Επικαιρότητα

Συνταγματική Αναθεώρηση: Oι προτάσεις που πέρασαν με διευρυμένη πλειοψηφία - Σφοδρή κόντρα κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Συνταγματική Αναθεώρηση: Oι προτάσεις που πέρασαν με διευρυμένη πλειοψηφία - Σφοδρή κόντρα κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος
Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση 28 άρθρων.
Επτά προτάσεις, πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ και δύο από τη ΝΔ πέρασαν με διευρυμένη πλειοψηφία άνω των 180 βουλευτών.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν την αποσύνδεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, το  νομό περί ευθύνης υπουργών, τη βουλευτική ασυλία και την ανάδειξη των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών.
Οι προτάσεις από τη ΝΔ αφορούν το δικαίωμα των μειοψηφιών να ζητούν τη σύσταση εξεταστικών επιτρόπων και την εξομοίωση στρατιωτικών δικαστών με τακτικούς δικαστές.
Οι διατάξεις αυτές θα μπορούν να αναθεωρηθούν με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών στη  επόμενη Βουλή. 
Η επιβεβαίωση της αυξημένης πλειοψηφίας στο επίμαχο άρθρο 32 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απομακρύνει οριστικά το ενδεχόμενο εργαλειοποίησης της εκλογής του το 2020  για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Τσίπρας: Ήρθαμε για να μείνουμε, φτηνά παιχνίδια της ΝΔ με το Σύνταγμα

Για φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία  κατηγόρησε την αντιπολίτευση και ειδικά τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος,
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου.
«Ο λαός και ο σύριζα ήρθαν για να μείνουν.
Και θα μείνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, που με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του εκκίνησε, ως "κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία", είπε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε επί 40 χρόνια είχε πολλές ευκαιρίες να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν το τόλμησε.
Τόνισε ότι για την κυβέρνηση λοιπόν είναι κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία σε αντίθεση δυστυχώς με άλλους "που επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα".
"Προσπάθησαν να υπονομεύσουν, να σνομπάρουν τη διαδικασία της αναθεώρησης, να δημιουργήσουν προσκόμματα" εν αντιθέσει, όπως είπε, "με την κυβέρνηση που εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία τώρα που η χώρα μας εξέρχεται από αυτή τη δραματική εμπειρία των μνημονίων, απ΄ αυτή την ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης που της επιβλήθηκε μετά την χρεοκοπία του 2010".
"Μια κατάσταση στην οποία οι τίτλοι τέλους γράφτηκαν οριστικά τον Αύγουστο του 2018", σημείωσε.
"Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δεν υπάρχει προηγούμενο αναθεωρητικής διαδικασίας που να έχουμε συζητήσει τόσες φορές και θεωρώ άδικη την κατηγορία ότι είναι διαδικασία που γίνεται στο πόδι και στο άψε σβήσε", είπε οπρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι με τη δυνατότητα πλέον αναστοχασμού και ανάλυσης πάνω στο έδαφος των ερωτημάτων που για το πολιτικό σύστημα, τον κοινοβουλευτισμό, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, οι λαϊκές κινητοποιήσεις αλλά και η παγκόσμια οικονομική και θεσμική αρχιτεκτονική, προτείνονται οι μεταρρυθμίσεις "που θα θωρακίζουν τον κοινοβουλευτισμό, θα ενισχύουν την λαϊκή παρέμβαση, θα κατοχυρώνουν αυστηρότερη προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων".
Αλλά και μεταρρυθμίσεις, όπως είπε, που είτε επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες όπως το θέμα του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους είτε θεραπεύουν θεσμικά εξαμβλώματα, όπως ο νόμος για τη προστασία των υπουργών.

Μητσοτάκης: Ολέθριες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας «δημοψήφισμα» τις εκλογές της 26ης Μαϊου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ολέθριες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως η απλή αναλογική και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εν όψει της σημερινής δεύτερης κρίσιμης ψηφοφορίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση που θα αποφασίσει η τρέχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σε αυτό συνηγορούν όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε ότι η ΝΔ θα τηρήσει κατά γράμμα τη συνταγματική παράδοση της χώρας.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι η επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής βουλής προσβάλλει τον ελληνικό λαό γιατί το λέει ότι η δική του ψήφος δεν θα έχει καμία ουσιαστικά αξία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι πρόκειται για μια «κυβέρνηση - κουρελού», με αποτέλεσμα άλλοι βουλευτές να έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και άλλοι να την τερματίζουν.
«Για το ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο είναι στο πλαίσιο 32 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία», ανέφερε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Η αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, η οποία δυστυχώς έτσι όπως τα κάνατε παραπέμπεται περίπου για το 2030. Θα έχουμε το θλιβερό προνόμιο για την επόμενη 10ετία να είμαστε η μόνη χώρα, στην οποία θα απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων» πρόσθεσε.
Τόνισε επίσης ότι ο λαός θα μετατρέψει τις εκλογές της 26ης Μαΐου (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) σε δημοψήφισμα.
«Η Ελλάδα θα προχωρήσει χωρίς τον κ. Τσίπρα και την παρέα του.
Την Κυριακή 26 Μαϊου η φωνή των πολιτών θα είναι μία & ξεκάθαρη: Μήνυμα αποδοκιμασίας σε μια κυβέρνηση που εξαπάτησε τους Έλληνες και μήνυμα στήριξης της ΝΔ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης