Σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για τις 32.000 ώρες λειτουργίας του ΑΗΣ Αμύνταιου

Σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για τις 32.000 ώρες λειτουργίας του ΑΗΣ Αμύνταιου
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, πλέον είναι πλήρως καλυμμένη η λειτουργία των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο για 32.000 ώρες
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αποσαφηνίζει ότι στην περίοδο λειτουργίας των εργοστασίων προσμετράται και η δοκιμαστική λειτουργία. Έτσι, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, πλέον είναι πλήρως καλυμμένη η λειτουργία των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο για 32.000 ώρες.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΥΠΕΝ στις 20 Νοεμβρίου για την υπογραφή της ΚΥΑ, με την υπογραφή της αρχικής απόφασης, το 2013, καθορίστηκαν τα κριτήρια υπαγωγής λιγνιτικών μονάδων σε καθεστώς περιορισμένης διάρκειας.
Ειδικότερα: «Σαφής θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από καιρό (όπως προκύπτει και από την αναφορά, τον Μάρτιο του 2018, της αρμόδιας Υπηρεσίας Περιβάλλοντος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) είναι ότι βάση της παραπάνω ΚΥΑ οι μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο υπάγονται στο καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας 32.000 ωρών και όχι 17.500 ωρών.
Προκειμένου να εκλείψει κάθε αμφιβολία στην ερμηνεία του σχετικού κριτηρίου, οι Υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, υπέγραψαν, σήμερα, τροποποίηση της ΚΥΑ του 2013, αποσαφηνίζοντας ότι στην περίοδο λειτουργίας κάθε μονάδας προσμετρείται και η δοκιμαστική λειτουργία.
Στη βάση των παραπάνω είναι πλήρως καλυμμένη η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων στο Αμύνταιο. Για το μέλλον του λιγνιτικού σταθμού βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη ΔΕΗ»

www.worldenergynews.gr