Ενέργεια

Η Πολωνία περιμένει από την PKN να αυξήσει την τιμή για την εξαγορά της Energa

Η Πολωνία περιμένει από την PKN να αυξήσει την τιμή για την εξαγορά της Energa
Η PKN Orlen ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι σχεδίαζε να αναλάβει την Energa, προσφέροντας 7 ζλότι για κάθε μετοχή της εταιρείας
Ο κ. Jacek Sasin, υπουργός κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Πολωνίας, δήλωσε ότι αναμένει ότι η PKN Orlen θα αυξήσει την τιμή προσφοράς σε διαγωνισμό για την κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας Energa.
Η PKN Orlen ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι σχεδίαζε να αναλάβει την Energa, προσφέροντας 7 ζλότι για κάθε μετοχή της εταιρείας.
Εν τω μεταξύ, η Energa και η Enea ανακοίνωσαν ότι έχουν αναστείλει ένα κοινό σχέδιο για την κατασκευή του τελευταίου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Ostroleka της βορειοανατολικής Πολωνίας, γεγονός που θεωρείται από τους επενδυτές ως αρνητικός παράγοντας για την αποτίμηση της επιχείρησης.
"Θα θέλαμε να είναι πάνω από 7 ζλότι", δήλωσε ο Sasin στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι το υπουργείο διέταξε την αποτίμηση της Energa η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη εντός τριών μηνών.
Μέχρι τις 1115 GMT οι μετοχές της Energa, στις οποίες το κράτος κατέχει μερίδιο 51,52%, μειώθηκαν κατά 1% στα 7,49 ζλότι.
Ο Sasin δήλωσε επίσης ότι εργάζεται για μια νέα στρατηγική για κρατικές εταιρείες ενέργειας. Μπορεί να είναι λιγότερες, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του σχεδίου, που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Ιουνίου, πρόσθεσε.
Στην ενεργειακή αγορά της Πολωνίας κυριαρχούν τέσσερις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας - PGE, Tauron, Energa και Enea. Παράγουν ενέργεια κυρίως από καύση άνθρακα.
"Είναι δύσκολο να αποφευχθεί η ερώτηση σχετικά με την εξόρυξη άνθρακα. Τα έργα μας θα στοχεύουν σε αυτό που θα πρέπει να φαίνεται το νέο μοντέλο όταν θα έρθει περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια ", ανέφερε ο Sasin.
Η PGE είχε προσπαθήσει προηγουμένως να αναλάβει την Energa, αλλά η προγραμματισμένη συμφωνία μπλοκαρίστηκε από την ρυθμιστική αρχή.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης