΕΒΕΑ οργανώνει ενημερωτική τηλεδιάσκεψη για την υπαγωγή σε καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας προβλέπεται να γίνει αντίστοιχη εκδήλωση για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας από το ΣΒΕ.

Η υπαγωγή στο μειωμένο καθεστώς ΕΤΜΕΑΡ αφορά σε καταναλωτές Μέσης και Υψηλής Τάσης, σε επιχειρηματικούς τομείς, των οποίων η ανταγωνιστική θέση κινδυνεύει λόγω κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και οι δικαιούχοι αξιολογούνται βάσει των ΚΑΔ τους. Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος εφαρμογής του μέτρου με βάση τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΕΕ είναι η δεκαετία 2019-2028.

Για την εφαρμογή του μέτρου στην ελληνική αγορά έχει υπάρξει απόφαση του ΥΠΕΝ που καθορίζει τις χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ ανά κατηγορία καταναλωτών και ορίζει ως Χρέωση Βάσης για τα έτη 2019 και 2020 τα 17 ευρώ/MWh. Η ίδια απόφαση ορίζει ακόμη τα ποσοστά μειωμένων χρεώσεων για την ενεργοβόρο βιομηχανία ανάλογα με τη δραστηριότητα της, ενώ προβλέπει ότι οι καταναλωτές αγροτικής χρήσης διατηρούν τις εκπτώσεις τους.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ που προβλέπεται περί τα τέλη Οκτωβρίου θα ακολουθήσει περίοδος 45 ημερών στη διάρκεια των οποίων θα γίνει έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων ώστε να ολοκληρωθεί το μητρώο των επιχειρήσεων που δικαιούνται υπαγωγή στο καθεστώς μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για τη διετία 2019-2020.

Εν συνεχεία θα πρέπει η ΡΑΕ να εκδώσει την απόφαση της για τις νέες τιμές ΕΤΜΕΑΡ από τις οποίες εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η εξέλιξη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Ως εκ τούτου η διαδικασία εγγραφής στο μητρώο μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία των επιχειρήσεων που πραγματικά το δικαιούνται έχει πολύ μεγάλη σημασία για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω και αδικαιολόγητα το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης