Φυσικό Αέριο

Το φυσικό αέριο παραμένει ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην αγορά ενέργειας της Ολλανδίας

Το φυσικό αέριο παραμένει ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην  αγορά ενέργειας της Ολλανδίας
Οι Ολλανδοί εξακολουθούν να βασίζονται στο φυσικό αέριο για περίπου το 40% των συνολικών ενεργειακών τους αναγκών
H Ολλανδία θα συνεχίσει να είναι μεγάλος χρήστης φυσικού αερίου για τα επόμενα χρόνια, παρά τις μεγάλες περικοπές παραγωγής στον τομέα του Groningen, ανακοίνωσε την Παρασκευή  15/2/2019  η εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου GasTerra.
Οι Ολλανδοί ήταν εδώ και δεκαετίες ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι ό, τι κάποτε είχαν το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου της Ευρώπης στη βόρεια περιοχή του Groningen.
Ωστόσο, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα τερματίσει την παραγωγή στο Groningen έως το 2030 μετά από συνεχόμενους σεισμούς που σχετίζονται άμεσα με την εξόρυξη φυσικού αερίου και έχουν καταστρέψει χιλιάδες σπίτια και κτίρια.
Οι Ολλανδοί εξακολουθούν να βασίζονται στο φυσικό αέριο για περίπου το 40% των συνολικών ενεργειακών τους αναγκών και δεν αναμένεται να τερματίσουν σύντομα την εξάρτηση από το φυσικό αέριο.
"Η χρήση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο μπορεί να αυξηθεί ακόμη και την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της GasTerra Annie Krist στην ετήσια έκθεση της εταιρείας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
«Τα επόμενα χρόνια οι Κάτω Χώρες θα πρέπει να παράγουν και να εισάγουν αρκετά δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου».
Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου θα προέλθει από το εξωτερικό, σημείωνε η GasTerra, καθώς οι περικοπές στην παραγωγή του Groningen μετέτρεψαν τη χώρα σε καθαρό εισαγωγέα φυσικού αερίου για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950 πριν από δύο χρόνια.
Το εισαγόμενο αέριο κάλυψε σχεδόν το 55% της συνολικής ολλανδικής ζήτησης φυσικού αερίου το 2017, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ολλανδίας πέρυσι.
Η αυξανόμενη ζήτηση για εισαγωγή φυσικού αερίου μέχρι σήμερα καλύφθηκε κυρίως από τη Νορβηγία, οι  εξαγωγές της οποίας στη χώρα ήταν αυξημένες κατά ένα τρίτο το 2017.
Η GasTerra είναι ο μοναδικός αγοραστής του φυσικού αερίου Groningen, το οποίο εξάγεται από την κοινή επιχείρηση Royal Dutch Shell και την Exxon Mobil. Η εταιρεία εμπορεύεται επίσης φυσικό αέριο στις Κάτω Χώρες και πέρα από μικρότερα ολλανδικά πεδία και από τη Νορβηγία και τη Ρωσία.
Η παραγωγή του Groningen έχει ήδη μειωθεί κατά 60% από το υψηλό  του 2013 που ανέρχεται σε 53,8 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως (bcm) και μειώθηκε κατά ένα πέμπτο κατά το τελευταίο έτος στα 20,1 δισ. (bcm).
Η εξόρυξη προβλέπεται να μειωθεί στα 15,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης νωρίτερα αυτό το μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης