Διεθνή

Ανθρώπινη ασπίδα σχηματίζουν οι Κούρδοι - Τα σχέδια και οι επιδιώξεις της Τουρκίας

Ανθρώπινη ασπίδα σχηματίζουν οι Κούρδοι - Τα σχέδια και οι επιδιώξεις της Τουρκίας
Η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» θεωρείται ουσιώδης για να υπάρξει σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιφέρεια, σύμφωνα με την Τουρκία
Ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει να βομβαρδίζει θέσεις των Κούρδων στα βόρεια της Συρίας, σημειώνουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή
Όπως αναμεταδίδει το Al Jazeera, «άνθρωποι όλων των ηλικιών καθισμένοι σε τεράστιες σκηνές, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στις πόλεις Ras al-Ain, Tal Abyada και Kobane», σχηματίζοντας ανθρώπινες ασπίδες ενάντια στην εντεινόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας.
Παράλληλα, ο Arin Sheikhmous (ακτιβιστής) σημείωσε πως εκατοντάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών κάνοντας έκκληση για διεθνή δράση.

Προειδοποιήσεις Τrump

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να τηρεί αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία. Χθες προειδοποίησε την Άγκυρα να μην προβεί σε κινήσεις που ο ίδιος θα θεωρήσει πως ξεπερνούν τα όρια.O Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με «μεγάλα προβλήματα» εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βλάψουν οποιοδήποτε στέλεχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που βρίσκεται στην εμπόλεμη χώρα.

Ποιος είναι ο στόχος της Τουρκίας;

Η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» θεωρείται ουσιώδης για να υπάρξει σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιφέρεια και οι Σύροι να ζουν με ασφάλεια, υποστηρίζει κατά βάση το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Ειδικότερα, όμως με την εισβολή στη Συρία η τουρκική ηγεσία έχει δύο ξεκάθαρους στόχους.
Πρώτον, η Τουρκία θέλει να χτυπήσει τις κουρδικές δυνάμεις (YPG) που βρίσκονται στην περιοχή και αποτέλεσαν τον μεγαλύτερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη μάχη κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
Η Άγκυρα βλέπει την ένοπλη ομάδα YPG ως επέκταση του PKK και θέλει να οδηγήσει την ομάδα μακριά από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.
Μάλιστα, το PKK έχει χαρακτηριστεί ως "τρομοκρατική" οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και του λαού της Συρίας, καθώς και του εθνικού συμφέροντος της Τουρκίας, να δημιουργηθεί αυτή η ασφαλής ζώνη, διότι αυτή η περιοχή έχει καταστεί, κατά τα τελευταία δύο, τρία χρόνια, ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες του ΡΚΚ» είπε χαρακτηριστικά στο Al Jazeera, ο Ibrahim Kalin, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.
 
9876

Ο δεύτερος λόγος εδράζεται στην επιθυμία της Τουρκίας για επίλυση της προσφυγικής κρίσης στο εσωτερικό της. Σκοπός της είναι να μεταφέρει 2 εκατ. πρόσφυγες στο «διάδρομο ασφαλείας» που σκοπεύει να δημιουργήσει στη βόρεια Συρία. Στο πρόσφατο παρελθόν, η Τουρκία είχε επισημάνει πως θέλει να επεκταθούν γρήγορα οι επιχειρήσεις σε βάθος 32 χλμ. από τα σύνορά της, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας που θα ελέγχεται από τουρκικά στρατεύματα.
Η φιλοξενία των προσφύγων έχει καταστεί μείζον πολιτικό θέμα συμβάλλοντας παράλληλα και στην τεράστια οικονομική ύφεση της χώρας.

Το σχέδιο εισβολής της Τουρκίας

Η Τουρκία δεν έχει αποκαλύψει ακόμα το ακριβές πεδίο της προγραμματισμένης εισβολής της. Προηγουμένως είχε προτείνει να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις ανατολικά του Ευφράτη, προτού συμφωνήσει στις αρχές Αυγούστου για το λεγόμενο σχέδιο «ασφαλούς ζώνης» με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο οι κουρδικές δυνάμεις θα απομακρυνθούν από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Προς το παρόν, τα σχέδια της Άγκυρας θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε μια έκταση περίπου 100 χιλιομέτρων πλάτους στα σύνορα, ανάμεσα στις πόλεις Ras al-Ain και Tel Abyad, από όπου το YPG αποσύρθηκε στα τέλη Αύγουστο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης