Φυσικό Αέριο

Albayrak: Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα ανοίξουν τον δρόμο του χρηματιστηρίου για TPAO και Botaş

Albayrak: Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα ανοίξουν τον δρόμο του χρηματιστηρίου για TPAO και Botaş
Εκτενής αναφορά του hurriyetdailynews.com στις εξελίξεις με τα ευρήματα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα

Τα μεγαλύτερα ευρήματα φυσικού αερίου της Τουρκίας στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας θα προκαλέσουν σύντομα τις αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) των εθνικών εταιρειών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών, Berat Albayrak.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, έγινε γνωστή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας η ανακάλυψη του «μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας», σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, Erdogan. «Τo κοίτασμα που βρήκαμε είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Τουρκίας. Πρόκειται για κοίτασμα της τάξεως των 320 δισ. κυβικών μέτρων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak τόνισε ότι ελπίζει πως με την ανακάλυψη του κοιτάσματος, η Τουρκία δεν θα εμφανίζει πια έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. 

Το ενδιαφέρον των TPAO - Botaş

Ειδικότερα, οι τουρκικές εταιρείες TPAO και η Petroleum Pipeline Corporation (Botaş) έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εν λόγο κοίτασμα, το οποίο με την σειρά του τους ανοίγει τον δρόμο για την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο.

«Στο εγγύς μέλλον, η ανάπτυξη αυτών των ευρημάτων θα ανοίξει το δρόμο για IPO τόσο του TPAO όσο και του Botaş, ίσως πρώτα στο εσωτερικό και μετά στο εξωτερικό. Το μεγάλο χαρτοφυλάκιο αδειών εξερεύνησης και γεώτρησης της TPAO και το εκτεταμένο δίκτυο μεταφοράς και διανομής της Botaş θα προσελκύσει τόσο τοπικούς όσο και ξένους επενδυτές όταν γίνουν εισηγμένες εταιρείες» δήλωσε ο Albayrak.

Οι κρατικές εταιρείες ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να περάσουν την αγοραία αξία του εθνικού αερομεταφορέα, της Turkish Airlines (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια), η οποία είναι εισηγμένη στο Borsa Istanbul.

Τα οφέλη από το κοίτασμα

Η κυβέρνηση έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο να μεταφέρει το αέριο στο εθνικό δίκτυο το 2023. Η Τουρκία θα μειώσει τον λογαριασμό εισαγωγής φυσικού αερίου, που ήταν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σημαντικά όταν ξεκινά η ροή φυσικού αερίου από το πεδίο Sakarya.Η Άγκυρα αναμένεται επίσης να έχει το προβάδισμα στην επαναδιαπραγμάτευση μακροπρόθεσμων συμφωνιών φυσικού αερίου με τη Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν.

Πάνω από τα 2/3 των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας πέρυσι (σχεδόν 33 bcm) παραδόθηκαν μέσω αγωγών, ενώ το 28% των εισαγωγών αποτελούνταν από αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κυρίως από το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αλγερία και τη Νιγηρία.

Ο Albayrak είπε επίσης ότι η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν, ιδίως στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. «Η Ρωσία ήταν πάντα ένας αξιόπιστος προμηθευτής, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές μας», σημείωσε.Οι Τούρκοι καταναλωτές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις φθηνότερες τιμές βιομηχανικού και οικιακού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και πριν από το 2023, πρόσθεσε.

Υπό την αιγίδα της TPAO Energy and Natural Resources η εξόρυξη φυσικού αερίου της Μ. Θάλασσας

Τα ευρήματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα είναι πιθανό να ακολουθηθούν από περαιτέρω ανακαλύψεις, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές. «Το έργο θα συνεχιστεί για εξερεύνηση καθώς και για γεώτρηση ταυτόχρονα. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα οδηγήσει σε άλλα πεδία στον ίδιο χώρο. Η Τουρκία θα είναι μια χώρα παραγωγής ενέργειας. Αυτή είναι μια νέα διάσταση, πολύ σημαντική», δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος, İbrahim Kalın στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι: «Διαθέτουμε την επιχείρηση σε αυτούς τους τομείς και δεν έχουμε συνεργάτες. Τώρα που το βρήκαμε, θα ξέρουμε πώς να το εξαγάγουμε. Θα ανήκει και θα λειτουργεί από τον TPAO».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης