Ενέργεια

Το παρασκήνιο του deal της Chevron για την εξαγορά της Noble Energy

Το παρασκήνιο του deal της Chevron για την εξαγορά της Noble Energy
Το ενδιαφέρον της Chevron για το γιγαντιαίο πεδίο φυσικού αερίου Leviathan οδήγησε σε προσφορά $ 5 δις για την Noble Energy
Η προσφορά της Chevron Corp ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση της Noble Energy έγινε μετά την πρώτη πρόταση του πετρελαϊκού γίγαντα των ΗΠΑ να αναλάβει συμμετοχή τουλάχιστον 50% στα πεδία φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου της Noble, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη 11/8/2020.

Εάν ολοκληρωθεί, η συγχώνευση όλων των μετοχών θα ενισχύσει τις εκμεταλλεύσεις σχιστολιθικού πετρελαίου της Chevron στις ΗΠΑ και θα της δώσει τεράστια περιουσιακά στοιχεία φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ.
Το πεδίο Leviathan, της Noble μία από τις μεγαλύτερες ανακάλυψεις φυσικού αερίου στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, ήδη προμηθεύει φυσικό αέριο στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Πέρυσι, η Noble αναζήτησε έναν συνεργάτη για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της επένδυσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτείται για το Leviathan, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την Τρίτη.

Η εταιρεία αρνήθηκε στην Chevron την ευκαιρία να επισκεφθεί την εγκατάσταση Leviathan τον Φεβρουάριο, αλλά εβδομάδες αργότερα προχώρησαν σε συμφωνία εμπιστευτικότητας για να αρχίσουν να συζητούν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Καθώς οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας κατέρρευσαν εκείνο τον μήνα και η Noble ανακοίνωσε απώλεια πρώτου τριμήνου σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το διοικητικό συμβούλιο επέλεξε την πώληση της εταιρείας και όχι μια περιφερειακή εταιρική σχέση, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Επικοινώνησε με οκτώ εταιρείες για να εκτιμήσει το ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ανατολική Μεσόγειο και πραγματοποίησε συνομιλίες με έξι πιθανούς αγοραστές. Οι εναλλακτικές λύσεις της Chevron ήταν είτε «υψηλού κινδύνου» είτε «δεν είχαν κανένα ουσιαστικό όφελος».

Η προσφορά της Chevron αποτίμησε την Noble στα 10,38 $ ανά μετοχή, με premium 7,5% στην τιμή κλεισίματος πριν από την αποκάλυψη της συμφωνίας. Συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης χρέους, η τιμή για την αγορά είναι περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, η Chevron συμφώνησε να αυξήσει τον συντελεστή ανταλλαγής, ενώ η Noble απέσυρε μια διάταξη για την δικαίωμα ψήφου και συμφώνησε να πληρώσει υψηλότερο τέλος τερματισμού εάν η συμφωνία δεν κλείσει.

Η εξαγορά εξακολουθεί να αναμένει την ψήφο των μετόχων, οι οποίοι αναμένεται να την εγκρίνουν. Οι μετοχές της Chevron την Τρίτη ήταν 6 σεντς στα 89,67 $, ενώ η Noble έχασε 4 σεντ στα 10,65 $. Τα έγγραφα διαμεσολάβησης έγιναν γνωστά μετά το κλείσιμο της.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης