Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Το σχέδιο των ΗΠΑ για κυρώσεις σε όσους αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν - Τέλος στις εξαιρέσεις

tags :
Το σχέδιο των ΗΠΑ για κυρώσεις σε όσους αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν - Τέλος στις εξαιρέσεις
Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα ότι ο στόχος είναι οι εξαγωγές αργού του Ιράν να εκμηδενιστούν «το συντομότερο δυνατόν»
Η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ελλάδα θα είναι οι χώρες που θα αντιμετωπίσουν πιέσεις από τις ΗΠΑ ώστε να πάψουν να εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν, διότι διαφορετικά, θα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριές αμερικανικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που μίλησε στους FT, ο αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, θα ανακοινώσει σήμερα τον τερματισμό των εξαιρέσεων από τις κυρώσεις που έληξαν τον Μάιο.
Η είδηση πυροδότησε την αύξηση κατά περίπου 3% των τιμών του αργού στις αγορές.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε στην ομάδα των συμβούλων του για θέματα εθνικής ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες ότι θέλει οι εξαιρέσεις να τερματιστούν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον, ανέλαβε να χειριστεί το ζήτημα.
Τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ επανέφεραν σε ισχύ τις κυρώσεις που στοχοθετούν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, αφού ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον παραχώρησε σε οκτώ από τους κυριότερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου προσωρινές απαλλαγές από τις κυρώσεις, που τους επέτρεψαν να συνεχίσουν να αγοράζουν πιο περιορισμένες ποσότητες για έξι μήνες.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα ότι ο στόχος είναι οι εξαγωγές αργού του Ιράν να εκμηδενιστούν «το συντομότερο δυνατόν».
Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς αργού και συμπυκνώματος από το Ιράν είναι η Κίνα, η Ινδία, αλλά και η Νότια Κορέα.
Το Brent σημειώνει άνοδο 2,6% στα 73,80 δολάρια το βαρέλι, αφού σημείωσε υψηλό 74,31 δολαρίων στις πρωινές συναλλαγές στην Ασία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης