Φυσικό Αέριο

Εισήγηση του ΔΕΣΦΑ για δημοπρασίες δέσμευσης δυναμικότητας στο σημείο διασύνδεσης με τον ΤΑΡ

Εισήγηση του ΔΕΣΦΑ για δημοπρασίες δέσμευσης δυναμικότητας στο σημείο διασύνδεσης με τον ΤΑΡ
Σε δημόσια διαβούλευση η εισήγηση του ΔΕΣΦΑ για τη διάθεση προϊόντων Ανταγωνιστικής και Συσχετισμένης Δυναμικότητας στο Σημείο «Νέα Μεσημβρία»
Νέα δεδομένα για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου δημιουργεί η λειτουργία του αγωγού TAP και της διασύνδεσης του με το Εθνικό Σύστημα στη Νέα Μεσημβρία της Θεσσαλονίκης.

Εν όψει αυτής της εξέλιξης που κατά πάσα πιθανότητα θα συντελεστεί τον Δεκέμβριο, η ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση του ΔΕΣΦΑ για τις δημοπρασίες διάθεσης προϊόντων Ανταγωνιστικής και Συσχετισμένης Δυναμικότητας στο Σημείο Διασύνδεσης του ΕΣΜΦΑ «Νέα Μεσημβρία». Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου.

Στην εισήγησή του ο ΔΕΣΦΑ προτείνει τη διάθεση Συσχετισμένης Μεταφορικής Ικανότητας Παράδοσης στο σημείο διασύνδεσης με τον ΤΑΡ, 40.000.000 kWh/Ημέρα, υπό την προϋπόθεση ότι η φυσική ροή του αερίου που παραδίδεται στο εγχώριο σύστημα μέσω των βορείων σημείων εισόδου, δηλαδή του Σιδηροκάστρου, των Κήπων και της Νέας Μεσημβρίας δεν θα υπερβαίνει το όριο των 171.172.292 kWh/Ημέρα.

Όσον αφορά στη διεξαγωγή δημοπρασιών ανταγωνιστικής δυναμικότητας για τη δέσμευση μεταφορικής ικανότητας παράδοσης στους Κήπους και στη Νέα Μεσημβρία, ο ΔΕΣΦΑ επισημαίνει κατ’ αρχήν ότι δεν είναι εφικτό να διεξαχθούν δημοπρασίες για τη διάθεση ετήσιων προϊόντων, μετά την έναρξη του έτους αερίου 2020-21, δηλαδή μετά την 1η Οκτωβρίου 2020, στις ημερομηνίες που προβλέπει ο Κώδικας CAM.

Δέσμευση για το υπόλοιπο του έτους αερίου 2020 – 2021

Ωστόσο, ο Διαχειριστής θεωρεί σκόπιμο να δοθεί η ευκαιρία στους χρήστες να δεσμεύσουν δυναμικότητα (αδιάλειπτη και συσχετισμένη, κατά περίπτωση) για το υπόλοιπο του έτους αερίου 2020 – 2021, δηλαδή από την ημερομηνία έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του ΤΑΡ ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, εν είδει ετήσιου προϊόντος, προκειμένου οι χρήστες να επωφεληθούν από το χαμηλότερο δυνατό τιμολόγιο (χωρίς συντελεστή βραχυχρόνιας χρήσης).

Ως εκ τούτου προτείνεται η διεξαγωγή δημοπρασίας, σε ημερομηνία που δεν προκαθορίζεται ακόμα, σε υποκατάσταση των «χαμένων» Ετήσιων Δημοπρασιών.

Ας σημειωθεί ότι το σύνολο της τεχνικής δυναμικότητας των βορείων Εισόδων του ΕΣΜΦΑ (ΣΔ Κούλατα -Σιδηρόκαστρο, Κήποι και Νέα Μεσημβρία) δεν θα αυξηθεί πέραν του ορίου των 171.172.292 kWh/Ημέρα, έως την προγραμματισμένη ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης του εθνικού συστήματος, δηλαδή: την εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης στην Αμπελιά και την αναβάθμιση του σταθμού συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία.

Εξάλλου έχει ήδη δεσμευθεί σε μακροχρόνια βάση, κατά τη διαδικασία του market test , από την εταιρία του TAP AG, μη Δεσμοποιημένη Δυναμικότητα Εξόδου στην πλευρά του TAP του ΣΔ «Νέα Μεσημβρία», και κατά συνέπεια είναι λογικό να υποτεθεί ότι θα υπάρξει ζήτηση για τη δέσμευση, ίσου ύψους Μη Δεσμοποιημένης Δυναμικότητας Εισόδου προς την ελληνική πλευρά, στο ίδιο σημείο.

Η τεχνική δυναμικότητα στο Σημείο Διασύνδεσης «Κούλατα-Σιδηρόκαστρο» από την 01.10.2020, ταυτίζεται ακριβώς με αυτή της βουλγαρικής πλευράς του Σημείου, και υπάρχουν ήδη σημαντικές δεσμεύσεις δυναμικότητας για τα επόμενα δέκα έτη αερίου. Επίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά, που καλύπτει ότι το πλήρες φάσμα προϊόντων δυναμικότητας σταθερά παραμένει δεσμευμένο και χρησιμοποιείται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εξαντλείται η αδιάλειπτη δυναμικότητα και διατίθεται διακοπτόμενη δυναμικότητα).

Επιζήμια η μείωση της τεχνικής ικανότητας στο Σημείο «Κούλατα-Σιδηρόκαστρο»

Η μείωση της τεχνικής ικανότητας στο Σημείο Διασύνδεσης «Κούλατα-Σιδηρόκαστρο» θεωρείται ότι θα έχει επιζήμια επίδραση στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, ενώ οι μακροχρόνιες δεσμεύσεις δυναμικότητας στο Σημείο Εισόδου «Κήποι» αντιπροσωπεύουν μόνο το 55% της τρέχουσας τεχνικής δυναμικότητας και οι βραχυχρόνιες δεσμεύσεις περιορίζονται σε κάλυψη εποχιακών αυξήσεων ζήτησης.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τον κώδικα διαχείρισης ο ΔΕΣΦΑ προτείνει ο κατάλογος των Σημείων Ανταγωνισμού Δυναμικοτήτων (ΣΑΔ) να αποτελείται από τις Εισόδους του ΕΣΜΦΑ «Κήποι» και «Νέα Μεσημβρία».

Η συνολική Μεταφορική Ικανότητα Παράδοσης που μπορεί να κατανεμηθεί και στα δύο σημεία είναι 53.368.256 kWh / Ημέρα, ίση με τη συνολική τεχνική δυναμικότητα του ΕΣΜΦΑ από βόρειες εισόδους (171.172.292 kWh / Ημέρα) μείον την τεχνική ικανότητα που έχει ήδη κατανεμηθεί αποκλειστικά στο Σημείο Διασύνδεσης «Κούλατα-Σιδηρόκαστρο» (117.804.036 kWh / Ημέρα).

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 οι δημοπρασίες

Οι δημοπρασίες ανταγωνιστικής δυναμικότητας θα διεξαχθούν για την παροχή προϊόντων αδιάλειπτης δυναμικότητας στα Σημεία «Κήποι» και «Νέα Μεσημβρία» για την περίοδο που ξεκινά από την ΗΕΕΛ του ΣΔ «Νέα Μεσημβρία» έως την 30η Σεπτεμβρίου 2023.

Η δυναμικότητα στα Σημεία Εισόδου "Κήποι" και "Νέα Μεσημβρία" θα διατεθεί μέσω δημοπρασιών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην πλατφόρμα δέσμευσης δυναμικότητας PRISMA, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/459 (CAM NC) και το ημερολόγιο του ENTSO G.

Αντίστοιχα για τη Συσχετισμένη Μεταφορική Ικανότητα Παράδοσης στο ΣΔ «Νέα Μεσημβρία» προτείνεται να καθοριστεί ως εξής: Η συνολική ποσότητα Φ.Α που εισέρχεται φυσικά στο ΕΣΜΦΑ από τις βόρειες Εισόδους (ΣΔ Κούλατα -Σιδηρόκαστρο, Κήποι και Νέα Μεσημβρία) να είναι μικρότερη ή ίση της συνολικής τεχνικής δυναμικότητας των βορείων Εισόδων του ΕΣΜΦΑ (171.172.292 kWh / Ημέρα) και το ύψος της Συσχετισμένης Μεταφορικής Ικανότητας Παράδοσης που θα διατίθεται να είναι ίσο με 40.000.000 kWh / Ημέρα.

Η Συσχετισμένη Μεταφορική Ικανότητα Παράδοσης στο ΣΔ "Νέα Μεσημβρία" θα διατεθεί μέσω διακριτών δημοπρασιών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην πλατφόρμα δέσμευσης δυναμικότητας PRISMA, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/459 (CAM NC), σύμφωνα με το ημερολόγιο του ENTSO- G για τα προϊόντα αδιάλειπτης δυναμικότητας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης