Ηλεκτρισμός

Στην αγορά ενέργειας του Μαυροβουνίου η Nord Pool - Δημιουργεί spot αγορά με τη BELEN

tags :
Στην αγορά ενέργειας του Μαυροβουνίου η Nord Pool - Δημιουργεί spot αγορά με τη BELEN

Στις αρχές του 2020 θα τεθεί σε λειτουργία η αγορά

Η εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας του Μαυροβουνίου BELEN συνεργάζεται με τη σκανδιναβική Nord Pool για να δημιουργήσει αγορά ημέρας στις αρχές του 2020 , μια κίνηση που θα δώσει στην υποψήφια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Nord Pool θα γίνει επίσης μέτοχος της BELEN, ανέφερε η εταιρεία του Μαυροβουνίου τη Δευτέρα 1/4/2019 σύμφωνα με το Reuters.
Η BELEN δημιουργήθηκε το 2017 από τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς του Μαυροβουνίου CGES, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας EPCG και τον φορέα εκμετάλλευσης της αγοράς COTEE, με το καθένα να κατέχει περίπου το ένα τρίτο στο χρηματιστήριο.
Ο Dejan Draskovic, τεχνικός διευθυντής της BELEN, δήλωσε στο Reuters ότι το χρηματιστήριο σκέπτεται να συνδέσει την αγορά του με την αγορά της Αλβανίας ή της Σερβίας. Αυτό θα βοηθούσε στην ενίσχυση της διαφάνειας και της ανταγωνιστικότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της αποκαλούμενης έκτης συμφωνίας συνεργασίας των Δυτικών Βαλκανίων.
Η Nord Pool ανέφερε ότι η ανάπτυξη μιας υγιής και ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαυροβούνιο είναι το κλειδί για τη δημιουργία της χώρας ως πύλης μεταξύ της Βαλκανικής περιοχής και της Ευρώπης.
ο 2010, η ιταλική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Terna και η CGES υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού διασύνδεσης 415 χιλιομέτρων, που είναι η πρώτη τέτοια σύνδεση μεταξύ των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος.
Η διασύνδεση των 500 μεγαβάτ (MW) έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει την εξαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τα Βαλκάνια στην Ιταλία, καθώς και για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που υστερέι σε μεγάλο βαθμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης