Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Engie κατά του προέδρου Macron: Το ενεργειακό σχέδιο της Γαλλίας δεν έχει στόχο και προοπτικές

Engie κατά του προέδρου Macron: Το ενεργειακό σχέδιο της Γαλλίας δεν έχει στόχο και προοπτικές

"Εάν το σχέδιο περάσει στη σημερινή του μορφή, είναι σαφές ότι θα εξετάσουμε έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας εκτός από τη Γαλλία", δήλωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Engie

Το μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχέδιο της Γαλλίας δεν είναι αρκετά φιλόδοξο και θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία στην εκκολαπτόμενη βιομηχανία βιοαερίου, να χάσει τους στόχους ενεργειακής απόδοσης και να περιορίσει τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά έργα ενέργειας, σύμφωνα με την Engie.
Η κυβέρνηση περιέγραψε το σχέδιο γνωστό ως PPE το Νοέμβριο και παρουσίασε τις λεπτομέρειες τον Ιανουάριο, προσκαλώντας σχόλια και διαβουλεύσεις από διάφορους ενδιαφερόμενους, προτού παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο και προωθεί προς ψήφιση.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση του προέδρου Emmanuel Macron ανέβαλε την παρουσίαση του σχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας ότι εργάζεται σε "πιο φιλόδοξους" στόχους.
Ο Didier Holleaux, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Engie, δήλωσε ότι το σχέδιο στην τρέχουσα μορφή του βασίστηκε σε ψευδείς υποθέσεις, ιδίως όσον αφορά τους στόχους ενεργειακής απόδοσης και την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και βιοαερίου σε παράκτιες περιοχές.
Σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο Παρίσι, δήλωσε ότι ενώ ο προηγούμενος στόχος ήταν  να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας στη Γαλλία κατά 20% μέχρι το 2030, ο οποίος είπε ότι ήταν εφικτός, έχει μειωθεί στο 17% στο σημερινό σχέδιο.
Ο Holleaux δήλωσε ότι η κυβέρνηση Macron δεν κατάφερε να θέσει έναν στόχο για την αιολική ενέργεια ανοικτής θάλασσας, επαρκή για την ανάπτυξη του τομέα, ο οποίος παραμένει ανύπαρκτος σε αντίθεση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές.
Το σχέδιο που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο προέβλεπε ότι η Γαλλία θα ενισχύσει την χωρητικότητας αιολικής ενέργειας από το μηδέν σήμερα σε 2,4 GW το 2023 και περίπου 5 GW το 2028.
Ο Holleaux δήλωσε ότι αυτό θα αντιπροσώπευε έργα περίπου 500 μεγαβάτ ετησίως παρόλο που η Γαλλία είχε τα μέσα να αναπτύξει σχέδια 1-1,5 gigawatt ετησίως έως το 2021.
"Εάν το σχέδιο περάσει στη σημερινή του μορφή, είναι σαφές ότι θα εξετάσουμε έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας εκτός από τη Γαλλία", δήλωσε.
Η Engie είναι ένας από τους διαγωνιζόμενους για το αιολικό πάρκο της Γαλλίας 600 MW στη βόρεια πόλη Dunkirk.

Όσον αφορά τον τομέα του βιοαερίου, ο Holleaux είπε ότι μια κυβερνητική πρόταση να μειωθούν οι στόχοι ανάπτυξης και οι προγραμματισμένες επενδύσεις θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα απομακρύνουν συμμετέχοντες, όπως οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, που δεν έχουν τα μέσα για να ανταγωνιστούν.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης