Περιβάλλον

Φόρο στους ρύπους CO2 σχεδιάζει να επιβάλλει η Γερμανία – Αντιδρά η βιομηχανία

Φόρο στους ρύπους CO2 σχεδιάζει να επιβάλλει η Γερμανία – Αντιδρά η βιομηχανία

Η εφαρμογή του μέτρου πρόκειται να ξεκινήσει από εφέτος στο πλαίσιο του γερμανικού σχεδίου για την προστασία του κλίματος

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τρόπους υιοθέτησης περιβαλλοντικών φόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να ενισχύσει την πολιτική της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη Γερμανία βρίσκεται σε εξέλιξη εκτεταμένος δημόσιος διάλογος για την επιβολή ενός νέου φόρου στο CO2, πέραν της γνωστής επιβάρυνσης στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτει λόγω της υποχρέωσης αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο.  
Ο νέος φόρος που συζητείται στη Γερμανία και ο οποίος βεβαίως είναι ενταγμένος στη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις βιομηχανιών και επιχειρήσεων, καθώς αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από καύσιμα όπως ο λιγνίτης και το φυσικό αέριο.
Η εφαρμογή του μέτρου συζητείται έντονα και μάλιστα με προοπτική να ξεκινήσει από εφέτος στο πλαίσιο του γερμανικού σχεδίου για την προστασία του κλίματος που πρέπει να ενεργοποιηθεί εντός του 2019.

Μάλιστα μέχρι το καλοκαίρι, οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πρόκειται να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής ενός νέου μηχανισμού τιμολόγησης του συγκεκριμένου φόρου.
 
Προώθηση «πράσινων» επενδύσεων

«Αν μια τιμή για τον άνθρακα, ένας φόρος επί της ουσίας, πρόκειται να εισαχθεί φέτος στη Γερμανία, τότε θα  πρέπει να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα, ώστε οι εταιρείες να προωθήσουν φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις», δηλώνει εκπρόσωπος της DENEFF, της γερμανικής πρωτοβουλίας εταιρειών για την ενεργειακή απόδοση που είναι από τους βασικούς υποστηριχτές του μέτρου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Euractiv.
Τα έσοδα του φόρου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ειδική στήριξη φορολογουμένων και επιχειρήσεων που πλήττονται, προκειμένου να προβούν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διοχετευτούν στον γενικό προϋπολογισμό της χώρας, όπως συνέβη στην περίπτωση του οικολογικού φόρου.
Με τις θέσεις αυτές της DENEFF συντάσσεται ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων που θεωρεί ότι ο νέος φόρος άνθρακα μπορεί να συμβάλλει στην ασφάλεια του μελλοντικού προγραμματισμού των δραστηριοτήτων τους, αλλά και στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών τομέων.

Ανησυχούν οι γερμανικές βιομηχανίες

Αντίθετη είναι η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) που ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των γερμανικών εταιρειών.
Με την εισαγωγή της τιμής/φόρου  άνθρακα, οι γερμανικές εταιρίες θα αποκτούσαν ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε διεθνές επίπεδο, ενώ αρκετές βιομηχανίες έντασης ενέργειας θα επέλεγαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό η γερμανική βιομηχανία θεωρεί ότι η τιμολόγηση του CO2 είναι λογική, μόνον εφόσον δεν αυξάνει τις τιμές της ενέργειας.
Κατά του φόρου τάσσεται και η κοινή ένωση CDU / CSU μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων (MIT).
Ο πρόεδρός της Ένωσης, Carsten Linnemann δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse ότι «ένας εθνικός φόρος CO2 θα αποτελούσε πρόσθετη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, με τα οφέλη για την κλιματική πολιτική να αμφισβητούνται».

Υπενθύμισε δε με νόημα τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση.
Σημειώνεται ότι άλλα κράτη μέλη της ΕΕ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη εφαρμόσει τα δικά τους μοντέλα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης