Δέκα τρόποι για ένα ενεργειακά αποδοτικό μαγείρεμα – Εξοικονόμηση ενέργειας 60%

Δέκα τρόποι για ένα ενεργειακά αποδοτικό μαγείρεμα – Εξοικονόμηση ενέργειας 60%
Πολλοί σύγχρονοι φούρνοι φτάνουν στην κατάλληλη θερμοκρασία τόσο γρήγορα, που δεν χρειάζεται να τους προθερμάνουμε
Όλο και βρίθουν οι εναλλακτικές προτάσεις για να εξοικονομούμε χρήματα και χρόνο στο κεφάλαιο που λέγεται μαγείρεμα.
Το διαδίκτυο και ειδικότερα το youtube αποτελούν σημαντική πηγή ενημέρωσης για όσους ψάχνουν έξυπνους τρόπους να μαγειρέψουν και να γλιτώσουν χρήματα στους λογαριασμούς ρεύματος.
Σύμφωνα με την αγορά, το μαγείρεμα ευθύνεται κατά μέσο όρο για το 18% του ηλεκτρισμού που καταναλώνει ένα ελληνικό νοικοκυριό.

Η εξοικονόμηση είναι εύκολη υπόθεση, αρκεί να ξέρουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Ειδικότερα:

1.Επιλέγουμε σκεύη μαγειρικής που αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου και δεν θα χρειαστεί να τα πετάξουμε μετά από μόλις μερικούς μήνες χρήσης

2.Επιλογή κουζίνας που θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους τουλάχιστον για μια δεκαετία και η οποία θα είναι ενεργειακής κλάσης Α και πάνω

3.Χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χύτρα ταχύτητας. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται περίπου 30-60% ρεύμα και έως 80% του χρόνου μας.

4.Προθέρμανση του φούρνου: Όσο πιο παλιά είναι μια κουζίνα, τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για να φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία.
Πολλοί σύγχρονοι φούρνοι φτάνουν στην κατάλληλη θερμοκρασία τόσο γρήγορα, που δεν χρειάζεται να τους προθερμάνουμε
 
31

5.Μην ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου όταν είναι σε λειτουργία. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου χάνεται έως και 20% της θερμότητας.

6.Να σκεπάζουμε πάντα την κατσαρόλα για οτιδήποτε βράζουμε.

7.Χαμηλώνουμε τη φωτιά όταν αρχίσει να βράζει το φαγητό, ώστε απλά να συντηρείται ο βρασμός.

8.Μην ανάβουμε το φούρνο ή το μάτι για να ζεστάνουμε μικρή ποσότητα φαγητού. Προτίμηση στον φούρνο μικροκυμάτων.
Εναλλακτικά, αν δεν διαθέτουμε φούρνο μικροκυμάτων, καλό θα ήταν να βάζουνε πάντα το σκεύος στο σωστό μάτι, όχι σε μεγαλύτερο, ούτε σε μικρότερο.

9.Όταν τελειώνουμε το μαγείρεμα, πρέπει να κλείνουμε τον απορροφητήρα.
Ο απορροφητήρας εκτός των οσμών απορροφά και θερμότητα από το σπίτι!
 
24

10.Σωστή φροντίδα των μαγειρικών σκευών: Ο φούρνος και οι εστίες πρέπει να καθαρίζονται επιμελώς.
Έτσι λειτουργούν πιο αποδοτικά και επομένως εξοικονομούν ενέργεια.
Φυσικά, το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε συσκευή έχουμε στην κουζίνα μας: ο φούρνος μικροκυμάτων, για παράδειγμα, πρέπει να καθαρίζεται τακτικά τόσο για λόγους υγιεινής όσο και για την καλή λειτουργία του.

Με αυτά και μ ’αυτά, μπορεί να επιτευχθεί η συνολική κατανάλωση ενέργειας για το μαγείρεμα έως και 40-60%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση περίπου 150 ευρώ ετησίως.
 
www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr