Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ανακάμπτουν οι ασιατικές αγορές εν αναμονή ΗΠΑ και Κίνας

Ανακάμπτουν οι ασιατικές αγορές εν αναμονή ΗΠΑ και Κίνας
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +2,68% στις 2.754,36 μονάδες
Με σημαντική άνοδο έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (18/2) οι αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας από την πτώση της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τον επόμενο γύρο εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα αργότερα εντός της εβδομάδας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνίας έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +1,88% στις 21.293,50 μονάδες, δεχόμενες ώθησης από το γεγονός ότι οι βασικές βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν λιγότερο σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τον Δεκέμβριο του 2018, και συγκεκριμένα στο -0,1% έναντι εκτιμήσεων στο -1,1%.
Παράλληλα, η μετοχή της Fast Retailing ενισχύθηκε κατά +3,9% την ίδια στιγμή που οι μετοχές των Bridgestone και Japan Steel κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +4,93% και +4,35% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Κopsi στη Νότια Κορέα έκλεισε με άνοδος της τάξεως του +0,67% στις 2.210,89 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο +0,80% και τις 10.145,28 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης Hang Seng σημείωσε αύξηση της τάξεως του +1,66% στις 28.363,50 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sunny Optical και Tencent ενισχύθηκαν κατά +3,59% και +1,98% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξεως του +2,68% στις 2.754,36 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +3,95% και τις 8.446,92 μονάδες.
Τις προηγούμενες ημέρες, Κίνα και ΗΠΑ ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να συνεχίσουν τις εμπορικές τους συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, ενισχύοντας τις προσδοκίες των επενδυτών ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
«Αισθανόμαστε ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο σε πολύ σημαντικά και δύσκολα ζητήματα», σχολίασε ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, κατά τη διάρεκια συνάντησης που έιχε με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping την περασμένη εβδομάδα.
Από την πλευρά του, όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Xi Jinping εξέφρασε την ελπίδα του για «μία αμοιβαία επωφελή και κερδοφόρα συμφωνία».
Ανοδικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ και οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και της Βενεζουέλας διατηρούν τον «μαύρο χρυσό» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,59% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 66,64 δολ. ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε σκαρφαλώσει ακόμα και στα 66,78 δολ. ανά βαρέλι.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,89% στα 56,48 δολ. ανά βαρέλι, περνόντας πάνω από τη ζώνη των 56 δολ. ανά βαρέλι για πρώτη φορά το 2019.
Σημειώνεται ότι τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Νοεμβρίου του 2018.
Καθοριστική συμβολή στην άνοδο των τιμών έχουν οι περικοπές που πραγματοποιούν στην παραγωγή τους ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία, καθώς η συμφωνία που ανακοίνωσαν το περασμένο έτος προβλέπει τη μείωση της συνολικής τους παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται υψηλότερα στον απόηχο των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος των εξαγωγών του Ιράν και της Βενεζουέλας, οι οποίες είναι αμφότερες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης