Αναλύσεις

«Κλέβει» τους οδηγούς το 10% των πρατηρίων υγρών καυσίμων στην περιφέρεια

«Κλέβει» τους οδηγούς το 10% των πρατηρίων υγρών καυσίμων στην περιφέρεια
Σύμφωνα με έρευνα του ΕΜΠ για λογαριασμό του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών στο 10,38% των πρατηρίων παραδίδεται λιγότερο καύσιμο από αυτό που αναγράφεται στην αντλία
Λιγότερο καύσιμο από εκείνο που αναγράφει η αντλία και πληρώνουν οι οδηγοί  παραδίδει το ένα στα δέκα πρατήρια υγρών καυσίμων, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πως η παραβατικότητα στον συγκεκριμένο τομέα εξακολουθεί να είναι μεγάλη παρά τα μέτρα και τα πρόστιμα που επιβάλλονται κατά καιρούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε στους νομούς Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας και Αχαΐας τον Δεκέμβριο του 2016 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), περίπου το 10% των πρατηρίων «κλέβουν» τους καταναλωτές, αλλοιώνοντας τις ενδείξεις των αντλιών τους.
Το ΕΜΠ χρησιμοποιώντας όχημα που έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την ακρίβεια της παραδιδόμενης ποσότητας καυσίμου, διαπίστωσε ότι από τις 120 συνολικά επισκέψεις σε πρατήρια των νομών Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας και Αχαΐας, στα 13 πρατήρια (10,83%) παραδόθηκε λιγότερο καύσιμο σε σχέση με αυτό που αναγραφόταν στην ένδειξη της αντλίας, με ποσοστό απόκλισης που έφτανε στο 9,69%.
Στα υπόλοιπα 107 πρατήρια (89,17%) οι αποκλίσεις ήταν αποδεκτές, δεν ξεπερνούσαν δηλαδή τα ανεκτά όρια που έχει θέσει η Πολιτεία.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ, το γεγονός ότι το ποσοστό παραβατικότητας στις τρεις αυτές περιοχές καταγράφεται αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην Αττική και τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβαν αυτά, δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό καθώς καταδεικνύει ότι οι παραβάτες νιώθουν σιγουριά ότι δεν ελέγχονται.
Ο Σύνδεσμος επισημαίνει για μια ακόμη φορά την έκταση και ένταση των φαινόμενων παραβατικότητας.
«Όσο η Πολιτεία δεν θέτει σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα που προβλέπονται από το νομοθετικό πλαίσιο και δεν ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου, οι καταναλωτές και οι νομοταγείς επιχειρήσεις του κλάδου μας θα παραμένουν ανυπεράσπιστοι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης