Διεθνή

Theresa May: Εμπορική συμφωνία με τους "27" μετά την έξοδο από την Ε.Ε

tags :
Theresa May: Εμπορική συμφωνία με τους
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε πως θέλει μια συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης με την Ε.Ε., απορρίπτοντας την τελωνειακή ένωση που δεν επιτρέπει στη Βρετανία να διαπραγματεύεται ξεχωριστές εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες
Μια «φιλόδοξη» εμπορική συμφωνία με τα 27 κράτη- μέλη μετά τη έξοδο από την ενιαία αγορά της Ε.Ε υποσχέθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May ενώ επεσήμανε ότι το Brexit θα πρέπει να περάσει και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου και η κυβέρνηση θα θέσει σε ψηφοφορία στη Βουλή την τελική συμφωνία για το Brexit.
Σε ομιλία της σήμερα Τρίτη 17/1/2017, η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε πως θέλει μια συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης με την Ε.Ε., απορρίπτοντας την τελωνειακή ένωση που δεν επιτρέπει στη Βρετανία να διαπραγματεύεται ξεχωριστές εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.
Θέλουμε η Βρετανία να βγει από μια περίοδο αλλαγής ισχυρότερη, δικαιότερη και πιο εξωστρεφής, δήλωσε η May, συμπληρώνοντας πως θέλει η χώρα να είναι ασφαλής και να ευημερήσει, να αποτελέσει έναν μαγνήτη ταλέντων."Θέλω να είμαστε μια πραγματικά παγκόσμια Βρετανία, καλύτερος φίλος και γείτονας για τους Ευρωπαίους εταίρους μας", είπε.
Σύμφωνα με τους  Financial Times, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η τελική συμφωνία για το Brexit θα πρέπει να περάσει και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, χωρίς να διευκρινίσει τι θα συμβεί αν ένα από τα δύο την απορρίψει ενώκράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις Trump  για μια ενδεχόμενη διάλυση της Ε.Ε.
"Δεν θέλω να διαλυθεί η ΕΕ, δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας", τόνισε, συμπληρώνοντας πως ο βρετανικός λαός περιμένει να είναι υπεύθυνη η δική τους κυβέρνηση άμεσα και οι θεσμοί της ΕΕ δεν συνάδουν "με τον τρόπο ζωής μας και την ιστορία μας".
Η απόφαση να φύγουμε από την ΕΕ δεν ήταν μια προσπάθεια να βλάψουμε την ΕΕ ή τα κράτη-μέλη της. Η ψήφος υπέρ του Brexit ήταν μία ψήφος για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και για να γίνουμε πιο διεθνιστές, τόνισε.
Παράλληλα δήλωσε πως επιθυμεί να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ μέχρι το τέλος της διετούς διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ, σημειώνοντας πως αυτή θα μπορούσε να αφορά τη μετανάστευση, τα τελωνειακά ζητήματα ή ένα μελλοντικό ρυθμιστικό πλαίσιο.
Αυτοί που μας πιέζουν να αποκαλύψουμε περισσότερα για το διαπραγματευτικό μας σχέδιο δεν ενεργούν προς το εθνικό συμφέρον, σχολίασε, λέγοντας πως πρόκειται για μια κρίσιμης σημασίας και ευαίσθητη διαπραγμάτευση που θα καθορίσει την επιτυχία της χώρας στο μέλλον.
Η κυβέρνηση δεν θα πιεστεί να πει περισσότερα από αυτά που είναι προς το εθνικό της συμφέρον για το Brexit, τόνισε, ενώ δήλωσε «αισιόδοξη» πως η ευρεία πλειοψηφία της ΕΕ θέλει θετικές σχέσεις με τη Βρετανία μετά το Brexit.
«Οι στόχοι που θέτω συνάδουν με τις ανάγκες και τους στόχους της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας πως «δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε την ενιαία αγορά ή την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αυτοί που θέλουν να τιμωρήσουν τη Βρετανία μέσω της συμφωνίας για το Brexit θα έβλαπταν την ΕΕ, προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας πως «είναι ξεκάθαρο πως το "καμία συμφωνία" για τη Βρετανία είναι καλύτερο από το μια "κακή συμφωνία" για τη Βρετανία».
Ανέφερε, δε, πως υπάρχει κίνδυνος οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να χάσουν την πρόσβαση στη βρετανική αγορά και στις βρετανικές τράπεζες, αν δεν υπάρξει συμφωνία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης