Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προβληματίζει τους μικρούς εναλλακτικούς παρόχους η συμμετοχή στις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ)

Προβληματίζει τους μικρούς εναλλακτικούς παρόχους η συμμετοχή στις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ)
Τα νέα δεδομένα για τις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ) απειλούν να βγάλουν από το παιχνίδι εταιρίες εμπορίας ρεύματος
Σε «βραχυκύκλωμα» οδηγείται η αγορά της ενέργειας για  ιδιώτες προμηθευτές που βλέπουν το πλαίσιο να αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη.  
Ο ΛΑΓΗΕ ως λειτουργός της αγοράς από σήμερα 1η Μαρτίου αναμένεται να αλλάξει τις χρεώσεις στο καθεστώς ΝΟΜΕ με αποτέλεσμα να μεταβάλει την ατζέντα των ιδιωτών προμηθευτών ενέργειας.
Στελέχη εταιρειών θεωρούν ότι η αγορά γίνεται αρκετά «επικίνδυνη», καθώς με διοικητικές αποφάσεις περιορίζονται σημαντικά τα περιθώρια κέρδους και αφήνουν να εννοηθεί ότι στις συνθήκες μπορούν να επιβιώσουν μόνο οι παραγωγοί προμηθευτές.   
Κάποια κάνουν λόγο για καταστρατήγηση της διαδικασίας ΝΟΜΕ που έδιναν τη δυνατότητα να αγοράζουν φθηνότερο ρεύμα για μελλοντικές ανάγκες, ενώ με το νέο υπολογισμό χρέωσης μειώνει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους.
Οι επιχειρησιακοί διευθυντές υπολογίζουν ότι τα περιθώρια ελιγμών και προσέλκυσης πελατείας από τη ΔΕΗ διαμορφώνοντας πιο ελκυστικά τιμολόγια είναι πλέον μια δύσκολή εξίσωση.  
Τα κόστη του ιδιώτη προμηθευτή έχουν ως βάση την ΟΤΣ που να σημειωθεί υπολογίζεται στα 50 ευρώ η Mwh, στη συνέχεια προσθέτουν τη χρέωση προμηθευτή όχι στα επίπεδα οροφής που έβαλε η ΡΑΕ στα 15 ευρώ αλλά στα 7-9 ευρώ.

Οριακά τα περιθώρια

Το τιμολόγιο του ιδιώτη ξεπερνά 60 ευρώ με τις επιπλέον χρεώσεις και μπορεί να φθάσει με οριακές μεταβολές τα 65 ευρώ.  
Στέλεχος αναφέρει ότι πρέπει να υπολογισθεί και το λειτουργικό κόστος για να έρθει στη συνέχεια η εταιρεία να διαμορφώσει το τελικό τιμολόγιο, το οποίο φθάνει οριακά χαμηλότερα από τη ΔΕΗ.  
Να σημειωθεί ότι το τιμολόγιο της ΔΕΗ με την έκπτωση του 15% κυμαίνεται από τα 0,080 ευρώ ανά Kwh και φθάνει έως τα 0,087 Kwh.  
Οι ιδιώτες προμηθευτές κινούνται οριακά στα επίπεδα του 0,080 ευρώ.
Με τις παρούσες συνθήκες οι ιδιώτες προμηθευτές χρηματοδοτούν την πελατεία τους βάζοντας το χέρι στην τσέπη.
Ετσι οι πάροχοι που δραστηριοποιούνται μόνο στην εμπορία προβληματίζονται για την στρατηγική που θα ακολουθήσουν και την προοπτική των επενδύσεών τους.
Πιο ψύχραιμα αντιμετωπίζουν τα δεδομένα οι παραγωγοί – προμηθευτές, καθώς ότι χάνουν από την λιανική πώληση ρεύματος το αναπληρώνουν από την παραγωγή ρεύματος.  
Ετσι ιδιώτες προμηθευτές του τομέα της εμπορίας προαναγγέλλουν ότι με το νέο μηχανισμό χρέωσης που εφαρμόζει ο ΛΑΓΗΕ δεν θα συμμετέχουν στις δημοπρασίες  ΝΟΜΕ, καθώς ο ΛΑΓΗΕ αλλάζει το κοστολόγιο στο βασικό φορτίο με αποτέλεσμα να μειώνει έως 10% την ευελιξία στον προμηθευτή να φτιάξει ανταγωνιστικά τιμολόγια έναντι της ΔΕΗ.  
Το ερώτημα που θέτουν σχεδόν όλοι είναι αν πράγματι οι αρμόδιοι επιθυμούν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης