Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Κύπρος: Θετικό πρόσημο από την μείωση των τιμών στα καύσιμα

Κύπρος: Θετικό πρόσημο από την μείωση των τιμών στα καύσιμα
Η νέα μείωση έχει να κάνει με την πτώση που εξακολουθούν να καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ διεθνώς
Έτρεχαν και δεν έφταναν οι πρατηριούχοι να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους που ανέμεναν πώς και πώς τη μείωση στη φορολογία των καυσίμων προκειμένου να γεμίσουν τα ντεπόζιτα για θέρμανση των οικιών τους. Ωστόσο, προς έκπληξη όλων τα πράγματα ήταν ακόμα ευχάριστα για τα νοικοκυριά που ανέμεναν, αφού οι εταιρείες πετρελαιοειδών προχώρησαν σε επιπλέον μειώσεις σε όλα τα είδη καυσίμων ως αποτέλεσμα των μειωμένων τιμών στα φορτία που παρέλαβαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Η προσμονή των νοικοκυριών ήταν τόσο μεγάλη με αρκετούς να προνοήσουν από τις προηγούμενες ημέρες και να ενημερώσουν τους πρατηριούχους τους, ενώ πολλοί άλλοι τους ενημέρωναν την τελευταία στιγμή. Αποτέλεσμα να δημιουργηθούν λίστες προτεραιότητας και για να καλυφθεί το πελατολόγιο τους έγινε προγραμματισμός μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

Η νέα μείωση έχει να κάνει με την πτώση που εξακολουθούν να καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ διεθνώς εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση λόγω της ασθενέστερης ανάπτυξης σε μεγάλες οικονομίες, ενώ εικόνα σταθεροποίησης εμφανίζουν οι αμερικανικές αγορές πετρελαίου ύστερα από τη μείωση της εξορυκτικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς σημειώνουν πτώση πέραν του 30% από τις αρχές Οκτωβρίου λόγω των σημαντικών παγκόσμιων αποθεμάτων αργού.

Το πετρέλαιο χθες βούτηξε εκ νέου, με το αργό να σπάζει το φράγμα των 50 δολαρίων από τα 82 δολάρια το βαρέλι που ήταν πριν μερικούς μήνες, ενώ αντίθετα το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 για το μπρεντ υποχώρησε κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Σε ό,τι αφορά την κυπριακή αγορά, η πλειοψηφία των πρατηριούχων παγκύπρια προχώρησε σε σημαντική μείωση στις τιμές των καυσίμων, ακόμα χαμηλότερα από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης κατά 5 σεντ το λίτρο για τα πετρελαιοειδή (Βενζίνη 95 οκτανίων, Βενζίνη 98 οκτανίων, Πετρέλαιο Κίνησης, Πετρέλαιο Θέρμανσης και Κηροζίνη), με αποτέλεσμα οι λιανικές τιμές στα πρατήρια καυσίμων για τα πιο πάνω προϊόντα να  μειωθούν τουλάχιστον κατά 6 σεντ (φόρος κατανάλωσης και ανάλογος ΦΠΑ).

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, προχώρησε χθες στη δημοσίευση των μειώσεων στις λιανικές τιμές των προϊόντων πετρελαιοειδών που ίσχυαν, ανά πρατήριο, μετά και την εφαρμογή των μειώσεων στο φόρο κατανάλωσης, σύμφωνα με το Διάταγμα Κ.Δ.Π. 353/2018. 

Από τα στοιχεία, διαπιστώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πρατηρίων (97%) προχώρησαν στις αναμενόμενες μειώσεις των τιμών των πετρελαιοειδών. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο, παρατηρήθηκε μείωση των λιανικών τιμών της Βενζίνης 95 οκτανίων κατά 6,6 σεντ το λίτρο, της Βενζίνης 98 οκτανίων κατά 7,1 σεντ το λίτρο, του Πετρελαίου Κίνησης κατά 7,0 σεντ το λίτρο, του Πετρελαίου Θέρμανσης κατά 7,4 σεντ το λίτρο, και της Κηροζίνης κατά 7,5 σεντ το λίτρο.

Συγκεκριμένα, πέραν της μείωσης της τιμής της φορολογίας μεγάλος αριθμός πρατηριούχων προχώρησε σε περαιτέρω μειώσεις μετά τις νέες μειώσεις που προχώρησαν οι εταιρείες τους. Ωστόσο, όπως συνηθίζεται σε αντίθεση με τις αυξήσεις στις τιμές όπου οι πρατηριούχοι διαμορφώνουν τις τιμές της αντλίας αμέσως μόλις λαμβάνουν την ενημέρωση χωρίς να αναμένουν την προμήθεια ακριβότερων φορτίων, στις μειώσεις περιμένουν να παραλάβουν τα νέα φορτία και μετά να προχωρήσουν σε αγορές. Πρόκειται για μια τακτική που γνωρίζουν πολύ καλά οι καταναλωτές που στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν τα πρατήρια που τους σέβονται.

Επομένως, στη μείωση της τιμής ως συνέπεια της φορολογίας επήλθε περαιτέρω μείωση στις τιμές των πετρελαιοειδών, με τη μεγαλύτερη συνολική μείωση να παρουσιάζει η τιμή της κηροζίνης όπου από χθες πωλείται κατά 10,4 σεντ φθηνότερη, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης 8,5 όπως και της βενζίνης, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης μειώθηκε συνολικά κατά 8,2 σεντ το λίτρο.

Μετά τις χθεσινές μειώσεις με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Εμπορίου η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώθηκε στα €1,143 με το φθηνότερο πρατήριο να πωλεί στα €1,118 και το ακριβότερο στα €1,179, δηλαδή υπάρχει διακύμανση από το φθηνότερο στο ακριβότερο πρατήριο 6,1 σεντ το λίτρο.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης 98 οκτανίων διαμορφώθηκε στα €1,203 με το φθηνότερο πρατήριο να πωλεί στα €1,168 και το ακριβότερο στα €1,299, δηλαδή υπάρχει διακύμανση από το φθηνότερο στο ακριβότερο πρατήριο 13,1 σεντ το λίτρο.

Η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης διαμορφώθηκε στα €1,226 με το φθηνότερο πρατήριο να πωλεί στα €1,194 και το ακριβότερο στα €1,279, δηλαδή υπάρχει διακύμανση από το φθηνότερο στο ακριβότερο πρατήριο 8,5 σεντ το λίτρο.

Μεγάλες διακυμάνσεις στα καύσιμα θέρμανσης

Σημαντικές είναι οι διαφορές στις τιμές των καυσίμων που προορίζονται για θέρμανση από πρατήριο σε πρατήριο και επομένως θα πρέπει να γίνεται έρευνα αγοράς προτού τα νοικοκυρία προχωρήσουν στις παραγγελίες τους.

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στα €0,830 με το φθηνότερο πρατήριο να πωλεί στα €0,797 και το ακριβότερο στα €0,982, δηλαδή υπάρχει διακύμανση από το φθηνότερο στο ακριβότερο πρατήριο 18,5 σεντ το λίτρο. Πρόκειται για μια σημαντική διαφορά που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους καταναλωτές που θα γεμίσουν τα ντεπόζιτα θέρμανσης τις επόμενες ημέρες. Και αυτό γιατί ανάλογα με τα πόσα λίτρα θα βάλουν θα επωφεληθούν σημαντικά αν επιλέξουν φθηνότερο από το ακριβότερο πρατήριο. Σε περίπτωση που κάποιος προμηθευτεί 500 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης το κέρδος αν επιλέξει το φθηνότερο από το ακριβότερο πρατήριο είναι €92,50.

Όσον αφορά τη μέση τιμή στην κηροζίνη διαμορφώθηκε στα €0,881 με το φθηνότερο πρατήριο να πωλεί στα €0,838 και το ακριβότερο στα €0,982, δηλαδή υπάρχει διακύμανση από το φθηνότερο στο ακριβότερο πρατήριο 14,4 σεντ το λίτρο. Επομένως για 500 λίτρα κηροζίνης υπάρχει όφελος στο νοικοκυριό €72 αν επιλεχθεί το φθηνότερο από το ακριβότερο πρατήριο.

Επομένως, καλά κάνουν οι καταναλωτές να ενημερώνονται, σε πραγματικό χρόνο, για τις τιμές των πρατηρίων από το Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, προτού αποφασίσουν να γεμίσουν τουλάχιστον τα ντεπόζιτα θέρμανσης.

Διυλισμένα τα προϊόντα στην Κύπρο

Στην Κύπρο δεν εισάγεται αργό πετρέλαιο αλλά έτοιμα πετρελαιοειδή (διυλισμένα προϊόντα) όπως βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης. Ουσιαστικά η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται εξολοκλήρου μέσω εισαγωγής έτοιμων διυλισμένων προϊόντων. Για την τιμολόγηση των έτοιμων διυλισμένων προϊόντων που εισάγονται στην Κύπρο χρησιμοποιείται ο ημερήσιος δείκτης Platts Basis Italy για κάθε είδος καυσίμου.

Τονίζεται ότι το κάθε καύσιμο έχει τη δική του διακύμανση.

Οι λιανικές τιμές των πετρελαιοειδών στην Κύπρο επηρεάζονται από ένα σημαντικό αριθμό παραγόντων, όπως η τιμή εισαγωγής των προϊόντων, τα αποθέματα που διατηρούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών κατά τη χρονική στιγμή εισαγωγής των καυσίμων, η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ και οι φόροι που επιβάλλονται από το κράτος.

Πηγή:philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης