Ηλεκτρισμός

Αυστριακές βιομηχανίες κατά του γερμανικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου για τις ροές ενέργειας

Αυστριακές βιομηχανίες κατά του γερμανικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου για τις ροές ενέργειας

Στην δικαιοσύνη προσφεύγουν για αποκατάσταση της γερμανο-αυστριακής ζώνης τιμών ενέργειας

Η Αυστριακή εταιρεία κοινής ωφέλειας Verbund και βαριές ενεργειακές βιομηχανίες έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες στη Βιέννη κατά της γερμανικής εταιρείας διαχείριση δικτύου TenneT TSO, προκειμένου να αποκατασταθεί η γερμανική-αυστριακή ζώνη τιμών ενέργειας.
Οι Αυστριακοί δήλωσαν ότι ο διαχωρισμός της ζώνης τον Οκτώβριο, ο οποίος έχει περιορίσει τις ροές ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, έχει οδηγήσει σε επιπλέον χρεώσεις 180 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τους Αυστριακούς πελάτες.
Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ACER αποφάσισε να διαιρέσει τη μεγαλύτερη περιοχή ενιαίων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη για να περιορίσει τις υπερβολικές και ασταθείς εξαγωγές της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στη Γερμανία.
Η γερμανική υπερπροσφορά προέρχεται από αιολικά πάρκα στο βορρά, των οποίων οι ροές ενέργειας δεν διοχετεύονται κατευθείαν στις νότιες βιομηχανικές ζώνες, επειδή τα προγραμματισμένα δίκτυα μεταφοράς δεν είναι έτοιμα.

Αντ 'αυτού, η αιολική ενέργεια διοχετεύεται μέσω της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας και πίσω στη Γερμανία στη λεγόμενη ροή βρόχου, αυξάνοντας την αστάθεια του δικτύου και τους κινδύνους ασφάλειας.
Η Αυστρία είχε επωφεληθεί από αυτές τις ροές, καθώς ήταν σε θέση να αγοράσει πλεόνασμα γερμανικής ενέργειας σε χαμηλές τιμές, να αποθηκεύσει το πλεόνασμα σε μονάδες αποθήκευσης και να την μεταπωλήσει σε υψηλότερες τιμές όταν η προσφορά ήταν περιορισμένη.
Ωστόσο, μετά από πολωνικές και τσέχικες καταγγελίες σχετικά με τη συμφόρηση του δικτύου, η ACER αποφάσισε το 2016 να χωρίσει τη ζώνη ισχύος.

Η Verbund, η χαλυβουργία Voestalpine, η ένωση βιομηχανίας χαρτιού της Αυστρίας και η αγορά ενέργειας EXAA υπέβαλαν αίτηση κατά της TenneT  TSO στο ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο της Βιέννης "για να σταματήσουν την κατάχρηση σημαντικής ενέργειας στην αγορά", ανακοίνωσαν την Πέμπτη 10/1/2019.
Ο γερμανικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση του στην αγορά περιορίζοντας την ποσότητα ισχύος που διακινείται μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας, ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή δήλωση.
Η TenneT TSO έχει οριοθετήσει τις ροές ισχύος στα 4,9 gigawatts (GW) από τον Οκτώβριο, εφαρμόζοντας μια συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της γερμανικής και της αυστριακής ρυθμιστικής αρχής δικτύου για την εφαρμογή της απόφασης ACER.
"Αυτή η κίνηση οδηγεί σε αντι -ανταγωνιστική στρέβλωση της αγοράς, καθώς τα διαρθρωτικά εμπόδια στα δίκτυα δεν βρίσκονται στα αυστριακά-γερμανικά σύνορα αλλά στη Γερμανία", ανέφερε η αυστριακή δήλωση.
"Θέλουμε να επιστρέψουμε στις συνθήκες πριν από την 1η Οκτωβρίου", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Verbund Wolfgang Anzengruber.
Η TenneT δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να παρεκκλίνει από την απόφαση της ΕΕ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης