Διεθνή

Telegraph: Μια ιδιαίτερη σχέση ξεκινά ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βρετανία μετά τη συνάντηση Trump - May

tags :
Telegraph: Μια ιδιαίτερη σχέση ξεκινά ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βρετανία μετά τη συνάντηση Trump - May
(upd) Περισσότερο από θετικά ήταν τα αποτελέσματα των πρώτων επαφών στον Λευκό Οίκο του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Teresa Mey, σχολιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Στον απόηχο της συνάντησης, η Telegraph σχολιάζει μάλιστα ότι ο Trump σηματοδότησε την έναρξη μιας πιο ειδικής σχέσης με την Βρετανία, με την κίνησή του να πιάσει το χέρι της βρετανής πρωθυπουργού, καθοδηγώντας την στον Λευκό Οίκο.
"Ηταν μια σύντομη στιγμή οικειότητας, που ήρθε λίγο μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών" σημειώνει η Telegraph, για να συμπληρώσει ότι και σε άλλες περιπτώσεις από την κοινή τους συνάντηση, ο Trump και η May- ο οποίος είχε νωρίτερα παρατηρήσει ότι «τα αντίθετα έλκονται» - εμφανίστηκαν με αισθήματα οικειότητας ο ένας προς τον άλλο.
Σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων, ο Trump σημείωσε ότι το Brexit είναι «ευλογία για τον κόσμο", και η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ ήταν ένα «τεράστιο πλεονέκτημα".
Δήλωσε δε ότι προτίθεται να κάνει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία, ενώ επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση - την οποία περιέγραψε ως «κοινοπραξία» - που καθιστά δύσκολο για τις εταιρείες να κάνουν επιχειρήσεις.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Η εμπορική και στρατιωτική συνεργασία βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Teresa Mey σε συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Ως «κάτι υπέροχο» για το Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτήρισε το Brexit ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump  κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Teresa Mey μετά την συνάντησης τους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να κάνει τις δικές του εμπορικές συμφωνίες, τόνισε ο κ. Trump.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, η πρώτη ξένη ηγέτιδα που συναντήθηκε σήμερα με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump , δήλωσε ότι οι δύο χώρες θέλουν να οικοδομήσουν στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν,οι δύο ηγέτες σύμφωνα με τυο ΑΠΕ  η Teresa Mey είπε ότι το Λονδίνο εξετάζει το πώς θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να καταστούν ευκολότερες οι εμπορικές συναλλαγές.
Αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ, η πρωθυπουργός είπε ότι και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν την αξία του και διατηρούν τη δέσμευσή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο πρόεδρος Trump είπε, υποσχέθηκε ότι "θα στηρίζει 100%" το ΝΑΤΟ, μολονότι το έχει επικρίνει πολλές φορές και πρόσφατα το χαρακτήρισε "παρωχημένο". Πρόσθεσε όμως ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξοπλιστεί ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τον κυβερνοπόλεμο και ότι η ίδια θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Συμμαχίας.
Στις επαφές που είχε με τον Trump η Teresa Mey είπε ότι συζητήθηκε επίσης η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και είπε ότι εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στον κυβερνοχώρο.
Για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, η πρωθυπουργός είπε ότι πιστεύει πως θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει τις συνθήκες του Μινσκ.
Σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ της ίδιας και του προέδρου Trump η Teresa Mey είπε ότι "θα υπάρξουν φορές που θα διαφωνεί" μαζί του, όμως η ειδική σχέση των δύο χωρών σημαίνει ότι η συζήτηση είναι ανοιχτή και ειλικρινής. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία οι δύο χώρες συμφωνούν και ότι "ακούει τον πρόεδρο και ο πρόεδρος ακούει εμένα".
Η Teresa Mey αποκάλυψε επίσης ότι η βασίλισσα Ελισάβετ προσκάλεσε τον Trump να επισκεφθεί τη Βρετανία εντός του έτους και ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκληση.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

O πρόεδρος των ΗΠΑ  δήλωσε ότι θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αποφεύγοντας ωστόσο να επιβεβαιώσει εάν είναι έτοιμος να προχωρήσει στην άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως ελπίζει να έχει μια «φανταστική σχέση» με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι πιθανό να μην επιτευχθεί αυτό.
Επιπλέον τόνισε ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του.

(πρώτη δημοσίευση 27/1 22.40)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης