Πετρέλαιο

Που οφείλεται η μεταστροφή του Trump και η συναίνεσή του στην μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Που οφείλεται η μεταστροφή του Trump και η συναίνεσή του στην μείωση της παραγωγής πετρελαίου
Απετράπη σίγουρα μια ανυπολόγιση καταστροφή της βιομηχανίας πετρελαίου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξήγηση που δίνει στο CNBC, o αντιπρόεδρος της IHS Markit,  Dan Yergin.
Έπειτα από μια συμφωνία ρεκόρ για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ο
Donald Trump προχώρησε στο πιο πολύπλοκο και σύνθετο deal. Το εντυπωσιακό της όλης υπόθεσης είναι η μεταστροφή του σκεπτικού του Αμερικανού πρόεδρου.
«Πρέπει να είναι η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη συμφωνία που έχει κάνει ποτέ», δήλωσε ο αναλυτής στο CNBC.

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου δεν έχει καταρρεύσει ποτέ στην ιστορία τόσο απότομα όπως τώρα. Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία παρέχει σχεδόν το 60% της παγκόσμιας ενέργειας, κατακλύζεται από μια διπλή κρίση. Ενώ ο ίδιος ο Trump υποστήριζε τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, προσκάλεσε αργότερα Putin και Mohammed bin Salman για να ανατραπεί αυτό που θα επακολουθούσε. Προχώρησε σε ενέργειες για μιασυντονισμένη μείωση από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον Yergin, οι αιτίες αυτής της μεταστροφής οφείλονται στα εξής:

Α) η τιμή πετρελαίου φλέρταρε με τον κίνδυνο χωρίς να υπάρξει κάποιο είδος συμφωνίας. Αυτό θα είχε σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες στην αγορά του μαύρου χρυσού καθώς και σε άλλους τομείς χρηματοδότησης.

Β) η έλλειψη ζήτησης πετρελαίου. Οι παραγωγοί ιαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να πουλήσουν το πετρέλαιο τους. Η ζήτηση επλήγη σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, δεδομένου ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τις αρχές για την εξάλειψη της εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού έχουν αφήσει τις μεγάλες οικονομίες να παγώσουν αποτελεσματικά.

Τι είπε για την συμφωνία

Ο Yergin δήλωσε χαρακτηριστικά πως με την συγκεκριμένη συμφωνία του ΟΠΕΚ, o Trump αγόρασε χρόνο. Εξασφαλίζεται ένα είδος σταθεροποίησης στην αγορά για την επόμενη διετία και αποφεύγεται μια μεγάλη καταστροφή στη παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου.
Τέλος, μεικτά πρόσημα καταγράφει σήμερα Δευτέρα (13/4) το πετρέλαιο, με το το Brent να υποχωρεί κατά -1,05% στα 31,15 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,79% στα 22,94 δολ. ανά βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης