Πώς η Sunrun «εκθρονίζει» την Tesla από τα οικιακά φωτοβολταϊκά στις ΗΠΑ

Πώς η Sunrun «εκθρονίζει» την Tesla από τα οικιακά φωτοβολταϊκά στις ΗΠΑ
Οι Sunrun και Vivint δήλωσαν ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους έως και 90 εκατομμύρια δολάρια ετησίως

Νέα δεδομένα δημιουργεί στον κλάδο της βιομηχανίας των φωτοβολταϊκών το νέο del δύο μεγάλων εταιρειών του κλάδου. Σύμφωνα με το New York Times, η Sunrun εξαγοράζει τη Vivint σε μια συμφωνία μετοχών αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφήνοντας την Tesla πίσω ως πάροχο οικιακών φωτοβολταϊκών και μπαταριών.

Η Sunrun, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, και η Vivint, με έδρα το Lehi της Γιούτα, κατείχαν δύο από τις τρεις πρώτες θέσεις στην οικιακή αγορά ηλιακής ενέργειας μαζί με την Tesla. Η Sunrun, που ιδρύθηκε το 2007, ξεπέρασε την Tesla ως την κορυφαία οικιακή εταιρεία ηλιακής ενέργειας το 2018. Εκτός από τα οικιακά ηλιακά πάνελ, η Sunrun και η Vivint πωλούν οικιακά συστήματα μπαταριών.

Οι μετοχές και των δύο εταιρειών αυξήθηκαν χθες (7/7).Η μετοχή της Sunrun έκλεισε περισσότερο από 22% και αυτή της Vivint έκλεισε περίπου 38%. Η πρώτη επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Το νέο ωστόσο αυτό deal θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς της Sunrun σε περίπου 15% από το 9% που είναι τώρα, σύμφωνα με τον Ravi Manghani, διευθυντή έρευνας για την Wood Mackenzie.

Τα δεδομένα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η βιομηχανία των ΑΠΕ είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από αυτή των επιχειρήσεων που ειδικεύονται σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι εγκαταστάσεις των τα οικιακών φωτοβολταϊκών έχουν μειωθεί σημαντικά.

Συνολικά, οι αναλυτές αναμένουν μείωση κατά 25% στις οικιακές ηλιακές εγκαταστάσεις φέτος σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με την Ένωση Ηλιακών Βιομηχανιών. Οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει λεπτομερή στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο, όταν η πανδημία ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να εργαστούν από το σπίτι και τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Οι Sunrun και Vivint δήλωσαν ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους έως και 90 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, κάτι που τα στελέχη υποστηρίζουν ότι θα ωφελήσουν τους επενδυτές και τους καταναλωτές τους που θα μπορούσαν να αγοράσουν ηλιακά συστήματα σε χαμηλότερες τιμές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης