Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η γαλλική κυβέρνηση εμμένει στο κλείσιμο εργοστασίων άνθρακα - Τα σενάρια της RTE για ομαλή λειτουργία της αγοράς

tags :
Η γαλλική κυβέρνηση εμμένει στο κλείσιμο εργοστασίων άνθρακα - Τα σενάρια της RTE για ομαλή λειτουργία της αγοράς

Ο διαχειριστής του δικτύου λέει ότι είναι δυνατή η παύση λειτουργίας μονάδων άνθρακα υπό προϋποθέσεις -  Πέντε μονάδες πρόκειται να κλείσουν μέχρι το 2022

Η γαλλική κυβέρνηση συμμορφώνεται με τον προαναγγελθέντα στόχο της παύσης λειτουργίας των εναπομενουσών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία μέχρι το 2022, σύμφωνα με έκθεση του φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που επιβεβαίωσε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τους παραγωγούς άνθρακα υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Η κυβέρνηση ζήτησε από τον φορέα εκμετάλλευσης συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής τον Ιανουάριο να προβεί σε συμπληρωματική ανάλυση της κατάστασης ασφάλειας της προσφοράς στη Γαλλία χωρίς τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να σταματήσει τους εναπομείναντες σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συνολική δυναμικότητα περίπου 3.000 μεγαβάτ, που λειτουργούν από την EDF και τη γερμανική Uniper, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την προθεσμία του 2022, λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα στοιχεία που σχετίζονται με την ασφάλεια εφοδιασμού που παρέσχε η RTE", δήλωσε ο υπουργός Οικολογίας Francois de Rugy σε συνέντευξη Τύπου.
Η RTE ανακοίνωσε στην έκθεση ότι λαμβάνοντας υπόψη ένα  βασικό σενάριο, ήταν δυνατό για τη Γαλλία να κλείσει όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μέχρι το 2022, ιδιαίτερα εάν η κατάσταση της προσφοράς παρέμεινε σταθερή το 2022 σε σύγκριση με το σημερινό επίπεδο.

Σύμφωνα με την έκθεση το κλείσιμο εργοστασίων θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2022 και θα πρέπει να είναι σταδιακό. Όλοι οι παραγωγοί θα μπορούσαν να σταματήσουν την παραγωγή το 2022 εάν η γαλλική ζήτηση παραμείνει σταθερή και εάν ο νέος πυρηνικός αντιδραστήρας EPR της EDF στο Φλαμάνβιλ, ένα νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο · και μια διασύνδεση ισχύος υψηλής τάσης μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, λειτουργούσαν μέχρι τότε.
Η RTE προειδοποίησε ότι, εάν υπήρχαν εκτεταμένες καθυστερήσεις στην λειτουργία του EPR ,την σύνδεση του εργοστασίου με φυσικό αέριο online,
και την ανάπτυξη περισσότερων δυνατοτήτων ανανεώσιμης ενέργειας, τότε η εγγύηση του εφοδιασμού δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί το 2022.
Στην περίπτωση αυτή, η λειτουργία των σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα θα μπορούσε να επεκταθεί, αλλά η παραγωγή τους θα περιοριζόταν σε περίπου δώδεκα ώρες το χρόνο και κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η RTE επεσήμανε ότι ακόμη και αν η Γαλλία προχωρήσει στη  μετατροπή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας άνθρακα Cordemais 1,200 MW σε καύση βιομάζας, η παραγωγή θα είναι πολύ περιορισμένη σε περίπου 20 ώρες το χρόνο και κατά τη διάρκεια παρατεταμένων ψυχρών περιόδων  και στην χειρότερη περίπτωση θα χρειαζόταν το εργοστάσιο για περίπου 250 ώρες.
Αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος για το έργο Ecocombust της EDF στο Cordemais το οποίο η εταιρεία ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει το καλοκαίρι.
Η EDF, η οποία πρέπει να πείσει την κυβέρνηση για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, έχει ως στόχο να λειτουργεί το εργοστάσιο για τουλάχιστον 800 ώρες κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου ζήτησης, όταν οι τιμές ενέργειας είναι υψηλότερες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης