Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Al Mazrouei (ΗΑΕ): Στόχος μας η διατήρηση της ισορροπίας στην αγορά πετρελαίου - Δεν «παίζουμε» με τον Trump

Al Mazrouei (ΗΑΕ): Στόχος μας η διατήρηση της ισορροπίας στην αγορά πετρελαίου - Δεν «παίζουμε» με τον Trump
«Ακούμε τις ΗΠΑ καθώς είναι σημαντικοί καταναλωτές έναντι των μεγάλων παραγωγών κρατών και η οπτική μας κατευθύνεται από την διατήρηση της ισορροπίας (προσφορά και ζήτηση)
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο CNBC ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Suhail Al Mazrouei μιλώντας για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, την άνοδο της παραγωγής του αμερικανικού σχιστόλιθου και τις προκλήσεις του 2019.
«Δεν παίζουμε με τον πρόεδρο Trump και γενικά με κανέναν πρόεδρο. Είναι πολύ βασικό θέμα ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, επηρεάζοντας την οικονομία ολόκληρου του κόσμου. Ωστόσο είμαι και παραμένω αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αίσιο τέλος και θα τερματίσουν με ένα ψήφισμα φέτος ή του χρόνου» τόνισε ο Al Mazrouei.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι την επίδραση της παραγωγής σχιστολιθικών πετρωμάτων στην αγορά των ΗΠΑ - κάτι που θέτει ολοένα και περισσότερο τα μέλη του ΟΠΕΚ υπό πίεση. "Αλλά αυτό είναι ένα πράγμα, πόσο προέρχεται από την παραγωγή πετρελαίου σχιστόλιθου νομίζω ότι είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να προσέξουμε. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι πολιτικές αναταραχές στην Ευρώπη και οι φόβοι για μια επικείμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης έχουν επίσης μπερδέψει σοβαρά τις προοπτικές της ζήτησης».

Δεν υπάρχουν «πολιτικά παιχνίδια» με το Trump

Ερωτηθείς για τις αυξανόμενες επικρίσεις του ΟΠΕΚ που προέρχονται από τον Λευκό Οίκο, ο Mazrouei υποστήριξε ότι «ο ΟΠΕΚ ακούει τι λένε οι ΗΠΑ» όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου και την παραγωγή, αλλά επέμεινε ότι «η σύμπραξη πάντα κάνει το σωστό».
«Ακούμε τις ΗΠΑ καθώς είναι σημαντικοί καταναλωτές έναντι των μεγάλων παραγωγών κρατών και η οπτική μας κατευθύνεται από την διατήρηση της ισορροπίας (προσφορά και ζήτηση).
Ο επικεφαλής του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών πρόσθεσε ότι «δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στην αγορά πετρελαίου το τρέχον έτος», ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε να επιτύχει «δίκαιες συνθήκες τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές», ενθαρρύνοντας παράλληλα την πραγματοποίηση επενδύσεων «τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην μελλοντική παραγωγή».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι ο ΟΠΕΚ δε θα ήταν ικανοποιημένος με ένα εύρος τιμών το οποία «παρεμποδίζει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι ο Οργανισμός έχει σταματήσει πλέον να «κυνηγάει τις τιμές του πετρελαίου», καθώς κάτι τέτοιο «δεν είναι λογικό και δεν είναι και πρακτικό».
Τέλος, κατέληξε ότι «αποστολή μας είναι να παρακολουθούμε την αγορά να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις όταν κάποιος γεωπολιτικός παράγοντας επηρεάζει την αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης