Ενέργεια

Το Βερολίνο ο επόμενος «σταθμός» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Το Βερολίνο ο επόμενος «σταθμός» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Συναντήσεις ελληνικών και γερμανικών εταιρειών στις αρχές Μαρτίου, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Μετά το Παρίσι, το Βερολίνο θα είναι ο επόμενος σταθμός της προσπάθειας της κυβέρνησης να προσελκύσει ευρωπαϊκές επενδύσεις με επίκεντρο τον τομέα της ενέργειας, όπου όπως είπε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης είναι προγραμματισμένο να γίνουν τα 2/3 του συνολικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Αρχής γενομένης από τον ΔΕΔΔΗΕ που σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα ιδιωτικοποιηθεί σε ποσοστό 49% και για τον οποίο φαίνεται ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον γερμανικές εταιρίες λόγω και των προοπτικών που δίνει η αξιοποίηση του δικτύου στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, οι Ανανεώσιμες Πηγές, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων αλλά και η διαχείριση των αποβλήτων βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Γερμανών.     

Εξάλλου φαίνεται ότι οι εκτιμώμενες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 44 δις. ευρώ που κινητοποιεί σε ορίζοντα δεκαετίας το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αποτελούν μαγνήτη για τους γερμανικούς ομίλους.

Δεκάδες ραντεβού

Έτσι ενεργειακοί κολοσσοί όπως η EON και η RWE γνωστοί και από το παρελθόν για το ενδιαφέρον τους για την ελληνική ενεργειακή αγορά, η Enercon που διαθέτει ελληνική παρουσία και ειδικεύεται στις ανανεώσιμες και στην ηλεκτροκίνηση και ελληνικοί όμιλοι όπως η Βιοχάλκο, η Μυτιληναίος η ΓΕΚ Τέρνα, η Τέρνα Ενεργειακή, η Sunlight αλλά και η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ θα συναντηθούν στο Βερολίνο στις αρχές Μαρτίου στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ίδιο πλαίσιο προσέρχονται ελληνικές και γερμανικές τράπεζες που αξιολογούν χρηματοδοτήσει στο πεδίο αυτό μεταξύ των οποίων και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η Πειραιώς και η Eurobank. Σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί δεκάδες ραντεβού μεταξύ επιχειρήσεων των δύο πλευρών στο πλαίσιο του German-Hellenic Economic Forum που είναι προγραμματισμένο για τις 9 Μαρτίου και οργανώνεται από τον Γερμανό ομοσπονδιακό υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Αλτμάιερ και τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη.

Οι τομείς που θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Το συνέδριο αυτό είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο στα τέλη του περασμένου Αυγούστου οπότε και είχε επισκεφθεί το Βερολίνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Forum θα συμμετέχουν τόσο ο Κυριάκος Μητσοοτάκης όσο και η Άγκελα Μέρκελ και θα κάνουν παρεμβάσεις. 

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθούν:
    • Τα νέα έργα ΑΠΕ όχι μόνο αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά και άλλες τεχνολογίες όπως η γεωθερμία και τα offshore πάρκα.
    • Η ανάπτυξη και ψηφιοποίηση των δικτύων μεταφορά και διανομής ηλεκτρισμού
    • Οι υποδομές φυσικού αερίου εγχώρια δίκτυα, διασυνοριακοί, αγωγοί υποδομές αποθήκευση, τερματικοί σταθμοί
    • Οι δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ειδικά κτίρια και τις μεταφορές.
    • Η διαχείριση αποβλήτων και τα μέτρα προώθησης της κυκλικής οικονομίας

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης