Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Θετικές προσδοκίες για τις ελληνικές θέσεις απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής 12 και 13/12

Θετικές προσδοκίες για τις ελληνικές θέσεις απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής 12 και 13/12
Το εν λόγω ζήτημα μάλιστα, δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Συνόδου και θα συζητηθεί στο δείπνο όπως ζήτησε η ελληνική πλευρά
Αν δεν υπάρξει κάτι να ανατρέψει το προσχέδιο της δήλωσης που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, όπου αναφέρεται ότι το μήνυμα που θα στείλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την Σύνοδο Κορυφής είναι ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, για τα θαλάσσια σύνορα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται ικανοποιημένη καθώς πήρε αυτό που ήθελε.
Βέβαια, δεν πανηγυρίζει και αναμένει να υιοθετηθεί τελικά η δήλωση από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται σήμερα, Πέμπτη, και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την διαρροή που έγινε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, φαίνεται ότι θα υπάρξει στο κείμενο των συμπερασμάτων μια καλή διατύπωση για τα ελληνικά συμφέροντα, μετά την απειλητική για την Ελλάδα συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, θα επισημαίνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, ότι το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για την οριοθέτηση θαλασσίων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιβεβαιώσει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Το εν λόγω ζήτημα μάλιστα, δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Συνόδου και θα συζητηθεί στο δείπνο όπως ζήτησε η ελληνική πλευρά.
Στο πλαίσιο αυτό, η παρέμβαση που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το βράδυ αναμένεται να είναι εστιασμένη στην απειλητική, την άκυρη όπως λέει χαρακτηριστικά η ελληνική πλευρά, συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στη χώρα μας. Η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Κύπρος δηλώνουν ανοιχτά και σκληρά ότι τάσσονται κατά της Τουρκίας και θα στηρίξουν τα ελληνικά αιτήματα στη Σύνοδο Κορυφής.
Σε ότι αφορά την Γερμανία, είναι πολύ προσεκτική στη στάση που κρατά. Και αυτό, διότι, η Angela Merkel τρέμει το προσφυγικό και το ενδεχόμενο να ξανανοίξει τη στρόφιγγα ο Erdogan.
Κάτι άλλωστε που πολιτικά το έχει πληρώσει.
Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανία εμφανίζεται πάρα πολύ προσεκτική και ναι μεν, θα στηρίξει την Ελλάδα στην καταδίκη της Τουρκίας αλλά δεν θέλει να απομονωθεί η Άγκυρα από την Ευρώπη.
Επιπροσθέτως, δεν θέλει να ακούσει τίποτα για κυρώσεις. Κάτι που διαφάνηκε και από την ανακοίνωση του Βερολίνου την Τετάρτη, αφενός με την δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μαρίας Άνταμπαρ, η οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο ενώ τόνισε ότι η γερμανική θέση είναι σαφής: Οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών πρέπει να γίνονται βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
Και στη συνέχεια, με την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στη Γερμανία, Steffen Seibert, ο οποίος έκανε μια δήλωση στην οποία αφενός αρκέστηκε να επαναλάβει τη δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, αφετέρου έκανε μια διατύπωση μάλλον, αμφίσημη.
Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η Τουρκία με την πολύπλευρη σχέση που έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει θέμα εάν ο κ. Μητσοτάκης το θέσει στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Seibert.
Σε αυτό το σκηνικό, η Αθήνα βρίσκεται με το «βλέμμα» στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής αναμένοντας να επιβεβαιωθούν οι θετικές προσδοκίες για τις ελληνικές θέσεις με τις οποίες μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης