Πετρέλαιο

Έξι ερωτοαπαντήσεις για το Στενό του Ορμούζ - Η σημασία του για την παγκόσμια οικονομία και τα γεωπολιτικά ρίσκα

Έξι ερωτοαπαντήσεις για το Στενό του Ορμούζ - Η σημασία του για την παγκόσμια οικονομία και τα γεωπολιτικά ρίσκα

Το Στενό του Ορμούζ βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων της περιοχής για δεκαετίες

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται το Στενό του Ορμούζ έπειτα από τις χθεσινές (13/6) επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.
Ειδικότερα, οι επιθέσεις δεξαμενόπλοια "Kokuka Corageous" της ναυτιλιακής εταιρείας του Αμβούργου Schulte Group και στο "Front Altair" του νορβηγικού φορέα Frontline δεν στοίχισαν καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά προκάλεσαν αναταραχή που θα μπορούσε να πλήξει το διεθνές εμπόριο πετρελαίου.
Το Στενό του Ορμούζ, δίαυλος ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία που συνδέει τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις αγορές στην Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική κι όχι μόνο, βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων της περιοχής για δεκαετίες.
Με αφορμή λοιπόν τα συγκεκριμένα γεγονότα, αξίζει να γίνουμε σοφότεροι γύρω από τη σημασία του Στενού του Ορμούζ και να αποκωδικοποιήσουμε την αξία που έχει για τους διεθνείς traders και την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το aljazeera.com

Ποιο είναι το Στενό του Ορμούζ;

Ο θαλάσσιος δίαυλος χωρίζει το Ιράν και το Ομάν, συνδέοντας τον Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα.
Το στενότερο σημείο στο Στενό έχει πλάτος 33 χιλιομέτρων, αλλά η δίοδος ναυσιπλοΐας έχει πλάτος μόλις τρία χιλιόμετρα προς κάθε κατεύθυνση.

Πόσες ποσότητες πετρελαίου και αερίου περνούν από το Ορμούζ;

Περίπου το 1/6 του παγκόσμιου πετρελαίου κινείται μέσω του Στενού - 17,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η μεγαλύτερη ποσότητα αργού που εξάγεται από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ και το Ιράκ – όλα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ – μεταφέρεται μέσω του θαλάσσιου αυτού διαύλου Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, αποστέλλει το μεγαλύτερο μέρος του ΥΦΑ και μέσω του στενού.

Ποια ναυτική δύναμη προστατεύει την περιοχή;

Ο Πέμπτος Στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, με έδρα τη Μανάμα του Μπαχρέιν, είναι υπεύθυνος για την προστασία των θαλάσσιων οδών.

46


Πως αναζωπυρώθηκε η κατάσταση την τελευταία δεκαετία;

Στις αρχές του 2012, το Ιράν απειλούσε να παρεμβαίνει στα πλοία που διέρχονται από το στενό με αντίποινα για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις που στοχεύουν στις πωλήσεις πετρελαίου.
Οι δυτικές δυνάμεις φοβούνται ότι το
Ιράν θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, κάτι που αρνείται η Τεχεράνη.

Γιατί συνέχισε η ένταση στην περιοχή;

Πρόκειται για μια απάντηση από το Ιράν στην τακτική των ΗΠΑ που επιχειρούν να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης και να στραγγαλίσει την οικονομία της.
Το Ιράν απειλεί με πρόκληση προβλημάτων στα πετρελαιοφόρα που περνούν από το Στενό του Ορμούζ.


Τι συνέβη πρόσφατα;

Τον Ιούλιο του 2018, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί άφησε να εννοηθεί ότι το Ιράν θα μπορούσε να διακόψει τη ροή πετρελαίου μέσω του Στενού σε αντίδραση στην προσπάθεια των ΗΠΑ να μειωθούν στο μηδέν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν. Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι το Ιράν θα μπλοκάρει όλες τις εξαγωγές μέσω του Στενού εάν διακοπούν οι εξαγωγές του Ιράν.
Απαντώντας στις κυρώσεις των ΗΠΑ, το Ιράν επιχειρεί να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης και να στραγγαλίσει την οικονομία της, η ιρανική κυβέρνηση απειλείται να προκαλέσει προβλήματα στα πετρελαιοφόρα στα στενά του Ορμούζ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης