Επικαιρότητα

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων - Τεράστια καταστροφή, αποφεύχθηκε το χειρότερο

tags :
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων - Τεράστια καταστροφή, αποφεύχθηκε το χειρότερο
Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημίες
Ύστερα από 8 και πλέον ώρες μάχης με τις φλόγες, τέθηκε υπό έλεγχο σήμερα Τρίτη 16/4 η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, σε ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή σύμβολα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και πιο σημαντικά μνημεία της Γαλλίας.
Σε ανακοίνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίες αναφέρεται πως έχουν απομείνει μόνο μερικές εστίες καθώς
η πυρκαγιά έχει κατασβεστεί εν μέρει και απομένουν μόνο τοπικές εστίες να κατασβεστούν.
Η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας 15/4 και που έχει καθηλώσει όλο τον πλανήτη, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και στο βέλος της, τα οποία στη συνέχεια κατέρρευσαν μαζί με το ρολόι της πρόσοψης.

Η μάχη με τις φλόγες διήρκεσε καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας με τους πυροσβέστες να μάχονται για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του ναού και παράλληλα να διασώσουν όσα περισσότερα από τα ανεκτίμητης αξίας θρησκευτικά κειμήλια.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά.
«Το χειρότερο αποφεύχθηκε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί τελείως» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος ανήγγειλε την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση του γοτθικού καθεδρικού ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.
«Θα ανοικοδομήσουμε τη Notre Dame μαζί», τόνισε ο Macron, που εμφανώς δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, υποσχόμενος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».
Η πυροσβεστική διαβεβαίωσε ότι η βασική δομή του κτηρίου σώθηκε από την καταστροφή.


Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τη φωτιά.
Πολλές πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία πάντως ανέφεραν ότι η υπόθεση εργασίας είναι πως οφειλόταν σε ατύχημα, αποκλείοντας τουλάχιστον προς το παρόν τα σενάρια τρομοκρατικής ενέργειας ή εμπρησμού.
Σημειώνεται πως ο ναός βρισκόταν εν μέσω ανακαίνισης, με σκαλωσιές σε τμήματά του, κι ορισμένα από τα περίφημα μπρούτζινα γλυπτά του είχαν αφαιρεθεί την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση.
Η Notre Dame που άρχισε να οικοδομείται το 1163 και ολοκληρώθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα, θεωρείται υπόδειγμα της γαλλικής γοτθικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.
Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μια από τις παλαιότερες τέτοιες κατασκευές στο Παρίσι.
Στα social media έχουν αναρτηθεί βίντεο (δείτε εδώ ενδεικτικά) και φωτογραφίες στα οποία απεικονίζονται να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από τον εμβληματικό ναό.






Παγκόσμια θλίψη

Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει τη θλίψη τους για το γεγονός, ενώ έχουν προσφέρει βοήθεια στη Γαλλία σε ό,τι μπορεί να χρειαστεί την ώρα που ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron διεμήνυε πως αρχίζει εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού.



Αποτέλεσμα εικόνας για φωτια στην παναγια των παρισιων
Μήνυμα μέσω του Twitter, στο οποίο εκφράζει τη λύπη του, ανήρτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Em. Macron.
Όπως αναφέρει: «Η Notre-Dame de Paris στις φλόγες.
Αίσθημα ενός ολόκληρου έθνους.
Στη σκέψη όλων των Γάλλων και όλων των Καθολικών.
Όπως όλοι οι συμπατριώτες μου είναι στεναχωρημένος, βλέποντας αυτό το μνημείο να καίγεται».


Merkel: Στις φλόγες ένα σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων, που κατακαίγεται από γιγαντιαία φωτιά, είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».
«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν.
Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού
Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου.
«Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας.
Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε με tweet ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας H. Maas, εκφράζοντας τη στήριξή του στη Γαλλία για την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι εκφράζει επίσης τις «καρδιές» όλων των Γερμανών.
 
Trump: Πρόκειται για πραγματική φρίκη

«Την φρίκη» του εκφράζει ο Trump για την πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων.
«Δράστε γρήγορα», προτρέπει
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την φρίκη του για την πυρκαγιά που μαίνεται στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, προτρέποντας τις δυνάμεις να "δράσουν γρήγορα".
"Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να την σβήσουμε. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα", είπε με tweet του ο Trump.
Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους, μεταδίδοντας την πυρκαγιά που κατακαίει τον ναό.

Τσίπρας: Καταστροφή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά

Το δικό του μήνυμα μετέφερε για την ασύλληπτη καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων ο Έλληνας πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μία όχι «μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομι».
«Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μάς θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. @emmanuelMacron, είμαστε στο πλευρό σας», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Theresa May: Οι σκέψεις μου είναι με τον λαό της Γαλλίας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας διαβεβαίωσε πως οι σκέψεις της είναι με τη Γαλλία, που δοκιμάζεται από την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων.
«Οι σκέψεις μου σήμερα είναι με τον λαό της Γαλλίας και με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, που δίνουν μάχη με την τρομακτική πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων», υπογραμμίζει σε μήνυμά της στο Twitter η Theresa May.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης