Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Αλλαγή πλεύσης για την πολωνική Lotos - Θέλει να αγοράσει upstream περιουσιακά στοιχεία

tags :
Αλλαγή πλεύσης για την πολωνική Lotos - Θέλει να αγοράσει upstream περιουσιακά στοιχεία
Στόχος η μείωση της εξάρτησης από την Ρωσία
Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Πολωνίας, Lotos, σκοπεύει να αγοράσει upstream (ανάντη) περιουσιακά στοιχεία για να ενισχύσει τη δική του παραγωγή πετρελαίου, μια στρατηγική που έγινε ακόμη πιο σημαντική λόγω των πρόσφατων προβλημάτων με τις προμήθειες από τη Ρωσία,  δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της επένδυσης.
Το μεγαλύτερο μέρος του επεξεργασμένου στο διυλιστήριο της Lotos στη βόρεια πολωνική πόλη Γκντανσκ προέρχεται από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Druzhba, αλλά οι ροές   ανεστάλησαν τον περασμένο μήνα λόγω μόλυνσης, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.
Η Lotos και η μεγαλύτερη αντίπαλός της, PKN Orlen, δήλωσαν ότι τα διυλιστήρια τους λειτουργούν κανονικά χάρη στις προμήθειες μέσω θαλάσσιων και πετρελαϊκών αποθεμάτων. Ωστόσο, η γαλλική Total  ανέστειλε ορισμένες μονάδες στο διυλιστήριο της Leuna στη Γερμανία για τεχνικούς ελέγχους.
"Επωφελούμε από την τοποθεσία μας κοντά στη θάλασσα. Χρησιμοποιούμε έντονα προμήθειες δια θαλάσσης από το Primorsk (στη Ρωσία) - αυτό είναι το κύριο στοιχείο των ενεργειών μας σε αυτή την κατάσταση. Χρησιμοποιούμε επίσης υποχρεωτικά πετρελαϊκά αποθέματα (της Πολωνίας), αλλά σε μικρό βαθμό ", δήλωσε ο Patryk Demski στο Reuters στο περιθώριο μιας διάσκεψης στο Κατοβίτσε αυτή την εβδομάδα.
Η Lotos αναμένεται να συγχωνευθεί με την Orlen βάσει κυβερνητικού σχεδίου για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου φορέα ικανού να ανταγωνιστεί τις διεθνείς αγορές, αν και το σχέδιο χρειάζεται έγκριση από την ΕΕ.
Η αναστολή των ροών πετρελαίου δεν θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου της Lotos, καθώς τα περιθώρια στο διυλιστήριο δεν έχουν μειωθεί δραστικά, ανέφερε.
Η διαταραχή που προκαλείται από το μολυσμένο ρωσικό πετρέλαιο κάνει τα σχέδια της Lotos να αποκτήσουν νορβηγικά περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία  δήλωσε ο Demski.
"Η ανάγκη να σταματήσουμε την προμήθεια πετρελαίου από τη Ρωσία επιβεβαιώνει τη νομιμότητα των σχεδίων εξαγοράς μας, τα οποία θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αυξήσουμε το δικό μας ανάντη (επιχειρησιακό) τομέα  ... τη συνεχή παρατήρησή μας για το τι συμβαίνει στην αγορά καθώς και το σχέδιο των αποκτήσεων νορβηγικών περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την οικοδόμηση της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου προσφοράς μας ", δήλωσε ο Demski.
Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, όπως η Exxon Mobil, η BP και η Shell, έχουν μειώσει την παρουσία τους στη Νορβηγία με την πώληση ή τη συγχώνευση των περιουσιακών τους στοιχείων στην ώριμη περιφέρεια για να επικεντρωθούν σε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης αλλού.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης