Ενέργεια

Ποσό 120 εκατ καλείται να καταβάλει η ΔΕΗ μόνο για τις 3 εβδομάδες του Ιανουαρίου για τέλος υπέρ ΑΠΕ - Κόντρα Παραγωγών με ΑΠΕ στο ΥΠΕΝ

Ποσό 120 εκατ καλείται να καταβάλει η ΔΕΗ μόνο για τις 3 εβδομάδες του Ιανουαρίου για τέλος υπέρ ΑΠΕ - Κόντρα Παραγωγών με ΑΠΕ στο ΥΠΕΝ
Συναγερμός από την  άνοδο του τέλους υπερ ΑΠΕ
Στα 120 εκατομμύρια ευρώ έφθασε για την ΔΕΗ η επιβάρυνση απο το τέλος υπερ ΑΠΕ τις 3 πρωτες εβδομάδες του Ιανουαρίου.
Η τιμή για την χρέωση προμηθευτή έχει φθάσει τα 18 ευρώ, ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος των προμηθευτών που καλούνται να καλύψουν το έλλειμμα των ΑΠΕ.
Οπως είναι γνωστό, η ΡΑΕ είχε τοποθετήσει πλαφόν στα 40 ευρώ  στην προηγούμενη φάση ανόδου.
Φαίνεται ότι το πλαφόν που έχει θέσει η ΡΑΕ, δεν αποδίδει, ενώ ο ΛΑΓΗΕ καθυστερεί την εισήγησή του για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το θέμα έχει θορυβήσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς η συγκεκεριμένη χρέωση επιβλήθηκε, προκειμένου να ισοσκελιστεί ο λαγαριασμός ΑΠΕ εως το τέλος του 2017, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές.
Ο μηχανισμός που υιοθετήθηκε, δεν αποδίδει και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από την ΔΕΗ, που υπολογίζει ότι ως το τέλος του 2018 θα επιβαρυνθεί με 500 εκατομμύρια ευρώ, όσο και από τους ιδιώτες προμηθευτες οι οποίοι υποστηρίζουν, ότι μέσω της συγκεκριμένης χρεωσης εξανεμίζεται το όποιο όφελος υπάρχει από τα ΝΟΜΕ.
Από την άλλη πλευρά οι παραγωγοί ΑΠΕ θεωρούν, ότι η χρέωση των προμηθευτών είναι ένα αναγκαίο μέτρο για την κάλυψη του κόστους, διατηρούμενο σε ελεγχόμενα επίπεδα.
Αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα, παρουσία του υπουργού Γιώργου Σταθάκη και τις επόμενες μέρες θα αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα.

Όπως έγραφε νωρίτερα το worldenergynews.gr:

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της αναθεώρησης του τρόπου υπολογισμού της χρέωσης των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ, καθώς ο ΛΑΓΗΕ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την πρόταση του προς τη ΡΑΕ.     
Εν τω μεταξύ η ΔΕΗ υπολογίζει ότι το επιπλέον κόστος που θα υποστεί λόγω της συγκεκριμένη χρέωσης, θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2018.
Ενώ η αρχική μελέτη, με βάση την οποία σχεδιάστηκε το μέτρο, προέβλεπε ότι η συγκεκριμένη επιβάρυνση θα κινείτο μεταξύ 6-7 ευρώ/ Mwh, τελικά από τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του, άρχισε να αυξάνεται και τον Ιανουάριο έφθασε στα 45 ευρώ/ Mwh.
Ακολούθησε η επιβολή πλαφόν από τη ΡΑΕ στα 40 ευρώ. αλλά και πάλι η χρέωση κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα.  
Υπενθυμίζεται ότι η  «χρέωση  προμήθειας» υπολογίζεται ως η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και στην εικονική ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν αν δεν έμπαιναν οι ΑΠΕ στο σύστημα.
«Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με αντικειμενικότητα και ασφάλεια τη συμπεριφορά της αγοράς και τη διαμόρφωση της ΟΤΣ χωρίς τις ΑΠΕ» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, στην ομιλία του στην κοπή της πίτας στη ΔΕΗ.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η επιβάρυνση που προκύπτει για τους προμηθευτές αντιστρατεύεται το άνοιγμα της αγοράς με τα ΝΟΜΕ  και ζήτησε ριζική επανεξέταση και εξορθολογισμό.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ υφίσταται το μεγαλύτερο μέρος της χρέωσης λόγω του υψηλού μεριδίου της στην λιανική αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης