Ενέργεια

ΥΠΕΝ: «Λήξαν» το θέμα της καταδίκης της Ελλάδας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

ΥΠΕΝ: «Λήξαν» το θέμα της καταδίκης της Ελλάδας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
Το υπουργείο υποστηρίζει, ότι «αν και πλέον έχουν καλυφθεί οι υποχρεώσεις της χώρας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα καταδικαστική απόφαση, καθώς τα τελευταία στοιχεία στάλθηκαν, αφού είχε κλείσει ο φάκελος που μελέτησαν οι δικαστές».
«Λήξαν» χαρακτηρίζει με non-paper το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το θέμα της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ελλάδα, όσον αφορά την αποστολή στοιχείων βάσει Κοινοτικής Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
Όπως αναφέρεται στο non-paper, στις 31 Ιανουαρίου 2017 απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κείμενο με τα συμπεράσματα και τη σύγκριση των ανωτέρω εκθέσεων με τις ελάχιστες απαιτήσεις του υφιστάμενου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και στις 22 Φεβρουαρίου στάλθηκε η πρώτη έκδοση της έκθεσης για τη χρήση «τριτογενής τομέας».
Τονίζει δε, ότι «αν και πλέον έχουν καλυφθεί οι υποχρεώσεις της χώρας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα καταδικαστική απόφαση, καθώς τα τελευταία στοιχεία στάλθηκαν, αφού είχε κλείσει ο φάκελος που μελέτησαν οι δικαστές».
Υποστηρίζει ακόμη, ότι «δεδομένου ότι συνήθης πρακτική είναι να δίδεται τρίμηνη παράταση συμμόρφωσης, είναι προφανές, ότι πλέον έχει λήξει το θέμα».
Στο non-paper πάντως επιρρίπτονται ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς όπως αναφέρεται, η Κοινοτική Οδηγία εκδόθηκε τον Μάιο του 2010 και ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ η πρώτη έκθεση με όλα τα δεδομένα υπολογισμού, τις παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν για τους υπολογισμούς αυτούς, καθώς και τα αποτελέσματα αυτών των υπολογισμών, έπρεπε να είχε σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 21 Μαρτίου 2013.
Με την παρέλευση της προθεσμίας αυτής όπως σημειώνει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στις 9/4/2013 στις ελληνικές αρχές αίτημα για την υποβολή της έκθεσης.
Ένα χρόνο αργότερα, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου (Γιάννης Μανιάτης) προέκρινε Επιστημονική Ομάδα Υλοποίησης να εκπονήσει μελέτες για: α)    τον «Καθορισμό των βέλτιστων από πλευράς κόστους επιπέδων ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και δομικών στοιχείων» και β) την «Κατάρτιση εθνικού σχεδίου αύξησης του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας».
Εξαιτίας της καθυστέρησης όμως, τον Ιούλιο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκίνησε τη διαδικασία παράβασης, η νέα πολιτική ηγεσία έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της απαιτούμενης μελέτης και στο πλαίσιο αυτό στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια Ενδιάμεση Έκθεση για τη χρήση «μονοκατοικίες» τον Απρίλιο του 2015.
Καθώς, όμως, τους επόμενους μήνες δεν ακολούθησαν τα υπόλοιπα απαιτούμενα κείμενα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε το φθινόπωρο να εναγάγει την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης