Ενέργεια

Η προικοδότηση του ΑΔΜΗΕ στην τελική ευθεία για την πώληση του 24% - Bonus 94 εκατ. στη ΔΕΗ

Η προικοδότηση του ΑΔΜΗΕ στην τελική ευθεία για την πώληση του 24% - Bonus 94 εκατ. στη ΔΕΗ
Συνολικά η ΔΕΗ θα συγκεντρώσει ρευστότητα άνω των 450 εκατ. ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν συνυπολογισθεί η προκαταβολή 100 εκατ. ευρώ της Αλουμίνιον της Ελλάδας, τα 94 εκατ. ευρώ από την επιστροφή κεφαλαίου και τα 250-300 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει από το 24% του ΑΔΜΗΕ.
Σε επιστροφή κεφαλαίου ύψους 131 εκατ. ευρώ προχωρά ο ΑΔΜΗΕ προς την ΔΕΗ, έπειτα από την απόφαση της γενικής συνέλευσης.
Ειδικότερα, η γενική συνέλευση των μετόχων του ΑΔΜΗΕ, που έγινε πριν από 10 ημέρες περίπου, αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση/αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και εν συνεχεία στην επιστροφή του σχετικού ποσού στους μετόχους της εταιρείας, δηλαδή στην ΔΕΗ.
Μετά τις φορολογικές παρακρατήσεις, το ποσό διαμορφώνεται σε καθαρή βάση σε 94 εκατ. ευρώ περίπου.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποπληρωμή του τιμήματος που αναλογεί στην απόκτηση του 51% του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει και την επιστροφή όλων των φορολογικών εσόδων που θα αντληθούν από τις εταιρικές συναλλαγές κατά τη διαδικασία του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ.
Δηλαδή, τα 37 εκατ. ευρώ που θα παρακρατηθούν τώρα από τη συγκεκριμένη συναλλαγή, θα γυρίσουν αργότερα στα ταμεία της ΔΕΗ.

Πάνω από 400 εκατ. ευρώ στα ταμεία της ΔΕΗ

Εάν συνυπολογίσουμε τα 94 εκατ. ευρώ από την επιστροφή κεφαλαίου, τα 100 εκατ. ευρώ από την προκαταβολή της Αλουμίνιον της Ελλάδας και το τίμημα από την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ (περί τα 250-300 εκατ. ευρώ), τότε η ΔΕΗ θα λάβει μέσα στις επόμενες εβδομάδες μία πολύτιμη «ένεση» ρευστότητας και θα ενισχύσει τις ταμειακές της ροές.
Όμως, η μεγαλύτερη εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και ταυτόχρονα μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείριση της χώρας επιβαρύνεται με σειρά υποχρεώσεων, πολλές μάλιστα από τις οποίες (όπως τις οφειλές προς τους προμηθευτές, τους εργολάβους των ορυχείων κτλ.) αργεί αρκετούς μήνες να πληρώσει.
Το μεγαλύτερο βάρος απότελούν οι υποχρεώσεις προς τον ΛΑΓΗΕ (της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ), ενώ τον ερχόμενο Μάιο λήγει το πενταετές ομόλογο, ύψους 200 εκατ. ευρώ, η αναχρηματοδότηση του οποίου δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, όπως συνέβη πρόσφατα με τα ΕΛΠΕ.

Ποιο είναι το «εύλογο» τίμημα για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Σε ότι αφορά τον διαγωνισμό για την πώληση του 24%, υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών.
Στην «κούρσα» της διεκδίκησης συνεχίζουν τρεις επενδυτές, η κινεζική State Grid, η ιταλική TERNA και η γαλλική RTE, θυγατρική της EDF.
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα, και οι τρεις επενδυτές αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά. Η TERNA κατεβαίνει στον διαγωνισμό μαζί με ένα fund και η RTE μαζί με την καναδική εταιρεία υδροηλεκτρικών Hydro Quebec.
Δεδομένου ότι η αξία του ΑΔΜΗΕ θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια από τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων (που είναι ήδη σε εξέλιξη) αλλά και της Κρήτης, η παλαιότερη αποτίμηση της εταιρείας (κατά τη διαδικασία πώλησης του 66%) ύψους 1,2 δισ. ευρώ περίπου, θεωρείται εκ των πραγμάτων ξεπερασμένη.
Δηλαδή, η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά η αξία του ΑΔΜΗΕ είναι αρκετά μεγαλύτερη σήμερα.
Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα μεγέθη, εκτιμάται ότι η ΔΕΗ ζητά ένα τίμημα άνω των 250 εκατ. ευρώ για το 24% του ΑΔΜΗΕ, ώστε να αντανακλά την «εύλογη» αξία και τις προοπτικές της εταιρείας.
Τα «φαβορί» για την απόκτηση του 24% παραμένουν η State Grid και η TERNA, ενώ η RTE θεωρείται το «αουτσάιντερ» μολονότι κατεβαίνει στον διαγωνισμό με έναν πολύ ισχυρό εταίρο.
Άλλωστε και οι δηλώσεις που έκανε χθες Δευτέρα ο CEO της γαλλικής εταιρείας, ότι θα αποφύγουν ένα «υπέρμετρο» τίμημα», δείχνουν ότι δύσκολα θα «χτυπήσει» τον διαγωνισμό, αν η κινεζική και η ιταλική εταιρεία καταθέσουν προσφορές κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης