Ηλεκτρισμός

ΔΕΗ: Δεν υφίσταται κανένα σχέδιο πώλησης μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ - Το παρασκήνιο

ΔΕΗ: Δεν υφίσταται κανένα σχέδιο πώλησης μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ  - Το παρασκήνιο
Θα βγει προς πώληση σε ιδιώτη το 49% της θυγατρικής αυτής εταιρείας ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ θα διατηρήσει την διαχείριση του δικτύου
Διαψεύδει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ σχετικά δημοσίευμα που έκανε λόγο για το σχέδιο πώλησης μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ.

Αναλυτικά:
Για την ορθή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού με αφορμή σχετικό δημοσίευμα και τηλεοπτική αναφορά, η ΔΕΗ Α.Ε. διευκρινίζει ότι δεν υφίσταται κανένα σχέδιο πώλησης μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ ή καθ' οιονδήποτε τρόπο ιδιωτικοποίησής του, ή εφαρμογής του μοντέλου του ΑΔΜΗΕ όπως αναφέρεται, ούτε έγινε καμία παρόμοια συζήτηση στο Δ.Σ. της ΔΕΗ.
Ασφαλώς και δεν υπάρχει καμία απόφαση για πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του worldenergynews.gr ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκης έχει θέση ότι δεν έχει ωριμάσει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο.
Όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Οκτάποδας, ως Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ έθεσε το ζήτημα σε ΔΣ της ΔΕΗ, με αφορμή την αξιοποίηση του Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ με ενδεχόμενες συνεργασίες σε στρατηγικό επίπεδο και σε ποσοστό μειοψηφίας.
Κατόπιν διαφωνιών η υπόθεση αυτή παρέμεινε υπόθεση εργασίας.


Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:

Θέμα πώλησης του 49% του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ άνοιξε σε τελευταίο ΔΣ της ΔΕΗ, παρά το γεγονός πως ο πρόεδρος Εμ. Παναγιωτάκης αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ώριμο.
Το σχετικό σχέδιο αφορά τη δημιουργία θυγατρικής την οποία θα περάσει το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, η κυριότητα του οποίου ανήκει στη ΔΕΗ.
Θα βγει προς πώληση σε ιδιώτη το 49% της θυγατρικής αυτής εταιρείας ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ θα διατηρήσει την διαχείριση του δικτύου.
Από αυτό προκύπτει ότι οι ανάγκες για ενίσχυση της αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ έχουν καταστεί πιεστικές, με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει το θέμα μεταβίβασης σε ιδιώτες και αυτού του περιουσιακού της στοιχείου.

Παράλληλα, το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει σε ανάλυσή της η Axia Ventures

Συγκεκριμένα η εταιρεία λέει:
Το ΔΣ της ΔΕΗ συζήτησε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο πώλησης μειοψηφικού πακέτου μετοχών στην εταιρεία Διαχείρισης του Δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης (ΔΕΔΔΗΕ).
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ κατέχει το 100% του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 3,5 δις. ευρώ και σταθερά ετήσια έσοδα βάσει ρυθμιζόμενης από τη ΡΑΕ απόδοσης, ύψους 217,7 εκατ. ευρώ το 2018.
Τα EBITDA του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχονται σε 50,7 εκατ. ευρώ το 2018.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ΔΕΗ θα μπορούσε να εξετάσει την πώληση 49% του μεριδίου της που παραμένει υπό κρατική ιδιοκτησία (μέσω συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ).
Η έκθεση επισημαίνει ότι η πώληση θα μπορούσε να εξεταστεί σε συνδυασμό με το αναγκαίο πρόγραμμα αναβάθμισης των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ (smart-grid) εκτιμώμενου ύψους επένδυσης 1,5 δισ. ευρώ που προσελκύσει το ενδιαφέρον ιδιωτικών κεφαλαίων.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης