Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Στην Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών - Σχέδιο ΝΔ ακόμη και για πρόταση μομφής

Στην Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών - Σχέδιο ΝΔ ακόμη και για πρόταση μομφής
Αύριο Πέμπτη 24/1 τα μεσάνυχτα η κρίσιμη ψηφοφορία εάν δεν καταθέσει πρόταση δυσπιστίας η ΝΔ
Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές «συγκρούσεις» των τελευταίων ετών μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τη Συμφωνία το βράδυ της Πέμπτης (24/1).
Την πρόταση μομφής θα καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, αν και όλα δείχνουν πως η ΝΔ δεν συγκεντρώνει τους 151 βουλευτές που απαιτούνται για να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως επίκειται και παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποιο τρόπο θα γίνει αυτή η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή, αν για παράδειγμα θα γίνει μέσω ομιλίας του στη Βουλή ή μέσω κάποιας ανακοίνωσης, θα πρόκειται για μια εξαιρετικά κομβικής σημασίας τοποθέτηση σε αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα ή τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 25/1 με την σχετική ψηφοφορία και αφού έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, υπό την προϋπόθεση ότι η ΝΔ δεν θα έχει καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα διακοπεί η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ένταση με το καλημέρα - Κατρούγκαλος: Εθνικά επωφελής η Συμφωνία των Πρεσπών

Η διαδικασία άρχισε με την καθιερωμένη ένταση επί της διαδικασίας και με ένσταση αντισυνταγματικότητας από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και από την Χρυσή Αυγή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας επανέφερε το αίτημα για κατάθεση του τελικού κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, μην αποδεχόμενος το κείμενο που είχε καταθέσει χθες στην αρμόδια επιτροπή ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος.
«Είναι απαραίτητο στοιχείο και προϋπόθεση για να γίνει η συζήτηση, για να κατανοήσουμε ποια θα είναι η πραγματικότητα.
Έτσι όπως είναι η διατύπωση η ΠΓΔΜ διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί οπουδήποτε θέλει τον όρο “Μακεδονία και Μακεδόνας” και απλώς να επισημαίνεται ότι αφορούν στη δική τους ιστορία και κληρονομιά.
Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός ψηφίσματος το οποίο θα αποτελεί ξεχωριστό κείμενο και το οποίο θα χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί όπως θέλουν.
Αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο δεν τολμώ να σχολιάσω σε τι επίπεδο έγινε η διαπραγμάτευση» ανέφερε ο κ.Δένδιας ενώ ανάλογο αίτημα υπέβαλε και ο Ανδρέας Λοβέρδος ζητώντας και σειρά εγγράφων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών και το ΓΕΕΘΑ για τα θέματα της εθνότητας και της γλώσσας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος διαμαρτυρήθηκε εντονότατα για τη διατήρηση αναφορών σε Μακεδονία και μακεδονικό λαό ακόμα και έκανε λόγο για αντισυνταγματική συμφωνία ενώ ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ έκανε λόγο για σπέρματα αλυτρωτισμού, τα οποία αφορούν σε εθνότητα και γλώσσα.
Απαντώντας στις αιτιάσεις αυτές ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι έχουν κατατεθεί όλα τα έγγραφα που υπάρχουν  κατηγορώντας την αντιπολίτευση για πόλεμο εντυπώσεων και απόπειρα αποφυγής της συζήτησης ουσίας.
«H ΝΔ δεν θέλει να συζητήσει η Βουλή με νηφαλιότητα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι βουλευτές σας έλεγαν ότι στην ονομασία δεν πρέπει να υπάρχει ο όρος Μακεδονία.
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επωφελής, πήραμε το 110% από αυτό που παγίως ζητούσαμε» είπε ο κ.Κατρούγκαλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε την εθνική αντιπροσωπεία να μην πέσει στην παγίδα της αντιπολίτευσης.
Στο τέλος των τοποθετήσεων απερρίφθησαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας της Συμφωνίας των Πρεσπών που είχαν κατατεθεί από τους ΑΝΕΛ και την Χρυσή Αυγή.


Αναγνωστοπούλου: Στην εθνική γραμμή πατά η Συμφωνία - Κουμουτσάκος: Κακή και επιζήμια η συμφωνία

Πλέον η συζήτηση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων.
Κατά την εισήγηση της η Σία Αναγνωστοπούλου από το ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πατά πάνω στην εθνική γραμμή, με την οποία είχαν συμφωνήσει και άλλα κόμματα και την είχαν ως πολιτική τους θέση, τονίζοντας ότι «η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική ότι και να λέει ο οποιοσδήποτε».
Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για μια κακή και επιζήμια συμφωνία, τονίζοντας ότι καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν υποχώρησαν στις διεθνείς πιέσεις και ότι το 2008 στο Βουκουρέστι επιτεύχθηκε ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο για το Σκοπιανό.
Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Κ. Σκανδαλίδης είπε πως οι συγκυρίες ήταν ευνοϊκές και επέτρεπαν μια ολοκληρωμένη λύση κάτι που δεν γίνεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε πως τα Σκόπια κέρδισαν το μείζον, δηλαδή την ένταξη στα Σκόπια ενώ σημείωσε πως η ΔΗΣΥ καταψηφίζει τη Συμφωνία με αίσθημα εθνικής ευθύνης.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι «η εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας σε ξένη δύναμη συνιστά εθνική προδοσία», είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αντισυνταγματική και τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή θα προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση της.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει με τη Συμφωνία των Πρεσπών να βάλει και άλλους λαούς στα δεσμά του ΝΑΤΟ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης