Carbon Brief: Ξεπέρασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ΑΠΕ τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά από το 1882

Carbon Brief: Ξεπέρασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ΑΠΕ τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά από το 1882
Κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανήλθαν σε 29,5 TWh, σε σύγκριση με τις μόλις 29,1 TWh από τα ορυκτά καύσιμα
Ξεπέρασαν το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι ΑΠΕ τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με έκθεση της Carbon Brief.
Κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανήλθαν σε 29,5 TWh, σε σύγκριση με τις μόλις 29,1 TWh από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με την ανάλυση.
Αυτό είναι μάλιστα το πρώτο τρίμηνο όπου οι ανανεώσιμες πηγές υπερέβησαν τα ορυκτά καύσιμα από το άνοιγμα του πρώτου δημόσιου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου το 1882.
Αποτελεί ορόσημο στην μετατροπή του ηλεκτρικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την τελευταία δεκαετία.

Παρ 'όλα αυτά, η έλλειψη προόδου σε άλλα τμήματα της οικονομίας σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μακριά από τους επικείμενους νομικά δεσμευτικούς στόχους για τον άνθρακα. Και πόσο μάλλον για τον πρόσφατο στόχο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με μηδενικό αποτύπωμα μέχρι το 2050.

Η μεταβατική εποχή

Στην αρχή αυτής της δεκαετίας το 2010, τα 288TWh που παράγονται από ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευαν περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έκτοτε, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει τετραπλασιαστεί - και η ζήτηση έχει μειωθεί – αφήνοντας τα ορυκτά καύσιμα με συρρικνούμενο μερίδιο στο σύνολο.
Η μετατόπιση αυτή φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, με την τριμηνιαία μείωση της παραγωγής από σταθμούς παραγωγής καυσίμων άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μπλε χρώμα και αυξανόμενης παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με κόκκινο χρώμα.

743

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης