Ενέργεια

Ανησυχία για ενεργειακή κρίση στη Γαλλία λόγω των μειωμένων ποσοτήτων LNG από την Αλγερία

Ανησυχία για ενεργειακή κρίση στη Γαλλία λόγω των μειωμένων ποσοτήτων LNG από την Αλγερία
Η Αλγερινή κρατική εταιρεία Sonatrach υποστηρίζει ότι εγκαταστάσεις της έκλεισαν για συντήρηση, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι παραδοτέες ποσότητες.
Περίπου στο μισό της ζήτησης έχουν πέσει οι παραδόσεις LNG από την Αλγερία στη νότια Γαλλία, προκαλώντας ανησυχίες για νέα ενεργειακή κρίση στην ευρωπαϊκή χώρα, η οποία πρόσφατα αντιμετώπισε πρόβλημα με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά της εργοστάσια, όπως αναφέρει το worldenergynews.com.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας εκμετάλλευσης του δικτύου φυσικού αερίου GRTgaz, Thierry Trouve, η μείωση των παραδόσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό Fos-sur-Mer στη Μασσαλία οφείλεται αφενός σε «λόγους ανωτέρας βίας» στην Αλγερία και αφετέρου στις εντάσεις που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.
Το αποτέλεσμα είναι, οι ποσότητες που έχουν παραδοθεί στον τερματικό σταθμό του Fos-sur-Mer να ανέρχονται σε ισοδύναμο περίπου 40 GWh ανά ημέρα, την ώρα που απαιτούνται 70 GWh ανά ημέρα για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης το χειμώνα ηλεκτροδότηση και θέρμανση.
Οι μειωμένες παραδόσεις στο Fos-sur-Mer και η συμφόρηση στον αγωγό που συνδέει τον βόρειο με τον νότιο κόμβο φυσικού αερίου της Γαλλίας, έχει οδηγήσει στη διεύρυνση της διαφοράς τιμών μεταξύ των δύο περιοχών.
Ενδεικτικά, χθες Τρίτη η τιμή του φυσικού αερίου στο νότιο κόμβο ανερχόταν σε 33 ευρώ ανά MWh, ενώ η τιμή στο βόρειο κόμβο υποχώρησε στα 13,35 ευρώ ανά MWh.
Σύμφωνα με την κρατική εταιρεία ενέργειας της Αλγερίας Sonatrach, το πρόβλημα προέκυψε από το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου Skikda στην Αλγερία, από τις οποίες προμηθεύεται φυσικό αέριο η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έκλεισαν για εργασίες συντήρησης, αλλά διαβεβαιώνει ότι θα ξαναλειτουργήσουν σύντομα.
Επιπλέον, ο Trouve τόνισε, ότι τις τελευταίες εβδομάδες πολλές από τις παραδόσεις LNG που είχαν ανακοινωθεί από την Αλγερία, δεν υλοποιήθηκαν, καθώς έγιναν παραδόσεις αλλού, όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης