Ολοκληρώθηκε η παρθενική πτήση επιβατικού αεροσκάφους με υδρογόνο

Ολοκληρώθηκε η παρθενική πτήση επιβατικού αεροσκάφους με υδρογόνο
Η ZeroAvia διευθύνει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται HyFlyer μαζί με τους εταίρους του έργου Intelligent Energy και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας (EMEC)

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση του εξαθέσιου Piper M-class της ZeroAvia, το οποίο συνδυάζει υδρογόνο και οξυγόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το CNBC.

Mάλιστα, η εταιρεία υπογράμμισε ότι το ταξίδι αυτό που περιγράφεται ως πτήση με κινητήρα υδρογόνου από αεροσκάφος εμπορικής ποιότητας», είναι «πρώτη στον κόσμο». Υπάρχουν όμως και άλλα παραδείγματα κυψελών υδρογόνου-καυσίμου που μπορούν να φιλοξενήσουν επιβάτες.

Οι περιπτώσεις προγενέστερων πτήσεων και το παρόν

Το 2016, το αεροσκάφος HY4, το οποίο μπορεί να μεταφέρει τέσσερα άτομα, πραγματοποίησε το πρώτο του επίσημο ταξίδι όταν πέταξε από το αεροδρόμιο της Στουτγάρδης στη Γερμανία.

«Ενώ ορισμένα πειραματικά αεροσκάφη έχουν πετάξει χρησιμοποιώντας κυψέλες καυσίμου υδρογόνου ως πηγή ισχύος, το μέγεθος αυτού του εμπορικά διαθέσιμου αεροσκάφους δείχνει ότι οι επιβάτες που πληρώνουν θα μπορούσαν να επιβιβαστούν σε μια πραγματικά πτήση μηδενικών εκπομπών», δήλωσε ο Val Miftakhov, Διευθύνων Σύμβουλος της ZeroAvia.

Η ZeroAvia διευθύνει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται HyFlyer μαζί με τους εταίρους του έργου Intelligent Energy και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας (EMEC).

Τα νέα σχετικά με την πτήση της ZeroAvia κλείνουν μια εβδομάδα στην οποία ο ευρωπαϊκός αεροσκάφος Airbus κυκλοφόρησε λεπτομέρειες για τρία πρωτότυπα αεροπλάνα με υδρογόνο, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το έτος 2035.

Το νέο τοπίο

Ενώ η ευρεία υιοθέτηση της ισχύος υδρογόνου στα αεροσκάφη είναι ακόμη αρκετά μακριά, οι χερσαίες μορφές μεταφοράς χρησιμοποιούν ήδη την τεχνολογία, αν και σε μικρή κλίμακα. Τα λεωφορεία υδρογόνου έχουν εισαχθεί για παράδειγμα στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου του Λονδίνου.

Αλλού, η ευρωπαϊκή εταιρεία Alstom έχει αναπτύξει το Coradia iLint, ένα τρένο που αξιοποιεί την τεχνολογία κυψελών καυσίμου για να μετατρέψει το οξυγόνο και το υδρογόνο σε ηλεκτρισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης