Πετρέλαιο

Η αγορά «στραγγαλίζει» τον ΟΠΕΚ - Aναπόφευκτες πλέον οι μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου λένε οι αναλυτές

Η αγορά «στραγγαλίζει» τον ΟΠΕΚ - Aναπόφευκτες πλέον οι μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου λένε οι αναλυτές

Woodmac, IHS Markit, Energy Aspects, Rystad Energy, Redburn Energy «βλέπουν» γρήγορους τερματισμούς μόλις εξαντληθούν οι χώροι αποθήκευσης - Aνοδικά στα 14,40 δολ το WTI crude στις ασιατικές αγορές

Αν οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ + συμφωνούν επίσημα για επιπλέον περιορισμούς παραγωγής πετρελαίου, η ταχεία πλήρωση της αποθηκευτικής ικανότητας και η μείωση της ζήτησης λόγω της κρίσης του κορωνοϊού μπορεί να τους αναγκάσει να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες περικοπές.

Με την κατάρρευση της κατανάλωσης αργού, ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ +, αναμένεται να εφαρμόσει μια συμφωνία για τη μείωση της προσφοράς κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από την 1η Μαΐου.

Αλλά αυτή η άνευ προηγουμένου συμφωνία για απόσυρση περίπου του 10% της παγκόσμιας προσφοράς φαίνεται ήδη ανεπαρκής όταν η ζήτηση έχει υποχωρήσει έως και 30% και η παγκόσμια αγορά είναι πιθανώς λίγες εβδομάδες μακριά από την εξάντληση χώρου αποθήκευσης για το πλεόνασμα σύμφωνα με το Reuters.

Η Vopak, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία αποθήκευσης στον κόσμο, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι οι δεξαμενές της ήταν σχεδόν γεμάτες.

Οι δεξαμενές στο Cushing, το σημείο παράδοσης για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης αργού στις ΗΠΑ, ενδέχεται να μην ήταν ακόμη πλήρεις, αλλά είχε ήδη κρατηθεί διαθέσιμος χώρος, ανέφεραν αναλυτές και traders.

«Πρέπει να μειώσουμε, ... με ή χωρίς συμφωνία περικοπής της παραγωγής του ΟΠΕΚ», δήλωσε η Mele Kyari, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου NNPC Group της Νιγηρίας, στην εφημερίδα Premium Times τ.

Tόνισε ότι η Νιγηρία θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή γιατί ήταν δύσκολο να βρεθεί οπουδήποτε για να βάλει το πετρέλαιο.

Πηγή του ΟΠΕΚ δήλωσε στο Reuters ότι είναι «λογικό» να περιμένουμε από την αγορά να επιβάλει περισσότερες περικοπές στους παραγωγούς του ΟΠΕΚ +.

Περίπου 17 εκατομμύρια bpd εφοδιασμού θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από την αγορά αυτή την άνοιξη, εκτιμά ο Jim Burkhard της IHS Markit λόγω περικοπών παραγωγής και άλλων διακοπών.

Ωστόσο, η Woodmac αναμένει ότι οι προμήθειες θα μειωθούν πιο αργά, λέγοντας ότι η συμμόρφωση με τις περικοπές του ΟΠΕΚ + δεν θα είναι άμεση. Η πρόβλεψη παραγωγής πετρελαίου για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα μειωθεί κατά 6,71 εκατομμύρια bpd, εκ των οποίων 4,5 εκατομμύρια bpd θα προέλθουν από τον ΟΠΕΚ +.

Η Energy Aspects αναμένει ότι οι επικείμενες διακοπές λειτουργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια bpd, εκτός από τις περικοπές που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το μήνα, όταν ο ΟΠΕΚ + εργαζόταν για τη συμφωνία.

Αχαρτογράφητη περιοχή

«Το βαθύ contango θα αναγκάσει τώρα τους παραγωγούς πετρελαίου να μειώσουν την παραγωγή αμέσως, οικονομικά και λογιστικά», εκτιμά η Energy Aspects, αναφερόμενη σε μια δομή της αγοράς όπου οι τιμές spot είναι χαμηλότερες από τις τιμές για το πετρέλαιο που παραδόθηκε αργότερα - κάτι που συνήθως ενθαρρύνει την αποθήκευση εκτός εάν δεν υπάρχει χώρος.

Η συμβουλευτική εταιρεία προβλέπει ότι η παραγωγή των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 710.000 bpd ετησίως το 2020.

«Βρισκόμαστε σε άγνωστο έδαφος. Όλα είναι δυνατά, συμπεριλαμβανομένου του απίστευτου », ανέφερε αξιωματούχος του ΟΠΕΚ + σχετικά με το εάν τα μέλη της ομάδας θα μπορούσαν να αναγκαστούν να κάνουν ακόμη πιο βαθιές περικοπές.

Ο αναλυτής της Rystad Energy, Christopher Page, εκτιμά ότι παρέμειναν διαθέσιμα περίπου 400 εκατομμύρια βαρέλια αποθηκευτικής ικανότητας, το μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ τα αποθέματα αυξήθηκαν με ρυθμό 26,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο.

Εάν διατηρηθεί αυτή η τιμή, θα μπορούσε να εξαντλήσει την παγκόσμια χωρητικότητα αποθήκευσης σε λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες.

"Ενώ οι περικοπές του ΟΠΕΚ θα βοηθήσουν, είναι περιορισμένες και η εικόνα της παγκόσμιας διαθεσιμότητας αποθήκευσης φαίνεται τώρα ζοφερή για τον Ιούνιο", δήλωσε ο Page

Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ εξετάζει ήδη περαιτέρω βήματα, λιγότερο από δύο εβδομάδες από την τελευταία του συμφωνία.

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε την Τρίτη ότι είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα μαζί με τους συμμάχους του ΟΠΕΚ + και άλλους παραγωγούς πετρελαίου, και το Ιράκ επαναλαμβάνει αυτή τη θέση, αν και η Ρωσία ήταν πιο προσεκτική.

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη σημάδια παραγωγών σε όλο τον κόσμο που αναγκάζονται να αναλάβουν δράση για οικονομικούς λόγους. Η EnQuest τον περασμένο μήνα έγινε η πρώτη Βρατινική εταιρεία παραγωγής που έκλεισε τα πεδία της Βόρειας Θάλασσας μετά την πτώση των τιμών.

«Μόλις χρησιμοποιηθεί όλη η διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης, θα απαιτηθούν φυσικές διακοπές για την εξισορρόπηση της αγοράς», ανέφερε η Redburn Energy σε μια έκθεση. "Αυτό μπορεί να πρέπει να συμβεί γρήγορα."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης