Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία απέδειξαν τις πρωτόγνωρες αντοχές της αγοράς πετρελαίου

Οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία απέδειξαν τις πρωτόγνωρες αντοχές της αγοράς πετρελαίου
To συμβάν θα πρέπει να αποτρέψει τις χώρες στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού από το να στραφούν στο ιρανικό αργό
Μια άνευ προηγουμένου ανθεκτικότητα των πετρελαϊκών αγορών ανέδειξαν οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου στις δύο μονάδες του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, σύμφωνα με τον επικεφαλής Ενεργειακών Υποθέσεων του State Department, Frank Fannon.
Όπως αναμεταδίδει και το Platts, κατά τον Fannon, η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται εν μέρει και στην παραγωγή των ΗΠΑ. Μιλώντας στο συνέδριο Oil & Money στο Λονδίνο, o Fannon ανέφερε πως οι χώρες του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού, ήταν τα τελευταία θύματα των επιθέσεων στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.
Παράλληλα, επεσήμανε πως οι επιθέσεις -που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί αρχικά στο ήμισυ η πετρελαϊκή παραγωγής της χώρας, καθώς σταμάτησε η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού- αποκάλυψαν μια σημαντική πτυχή του Ριάντ.
Κι αυτό γιατί κατάφερε με επαγγελματικό τρόπο να αποκαταστήσει τις προμήθειες, δείχνοντας πρωτόγνωρη ευελιξία.

Ρευστότητα από την αμερικανική παραγωγή

Ερωτηθείς για τις πιθανές ανησυχίες σχετικά με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας, πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις αγορές και έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα, για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ζητήματα της αγοράς».
Στη συνέχεια, υπογράμμισε την άνοδο των ΗΠΑ ως σημαντικό εξαγωγέα πετρελαίου, λέγοντας πως «η αμερικανική παραγωγή παρέχει ένα εντελώς νέο επίπεδο ρευστότητας στις αγορές».
Τέλος, ο Fannon τόνισε πως οι χώρες στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% των αγορών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και ότι οι επιθέσεις θα πρέπει να τους αποτρέψουν από την αγορά ιρανικού πετρελαίου.
Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και το πνεύμα των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν που έχει ως αποτέλεσμα οι ιρανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου να μειωθούν κατά περισσότερο από 80%.

www.wordlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης