Ανησυχία της αγοράς για τον ΕΛΑΠΕ – Πιθανό έλλειμμα άνω των 200 εκατ. στο τέλος 2020

Ανησυχία της αγοράς για τον ΕΛΑΠΕ – Πιθανό έλλειμμα άνω των 200 εκατ. στο τέλος 2020
Το πρόβλημα ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ εκτιμάται ότι μπορεί να επιδεινωθεί με τη λειτουργία του target model
Αντιμέτωπη με νέα εκτόξευση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, αναμένεται να βρεθεί τους επόμενους μήνες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ήδη στην αγορά διατυπώνονται σοβαρές ανησυχίες για την εξέλιξη του Ειδικού Λογαριασμού και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αύξηση του ελλείμματος στις πληρωμές των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του έτους θα φθάσει στα 110 εκατ. ευρώ, ενώ αν υπολογιστεί και το πλεόνασμα των 70 εκατ. ευρώ που βάσει του νόμου θα πρέπει να έχει ο Ειδικός Λογαριασμός, τότε το έλλειμα θα ανέλθει σε 180 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η εκτίμηση αυτή θεωρείται συντηρητική από παράγοντες της αγοράς, αφού αρκετές από τις παραδοχές στις οποίες στηρίζεται, όπως η Οριακή Τιμή Συστήματος και η τιμή του CO2 έχουν επηρεαστεί από τη κρίση που επέφερε η πανδημία του COVID-19.

Μείωση ΟΤΣ και των τιμών CO2

Η ΟΤΣ είναι σημαντικά μειωμένη λόγω τη μείωσης της ζήτησης που επέφερε το lockdown, ενώ και οι τιμές του CO2 που είχαν πέσει κάτω από τα 20 ευρώ/τόνο παραμένουν στην περιοχή των 25 ευρώ/τόνο.
Ταυτόχρονα τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ έχουν περιοριστεί εξ αιτίας της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, (τέλους υπέρ ΑΠΕ) από το φθινόπωρο του 2019, ενώ την αύξηση του ελλείμματος επηρεάζει και η προσθήκη νέας «πράσινης» ισχύος μέσα στο έτος.

Το πρόβλημα εκτιμάται ότι μπορεί να επιδεινωθεί με τη λειτουργία του target model, το Σεπτέμβριο, λόγω της κατάργησης ορισμένων υποστηρικτών μηχανισμών, που ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτόξευση του ελλείμματος ακόμη και πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020.

Επί του παρόντος το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις αντιμετώπισης της κατάστασης αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για να αποφύγει φαινόμενα του παρελθόντος που το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ είχε εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη της τάξης του 1 δισ. ευρώ το έτος και έγινε «κούρεμα» εγγυημένων τιμών και αναδιάρθρωση όλου του συστήματος των αποζημιώσεων.

Κατά την πλέον πρόσφατη κρίση του ΕΛΑΠΕ, το 2015-16, το πρόβλημα είχε αντιμετωπιστεί με το περίφημο ΠΧΕΦΕΛ, τη χρέωση προμηθευτή, μέτρο που φορείς των ΑΠΕ επαναφέρουν στο προσκήνιο, δεν φαίνεται όμως να γίνεται αποδεκτό καθώς πλήττει τους προμηθευτές ηλεκτρισμού και πρωτίστως τη ΔΕΗ.

«Παράθυρο» για τέλος προμηθευτή υπέρ των ΑΠΕ

Πάντως παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι εκτός από το ΠΧΕΦΕΛ, ο νόμος «Σκουρλέτη» 4414/16 περιελάμβανε και μία διάταξη περί δυνητικής εφαρμογής ενός τέλους προμηθευτή υπέρ των ΑΠΕ, δυνατότητα που δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.
Μία άλλη λύση για να αποφευχθεί η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ φαίνεται ότι μπορεί να είναι η μεταφορά μέρους των ΥΚΩ, που εισπράττει η ΔΕΗ στον ΕΛΑΠΕ, δηλαδή ένας συμψηφισμός των χρεώσεων ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ.

Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι συμβάλλει το γεγονός πως το κόστος ηλεκτροδότησης των μη συνδεδεμένων νησιών, που καλύπτει κατά κύριο λόγο η χρέωση των ΥΚΩ, έχει μειωθεί σημαντικά φέτος λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και της διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς όταν ρωτήθηκε πρόσφατα για το όφελος σε ό,τι αφορά τις ΥΚΩ από τη διασύνδεση των Κυκλάδων απέφυγε να απαντήσει. Πάντως όλες οι πιθανές λύσεις επηρεάζουν τη ΔΕΗ κάτι το οποίο θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης